Četiri smutija sa jogurtom

domaći smuti

Čini mi se da na Internetu ne postoji nijedna toliko masovno popularna i cenjena hrana kao što je smuti. Recepti za smuti potpuno dominiraju, a za to postoje vrlo očigledni razlozi. Najpre, čak i potpuni početnici u kuhinji mogu bez stresa da ga naprave, za pravljenje smutija vam treba samo blender i par sastojaka. Zatim nekako uvek lepo izgleda, intezivne boje svežeg povrća i voća prijaju našem oku, i ono što je najvažnije, fotografija sa smutijem šalje odgovarajuću poruku, Pogledaj kako se zdravo hranim.

Iako mislim da je smuti daleko od nekog vrhunskog gurmanskog užitka, meni je tekstura podjednako važna kao i ukus, a nje nema ako hranu uvlačite kroz slamčicu, ja ga napravim s vremena na vreme, i to uglavnom kad mi treba brza hrana bez puno truda, i kad mi se nakupe razne namirnice, uglavnom banane. Ionako jedem povrće i voće u velikim količinama, ne moram da pravim smuti zbog toga. Jedna šolja ovih zimskih smutija je dovoljna da zameni ceo jedan obrok, bar meni.

Smuti koji pravim često je sa jogurtom, mada može da se koristi i mleko, ili da bude samo sa voćem ili povrćem. Ipak, jogurt je zakon, jer me baš zasiti i sa raznim sastojcima se super slaže. Vi uvek možete da dodate leda ili vode, ako su vam ovi smutiji suviše gusti. Ovo su samo ideje, kombinacija namirnica, sa kojima uvek možete da se igrate i dodajete razne druge sastojke.

Možda najstrašniji deo pravljenja smutija je pranje blendera i ja sam taj problem rešila kada sam nabavila ručni blender, samo properem taj deo sa nožićem i to je sve. Taj ručni mikser koristim i za pravljenj potaža i koktela, klasičan stari blender odavno više ne koristim.

domaći smuti

Jogurt je namernica koja mi je najviše nedostajala kada sam se preselila u Ameriku, u Srbiji sam ga pila svako jutro za doručak. Trebalo je da prođe neko vreme sve dok se nije pojavio na američkom tržištu proizvod isti kao naš jogurt, pod nazivom Kefir. Nema veze sa našim kefirom, potpuno je bez alkohola. U međuvremenu sam počela da pijem crni čaj za doručak i tako je ostalo do današnjeg dana, više se nisam vraćala na jogurt tj. američki kefir.

Kefira ima sada svuda, običnog ili sa voćem, ali mi ga kupujemo gde je jeftiniji, ovde je prilično skup, i onda ga nakupujemo u velikoj količini, često ispraznimo ceo raf. Jednom tako u prodavnici dolazim sa punim kolicima sa jogurtom/kefirom, i na kasi zaposleni mi se obraća:

Vidim, voliš puno jogurt/kefir.

Da, u zemlji odakle sam došla vrlo je popularan.

A odakle si?

Iz Srbije…  samo da znaš tamo nije užasno hladno, nije Sajbirija, a nije ni Sirija.

Zaposleni radi u Trader Joe’s, lancu prodavnica koji možda najbolje opisuje reč hipsterski. Tu i u Whole Foodsu radi urbaniji i “finiji” svet, bolje ih plaćaju nego u ostalim supermarketima gde je plata zaposlenih veoma skromna. Od “finih” prodavaca se očekuje da lepo komuniciraju sa kupcima, pa čak i da ćaskaju.

Kaži mi, kakva je Srbija, kakvi su ljudi, pita me dok kucka na kasi.

Klima je slična kao u Merilendu, osim što nema toliko vlage leti. A što se tiče ljudi, they are pretty much the same. Kad živite u šarenilu rasa, vera i kultura, onda vam ljudi u Srbiji zaista izgledaju veoma slično.

Hrana u Srbiji je vrlo dobra, sve je uglavnom homemade, dosta se kuva.

Stvarno, pa to je super!

Da, hrana je dobra, ali ekonomija je loša.

Pozdravih prodavca, i gurajući kolica uputih se ka izlazu.

Smuti sa lisnatim keljom i bananom

Smuti sa lisnatim keljom (1 of 1)

Svi se “kunu” u smuti od lisnatog kelja, probajte ga i vi, da vidite šta ste u životu propustili. Meni je lisnati kelj skoro uvek dostupan jer ga gajim u bašti. Ako vam je strana ova namirnica saznajte više o njoj ovde.

Sastojci:

1 šolja jogurta

1 banana, iseckana

1 šolja iseckanog lisnatog kelja

1 kašika meda

 

 

Smuti sa puterom od kikirikija

Smuti od putera od kikirikija (1 of 1)

Veoma zasitan smuti koji najčešće pravim. Kako da napravite sami puter od kikirikija pogledajte ovde.

 

Sastojci:

1 šolja jogurta

1 banana, iseckana

2-3 kašike putera od kikirikija

1 kašika meda

1 kašičica čia semenki, opciono

Prstohvat cimeta u prahu, opciono

 

 

Smuti sa avokadom i kakaom

Smuti sa avokadom 2 (1 of 1)

Avokado i kakao je kombinacija koja mi se svidela još od pravljenja čokoladnog pudinga sa avokadom.

 

Sastojci:

1 šolja jogurta

1 banana, iseckana

1/2 zrelog avokada

1 kašika meda

1 kašičica kakaa

 

Smuti sa mangom (Mango Lassi)

Smuti sa mangom 1 (1 of 1)

Odavno planiram da stavim recept za Mango Lassi, indijski osvežavajući napitak od manga, i evo konačno se to desilo. Lassi često naručujem u obližnjem libanskom restoranu, i on je slađi i ređi od ovog kojeg pravim kod kuće. Važno je da imate lepo sazreo mango, a ne onaj što ga uberu zelenog, pa u toku transporta i na polici kao sazri, poznaćete ga po otužnoj boji i teksturi mesa.

 

Sastojci:

1 šolja jogurta

1 zreo mango, oljušten i iseckan, može i zamrznuti

1 kašika meda

1 kašika, iseckanih pistaća


 

Ovih dana sve je u znaku pravljenja smutija, pa i ovaj video koji sam nedavno pravila za moju prijateljicu. Pogledajte kako ona sa sinom pravi smuti od voća i povrća. Možda vas inspiriše da napravite sličan projekat sa svojom decom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Četiri smutija sa jogurtom
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Svidjaju mi se cisti i malobrojni sastojci u ovim primenjivim kombinacijama. Ja radije biram biljno mleko umesto jogurta, ne volim kombinaciju sa bananom. Moram da probam varijantu sa puterom od kikirikija.☺

    1. Ja sam vrlo konzervativna kad su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, takođe nikad ne kupujem “obrane” proizvode sa manjkom mlečne masti, jedino što kupujem organsko mleko.
      Sećam se da je u nekog knjizi o tome kako da postigneš da imaš ravan stomak, smuti sa puterom od kikirikija bio obavezan, eto još jednog razloga da ga koristiš:)

  2. E bas sam trazila isprobani recept za smuti sa puterom od kikirikija. Ovaj cu sigurno da probam. Obicno za smuti koristim mleko od badema ili od kokosa (ne ono iz konzerve za kari i jela, vec nesto sto ovde zovu kokosov napitak, ali nije kokosova voda), ili mleko od pirinca. Kravlje mleko mi je pretesko. Ali probala sam sa mesavinom jogurta i mleka (2:1) i pokazalo se super. Ovde je jogurt prilicno gust, nesto izmedju naseg jogurta i kiselog mleka. Od pre par meseci konacno mogu da nadjem i kefir u prodaji, mada mi se cini da u tom supermarketu samo ja kupujem kefir 🙂
    Mango Lassi po indijskim restoranima mi je uzasno sladak, pa ga vise i ne uzimam, iako je mango meni omiljeno voce.

  3. Smuti sa puterom od kikirikija je sjajan! Porcija ovog smutija za dorucak, i nema gladi do rucka! Fantazija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *