Čizkejk od kestena

Čizkejk od kestena

Ne znam kako vi ali ja sam mnogo srećna kad mi ispadne dobro dezert o kome sam dugo promišljala i dugo se pripremala da ga pravim. Male svakodnevne radosti. Ne, ova torta nije uopšte komplikovana za pravljenje, ipak traži dosta koraka, i nisam bila sigurna da će ispasti kako sam je zamišljala.

Sve je počelo sa pripremama za doček Nove godine. Trebalo je da odnesem nešto na žurku, složili smo se domaćica i ja da Ruska salata, koju obično odnosim, nije nešto super prihvaćena među Amerikancima, hajde da probamo nešto novo, neka ovaj put bude torta. Pošto sam posedovala četiri kesice oljuštenog i skuvanog kestena, moje malo blago, reših da napravim američki dezert, čizkejk, sa tvistom, da mu dodam dobro poznatu domaću stvar – kesten pire. Nadala sam se da će tako biti prihvaćen od pripadnika i američke i evropske populacije na žurci. Nadala sam se i da će nešto da ostane za doručak sutradan, ali to veče torta je otišla cela. Evropljani su vrlo lako prepoznali dobro poznat ukus kestena, Amerikanci nisu baš bili sigurni šta to daje drugačiji ukus i boju čizkejku, ali im se svideo.

Inače obožavam kestenje, i u slanoj i slatkoj varijanti. Ovde ih je teško nabaviti, skupi su i često dosta truli. Jednom sam samo probala da spremam pire od kestena, from scratch, i to je bilo neverovatno traumatično iskustvo, prsti su me danima boleli, od tada samo kupujem one predhodno skuvane sa uklonjenom ljuskom. Jesu skupi, ali pošto u svežim ima toliko neupotrebljivih, plus naporan rad, dođe mu na isto cena. Možete da koristite kupovani, ipak domaći pire od kestena nema konkurenciju.

Krenula sam od ovog recepta i došla do veoma drugačijeg čizkejka. Najpre moja kora je tamna jer ima kakao, imala sam ideju da se čokolada i kesten odlično slažu… zatim, šlag je bio skroz obavezan deo dekoracije, po uzoru na kesten sa šlagom. I na kraju, malo sam se igrala sa dekoracijom, dodala par čokoladnih drvceta, njihovu izradu možete videti ovde, (čini mi se da je bolje da sam koristila zadnju stranu, vidi sliku skroz dole), i par kestena kao “kamenje”, čisto da se vidi od čega je čizkejk napravljen.

Ako ste ljubitelj čizkejkova imate još jedan, veoma raskošan, na blogu – New York Cheese cake.

Inače nismo dočekali sarmu za doček, kupus koji je moja drugarica stavila u burence da se kiseli, nije se ukiselio dovoljno, moramo još da čekamo. Nismo dočekali ni ove Nove godine ponoć na žurci, nego smo se dovukli do kuće, “bacili” pospanu decu u krevet i gledali kraj novogodišnjeg programa sa našom mačkom uz šampanjac. Iznervirala nas Maraja Keri na kraju, pošto nas diva nije udostojila pevanja sa bine Tajms Skvera, našli smo njenu muziku na internetu, i pustili je dok smo gledali ponoćni vatromet u gradu. Nekako nam je Baltimor predivno izgledao te noći.

Čizkejk od kestena

Cizkejk od kestena 3 (1 of 1)


Sastojci za pire od kestena:

500g skuvanog i očišćenog kestena

1/2 l mleka

4-6 kašika šećera

1 kašika ruma

2 kašike putera

Sastojci za koru:

210g mlevenih Grem krekera ili Plazme

30g kakaa, najbolje tamnog holandskog

Prstohvat soli

2 kašike meda

60g putera, na sobnoj temperaturi

1 puna kašika pirea od kestena

Sastojci za fil:

450g krem sira, najbolje Filadelfija, na sobnoj temperaturi

200g šećera (zavisi koliko vam je sladak pire od kestena)

3 krupna jajeta

3 žumanceta

3/4 šolje (za belu kafu) kisele pavlake

1 1/4 šolje (za belu kafu) kesten pirea

1 kašika tamnog ruma

1 kašičica ekstrakta vanile

Sastojci za dekoraciju:

Umućena slatka pavlaka (šlag)

Tamna čokolada

Par komada oljuštenog skuvanog kestena

Kružni pleh kome se pomeraju ivice, prečnika oko 23cm.

Priprema:

Najpre napravite pire od kestena, ukoliko nemate kupovni. Istopite šećer u mleku koje se kuva, tome dodajte tamni rum i već skuvano i oljušteno kestenje, i na tihoj vati kuvajte sve oko 30 – 45 minuta uz povremeno mešanje. Na kraju umešajte puter. Pire od kestena možete da napravite dan ranije.

Napravite koru tako što ćete u multipraktiku da izmešate mlevene Grem krekere ili Plazmu, kakao, puter, so, med i kesten pire. Kada ste dobili ujednačenu sipkavu smesu rasporedite je prstima ravnomerno po plehu. Pokrijte smesom dno i malo ivice, ali nemojte previše da gnječite koru, jer će biti tvrda. Pleh stavite u frižider.

Zagrejte rernu na 175C (350F). Postavite pregradu na sredinu. Pripremite veliki pleh u kome će biti pleh sa čizkejkom. U njega ćete staviti vrelu vodu pošto sve stavite da se peče u rerni. Pleh sa korom pažljivo obavijte aluminijumskom folijom, za to vam treba široka folija, jer voda ne sme da uđe u čizkejk.

Zatim napravite fil tako što ćete u multipraktiku najpre da pomešate omekšao krem sir sa šećerom, zatim mu dodate jaja i žumnca, komad po komad. Dodajte kiselu pavlaku, ekstrakt vanile, rum i na kraju kesten pire. Tu smesu stavite u pleh sa korom, položite ga u široki pleh u rerni i u njega stavite vrelu vodu oko 2.5cm visine. Pecite čizkejk 70-80 minuta, sve dok fil ne očvrsne i malčice potamni, sredina treba da bude malo mekša tj. da se njiše kad pleh promrdate.

Izvadite oba pleha iz rerne, izvadite pleh sa čizkejkom iz vode, uklonite foliju, sačekajte da se čizkejk ohladi a onda ga stavite u frižider, pokriven, da prenoći.

Sutradan pažljivo sklonite ivicu pleha, najpre pređite nožem duž ivice, i šlagom prekrijte čizkejk sa strane. Dodajte još šlaga na gornju ivicu, čokoladno drveće i kestenje, ukoliko želite zimsku dekoraciju na torti.

Neka torta odstoji napolju 20-30 minuta pre služenja.

Cizkejk od kestena 4 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Čizkejk od kestena
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

18 Comments

  1. Ti si vrlo sirokogruda osoba kada si cetiri kesice kesten pirea – kako sama kazes suvo zlato (a tako je i kod mene) – upotrebila za tortu koju nosis na zurku 🙂 Kesten pire je moja tiha patnja, ovde ga nema da se kupi. Prvi i poslednji put da sam ga videla u samoposluzi je bilo pre 20 godina, nije bio cemu, ali dobro, za slanu variantu je mogao da prodje. Ove godine je kestenje bilo 8 evra po kg, sto je bilo OK, jer su bili odlicnog kvaliteta.
    Torta izgleda fenomenalno! Ja sam veliki ljubitelj cizkejka, ali tesko da cu moci da je napravim, jer sezona suvog zlata je prosla. Prezentacija je tip-top!

    1. Šteta što nisi negde bliže, bilo bi mi zadovoljstvo da te ugostim, volim da pravim stvari za ljude koji cene i uživaju u dobroj hrani. Možda, kad budeš svraćala u moj kraj jednog dana.

    1. Izvini promakao mi je tvoj komentar. Uticaće na rezultat itekako. Tako se peku svi čizkejkovi i flanovi. Pleh dobro obmotaj folijom, uzmi onu široku.

  2. ee sinoc sam ga radila (preskocila sam taj korak sa vodom, ali sam ispod kalupa, na donju precku, stavila veliki kalup sa vodom–znam da nije isto, ali nisam imala dovoljno folije!), a i uzela sam zadnje dve kesice kestena tako da sam morala da prepolovim mjere.. vidjecu veceras kako je ispao pa ti javljam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *