Čokoladni fadž sa grilijašem od lešnika (u gradiću iz 18. veka)

Jedna moja čitateljka me je jednom pitala, kako to da nikada nisam pisala o fadžu, poznatoj američkoj poslastici. Istina je da to nisam uradila jer se suviše jednostavno sprema. Onda sam videla da mogu da mu dodam omiljeni mi grilijaš (koristila sam ga u pripremi Grilijaš torte, Musa od čokolade i Paris-Bresta), i onda sam poželela da ga spremim, i pošto je dobio puno komplienata, bio bi red da završi na mom blogu.

Originalno fadž se pravi od šećera, putera i mleka i sličan je karamelu, jedino što je mekši. Ovo je posve drugačija poslastica, pravi se od čokolade i kondezovanog mleka, ali se isto tako naziva fadž. Pošto se tako jednostavno pravi, dodaje mu se razno koštunjavo voće i ostali dodaci da ga malo obogate.

Ukus fadža je veoma bogat i raskošan, posebno ako mu se doda grilijaš, podseća na tablerone, tako da imate osećaj da ste probali veoma luksuznu poslasticu. Mogu da bude lep poklon, baš kao ove čokoladne praline.

Takođe, u njihovo pravljenje možete da uključite decu, što sam ja učinila. Posle je moja ćerka podelila fadž svojim prijateljima iz odeljenja, a i neke nastavnice su ga probale, bile su više nego oduševljene.

Inače fadž se dosta prodaje po radnjama slatkiša koje se nalaze po turističkim mestima, i to često upakovani baš kao ovi moji na slici. Zato sam mislila da je recept za fadž dobra prilika da vam predstavim neobični gradić Vilijamsburg, popularnu turističku atrakciju. O njemu više ispod recepta.


Čokoladni fadž sa grilijašem od lešnika


Sastojci:

500g kvalitetne čokolade (najbolje tamne sa 60% kakaoa)

2 kašike putera

1 (400ml) konzerva kondezovanog mleka

150g ispečenih lešnika

250g šećera

4 kašike vode

3/4 kašičice krupne soli

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Najpre tostirajte lešnike u rerni, 10 minuta na 175C (350F). Uklonite im ljuske.

U šerpici kuvajte šećer sa vodom, na umerenoj vatri, dok ne dobijete karamel, dodajte mu lešnike, sve brzo promešajte i odmah izručite i razvucite po papiru za pečenje. Karamel će vremenom da se stvrdne. Tada stavite sve u kesu za zamrzivač pa kuhinjskim čekićem razbijte slepljen karamel i lešnike na manje delove.

Pripremite četvrtasti kalup, sa stranicom oko 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje, ali da stranice prelaze kalup, da bi fadž lakše izvadili.

U šerpi na tihoj vatri otopite čokoladu, dodajte joj puter, so, kondezovano mleko, i kada ste na kraju dobili glatku ujednačenu smesu dodajte joj ekstrakt vanile i sklonite šerpu sa vatre. Umešajte polovinu grilijaša u čokoladu i odmah izručite smesu u pripremljeni kalup. Spatulom izjednačite smesu, i na kraju sve ravnomerno pospite preostalim grilijašem. Malo ga rukama pritisnite da uđe u čokoladu. Pokrijte kalup plastičnom folijom i stavite u frižider da prenoći, da se fadž stvrdne.

Pre nego što ćete seći fadž ostavite ga malo na sobnoj temperaturi da malo odmekne.


Vilijamsburg, gradić iz 18. veka

U Vilijamsburgu sam bila pre nekoliko godina, na putu za Severnu Karolinu, i od tada sam iščekivala da mu se ponovo vratim. Šta da radim kad mi se sviđa taj šmek kolonijalne Amerike. To naravno nikako nije u modi danas, ali ja uopšte ne marim.

Toliko mi se sviđa ovo mesto da sam stavila veliku sliku upravo ove kuće u Američki kuvar, naićićete na nju odmah čim otvorite kuvar. Podseća me na idilični dom, porodicu, kuvanje, red i mir.

Inače ovo mesto se nalazi u Virdžiniji, nedaleko od Džejmstauna, jedne od prvih američkih kolonija. Svoj vrhunac je gradić doživeo u 18. veku, ali posle je pao u zaborav. Oživljen je tek dvadesetih godina prošlog veka, kada je jednom tamnošnjem svešteniku palo na pamet da obnovi gradić. Prikupio je veliki novac od tadašnjih američkih bogataša, naročito porodice Rokfeler, i tako je rekonstruisno ovo mesto. Ono zaista izgleda kao zamrznuto u vremenu, a tom utisku pomaže i puno radnika koji su obučeni po tadašnjoj modi i koji se ponašaju kao da žive u njemu. Kočije sa konjima su svuda prisutne.

Obnovljeno je oko petsto kuća, a tu su i pomoćne prostorije, bašte, voćnjaci sa životinjama, prodavnice, zanatske radnje, mlinovi, o svakom detalju se vodilo računa. I zaista sve izgleda kao da tu žive ljudi. Što je šteta, jer bih ja prva živela u nekom ovakvom mestu. I onda bih kao ova dama sa gornje fotografije elegantno jahala konja:)

Uostalom uverite se i sami zašto je ovo mesto čarobno.

Summary
recipe image
Recipe Name
Čokoladni fadž sa grilijašem od lešnika
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *