Brancin sa maslinama, pečen na lišću komorača

brancin u rerni

Lagan i kratak letnji post. O brancinu, morskoj ribi. Mene njen naziv uvek podseti na sjajnog italijanskog slikara Anjola Broncina. Na engleskom se zove – branzino. Veoma je ukusna riba, ima divno čisto i meko meso. Zahvalna je za bilo kakvu pripremu. Ima je na Jadranu, Crnom i u Sredozemnom moru, i istočnom Atlanskom okeanu. Posebno je cenjena u italijanskoj, grčkoj i španskoj kuhinji.

Pre neki dan smo jeli neku drugu ribu, tilapiju, spremila sam je takođe sa listovima komorača i to nije bilo to. I muž i ja smo zaključili nije tilapija džabe duplo i više jeftinija od nekih cenjenijih riba kao što su losos, sneper, orada ili brancin.

Negde sam našla da pečenje na listovima komorača daje ribi jedan poseban miris i ukus, pa sam to i probala, i zaista je tako. Na stranu što je kombinovanje ribe sa komoračem posebno kulinarsko iskustvo.

Dodala sam i zelene masline punjene paprikom i baš sam se pitala zašto to ranije nisam radila, jer masline, pune ulja i soli, savršeno idu uz ribu.


 

 

Sastojci:

1 komad brancina po osobi, to nisu prevelike ribe

Listovi od komorača
Začinsko bilje kao što su majčina dušica i peršun
Pola šake zelenih maslina po ribi
Limun iseckan na kolutove
Maslinovo ulje

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 220C (430F).

Očišćene ribe operite i papirnatim ubrusom dobro obrišite. Oštrim nožem zasecite bočne delove ribe. Cele ribe posolite i pobiberite.

Na pleh stavite papir za pečenje, a i ne morate. Najpre položite listove komorača, pa na njih poređajte ribe. U šupljine riba stavite po pola šake zelenih maslina, par grančica majčine dušice, i kašiku iseckanog peršuna.

Kriške limuna rasporedite unutar ribe i na njenoj gornjoj površini.

Pospite ribu maslinovim uljem i stavite u rernu. Pecite je oko 15-18 minuta, zavisi od veličine ribe i jačine rerne.

Pečenu ribu služite uz ohađeno belo vino kao što je sovinjon blan ili pino griđio.

Više o pripremanju ribe u mom članku Kako da dobro spremite ribu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Brancin sa maslinama, pečen na lišću komorača
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Vrlo lepo spremljeno, a prva fotka moze komotno medju stranice nekog lepog kuvara. Ovde se vrlo retko priprema riba, osim kada su posne slave, ne znam zbog cega je tako, a ni izbor nije bas veliki, tek se poslednjih godina u supermarketima moze pronaci jos nesto osim smrznutog oslica i sarana…. mozda bih trebala da krenem na pecanje.;))

  2. Predivno. Komorač često berem, jela sam ga u kombinaciji s blitvom uz ribu, ali nisam ga još ovako samo s ribom pekla. Jako lijepo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *