Četiri potaž čorbe: od cvekle, špargli, kelja, celera i jabuka

Cvekla
Najlepše čorbe

Kad imate malu bebu koja tek uči da jede hranu za odrasle, dvogodišnjaka koji odbija da jede, i majku koji fizički ne može da stigne da pravi svakom posebno dobijate meni koji vidite na slici. Potaž čorbe. Em su zdrave, em su ukusne, i lako se prave, i što je najvažnije svi članovi porodice ih jedu. Pravim ja još dosta drugih čorbi, ali ove su mi bile nekako najukusnije, zato su se i našle na blogu.

Kao što ćete videti sve se slično prave, i svaka od njih ima po jedan začin koji u potpunosti definiše njen ukus; cvekla i lovorov list, špargla i timijan, celer & jabuke i kari, kelj i kim. Ono na šta morate da obratite pažnju jeste upotreba blendera. Ukoliko imate ručni blender super, ali ako imate stoni blender onda morate uvek da prohladite čorbu i da je propasirate u manjim količinama. Ukoliko je čorba vrela blender može da eksplodira pod pritiskom i da vam uništi kuhinju.

Čorba od cvekle

Zdrava čorba od cvekle

Na zaprepašćenje moga muža  neki dan sam napravila čorbu od cvekle, on ih nikako ne voli. Ne, nije boršč. Odlična je bila. Beba sve pojela i tražila još (vidi sliku). Muž ne baš oduševljen, ali ipak zadovoljan.


 

Sastojci:

3 srednje cvekle
2 srednja krompira
1 luk, iseckan
2 kašike maslinovog ili običnog ulja
2 lovorova lista
2 kašike limunovog soka
So i biber
1.5 l vode sa 2 kockice pileće supe ili pileća supa
Kisela pavlaka

 

Priprema:

Cveklu i krompir oljuštite, a zatim ih iseckajte na kocke.

Isecite luk, stavite ga u zagrejano ulje da se prži. Kad postane staklast dodajte cveklu i krompir. Posle par minuta dodajte vodu ili supu, lovorov list, so i biber. Kuvajte nekih 25 minuta dok cvekla i krompir ne omekšaju. Zatim ostavite čorbu da se malo prohladi. Izbacite lovorov list. Propasirajte sadržaj ručnim ili standardnim blenderom.

Služite uz kiselu pavlaku i limunov sok, što ne važi za bebe.


 

Čorba od špargli

Kremasta čorba od špargli

 

 

Detaljniji recept za ovu čorbu možete da nađete na mom blogu Dolce Fooda. Ja je pravim jednom mesečno i svi joj se radujemo.

 


 

Sastojci:

2 veze zelenih špargli (oko 800-900g)
3 kašike putera
2 šelot luka (može i jedan običan crni… ja volim da dodam i mladi luk)
1 litar vode ili pileće supe
Par grančica svežeg timijana, majčine dušice (bez tog začina nemojte ni da pravite čorbu)
So i biber
1 šolja mleka
Limunov sok
Kisela pavlaka

Priprema:

Najpre odstranite krajeve stabala špargli, nekih 2.5cm. Blanširaje špargle tako što ćete ih staviti u kipuću vodu, nekih 5 minuta. Ocedite ih i stavite im led da ne bi izgubili lepu zelenu boju. Isecite vrhove špargli i čuvajte ih na ledu. Njih ćete dodati u čorbu prilikom služenja, daju hrskavost i služe  kao dekoracija.
Propržite luk na zagrejanom puteru. Dodajte vodu, stabla špargli, timijan, so i biber. Kuvajte oko 30 minuta na tihoj vatri. Ohladite čorbu i stavite je u blender. Tako ste dobili čorbu za bebu. Za odrasle, dodajte šolju mleka i vrhove špargli. Služite čorbu sa limunovim sokom i kiselom pavlakom.

 Čorba od celera i jabuka sa karijem

Čorba od celera

Potpuno neodoljiva kombinacija. Ja sam greškom stavila ljuti kari, ali čini mi se da je u tome i bila fora, to je dalo čorbi magiju. Nažalost, tako ljutu nisam mogla da je dam deci. Svejedno, ja sam bila u potpunoj nirvani kada sam je probala.


Sastojci:

1 veći koren celera
3 srednje kiselkaste jabuke
1 manji crni luk
1 šelot luk
2 kašike karija
2 kašike maslinovog ili običnog ulja
So i biber
1 litar vode sa jednom pilećom kockom ili pileća supa

Priprema:

Oljuštite celer i jabuke i iseckajte ih na kocke.
Iseckajte oba luka i propržite ih u ulju. Dodajte celer i jabuke, vodu tj. supu, kari, so i sveže samleven biber. Kada celer i jabuke postanu meki, ohladite čorbu a onda je stavite u blender.
Služite uz slatku ili kiselu pavlaku.

Čorba od kelja sa hrskavom slaninomČorba od kelja i krompira

Moj muž kad god ne zna šta da kupi od povrća u prodavnici on uvek donese kući kelj. Moram priznati meni to povrće nije baš preterano uzbudljivo, al’ nije uopšte loše za čorbu. Hrskavo pečena slanina i kim daje kelju šmek koji mu nedostaje.

Sastojci:

1 mala glavica kelja
2 srednja krompira
Nekoliko šnitova slanine
1 srednji luk
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ili običnog ulja
1 manja šargarepa
1 kašičica kima (kelj i kim, jedno ne ide bez drugog)
1 litar vode sa pilećom kockom ili pileće supe
So i biber
Kisela pavlaka

Priprema:

U rerni pecite slaninu dok ne postane hrskava. Posle je stavite na papirnati ubrus da se ocedi mast.
Krompir oljuštite i iseckajte na kocke. Kelj operite i iseckajte na trake. Takođe, iseckajte luk i šargarepu.
Na ulju propržite crni pa beli luk. Dodajte šargarepu, krompir i kelj. Dinstajte sve zajedno oko 10 minuta. Dodajte vodu ili supu, kim, so i biber. Kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta. Ohladite čorbu i izblendajte je. Ponovo je zagrejte. Služite je uz kiselu pavlaku i “iscepkanu” slaninu.

 


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Potaž čorbe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

19 Comments

  1. bebica je med medeni 🙂
    Odlično izgledaju, ja generalno baš jako volim ovakve juhe, a ovdje mi je nekako naj od celera i jabuke 🙂

  2. Bebica je pravi slatkiš ovako musava od čorbice, preslatka je, čorbice su jako lepe, moj favorit su upravo potaž čorbe, dala si mi ideju za ovu sa cveklom, verujem da će se i mojoj unukici svideti, probaćemo danas. Poljubac slatkoj bebulini i tebi :)))

  3. Koje zadovoljstvo na bebinom licu! Fotka je savršena!
    A bogami i ostale fotke, a verujem i čorbe. Kod nas uopšte ne postoji navika jedenja ovakvih čorbica, ponekad ja dobijem želju da spremim nešto drugačije, inače je reč "čorba" u našoj kući sinonim za pileću čorbu, bogatu, sa puno mesa i šargarepe, kad se to kuva, to je čitav ručak!

    Strašno mi zanimljivo zvuči čorba od celera i jabuka, još kad si rekla da je zaljućena odlična, sigurna sam da ću je praviti! Moji klinci jedu ljuto, ne baš papreno, bar ovaj mladji, dok stariji (6 god) komotno pojede baš ljudski zaljućeno jelo, ja ga uvek upozorim da je jako ljuto, ali ne odsutaje on da proba, i malo hukće, ali svidi mu se i traži još! Ja sam ljuto zavolela nedavno, pre možda dve godine, pa mi je baš neobično kad vidim dete kome se već sada svidja 🙂 Ljubi ga majka :))

    Kim baš nikako ne volim, ali na pecivu, jer koliko sam imala priliku da probam "čaj od kima" svojevremeno kad smo ga kuvali protiv grčeva, nisam uopšte stekla utisak da je to ista stvar, totalno blag ukus ima ta vodica u kojoj se kuva kim. Pa mi reci, da li se kim samelje zajedno sa čorbom, da li se jako oseća ukus, i mogu li ga ja kuvati u toj vodici/supici za čorbu, ali zrnca da izvadim, hoću li promeniti finalni ukus čorbe?

    Pozdrav!

  4. Mislim da je "caj od kima" ostavio traumu kod tebe… nikad ne meljem kim, a uvek ga stavljam kad pravim nesto sa keljom ili prokeljom, meni je nezamislivo da idu jedno bez drugog, tako da pravo da ti kazem i ne znam kakvog je ukusa bez tog zacina.
    Sto se tice kima na pecivu, i to volim, jedino sto nisam bas luda za hlebovima sa kimom koji se prave u Srednjoj i Severnoj Evropi.
    Super je sto imas decu sklonu "eksperimentisanju" kada je u pitanju hrana, rado bih se menjala:)

  5. Sve cetiri su odlicne! Hvala ti na receptima. Inace nikako ne volim kelj, pa cu probati ovu sa keljom jer mislim da je to odlican nacin da ga zavolimo…
    I ja imam bebca koji obozava corbe. 🙂 Fotka je prslatka, bas zadovoljno izgleda! 🙂

  6. Medena ti je beba! 🙂

    Odusevih se ovim corbicama. Isprobavam obavezno od cvekle i celera. Selot luk sam potrazila u azbucniku i videh da je glavica vlasca u pitanju – misterija resena. 😀

  7. Veruj mi, sve su odlicne. Nisam sigurna za selot luk, jer ja to nikada ranije nsam vidjala kod nas, ponekad ti prevodi umeju da budu diskutabilni.
    Beba vise nije beba, sad uskoro puni 2. Nego tu sliku mi je neko capio, vuce se po FB, cak su na nju stavili i svoj zig. Bezobrazluku nikad kraja.

  8. Selot meni lici na vlasac, plus prevod kaze isto. Valjda je to to. 🙂
    A za sliku, strasno. Trebalo bi da prijavis FB-u zloupotrebu fotografije.
    Kelj nesto nisam vidjala ovih dana, mozda ga ima iz plastenika posto ima salate i mladog luka, rotkvica i spanaca, a spargla mi je, pravo da ti kazem, ovde bezobrazno skupa. Inace bih sve 4 isprobala ali tako stoje stvari. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *