Čokoladni kolač sa suvim kajsijama

Cokoladni kolac sa suvim kajsijama

Sinoć sam bila na sastanku mog kluba knjige. Ja sam bila domaćica, to znači da sam birala knjigu za čitanje za ovaj mesec, kao i mesto tj. restoran gde ćemo se sastati da diskutujemo o knjizi. Izabrala sam roman Američka pastorala od Filipa Rota, misleći da je veoma prikladna političkom trenutku u Americi, iako je napisana 90-ih godina prošlog veka. Knjiga je divna, tragična a u isto vreme veličanstvena. To je od onih knjiga koja vas tera da stalno razmišljate o njoj, ima dosta važnih tema kojima se bavi kao što su generacijske razlike, roditeljstvo, društvene krize, građanske slobode, društveni progres, američki san, nasilje, propadanje gradova i čitavih industrija, itd. Najtragičnije je u svemu tome što sam ja bila jedina kojoj se knjiga baš svidela, što nije retko jer moj ukus za knjige je drugačiji, i ja generalno nemam problem sa tim, prilično sam tolerantna osoba iako mislim da je bolje ne čitati ništa nego čitati krš od knjiga koje su danas, o, ironije, najpopularnije, ali stvar je u tome da te moje drugarice, sve odreda Amerikanke i pri tome dovoljno obrazovane, nisu ništa razumele, njih uopšte nije dirnula priča o njihovoj zemlji, njenoj komplikovanoj istoriji, mnoge je nisu ni završile. Najinteresantniji detalj im je bio da se muž jedne od njih ranije zabavljao sa rođakom Filipa Rota.

Moguće je da je knjiga bila previše “teška” i obimna, istina autor se previše ponavlja i proizvodi više reči nego što je potrebno, pogotovo u početku, ili su teme bile previše naporne za jedan klub knjige, ili su ljudi ovde previše zaokupljeni dnevnom politikom koja im potpuno sužava percepciju stvari, zvuči poznato? Inače Filip Rot je dobio Pulicerovu nagradu za ovu knjigu, i nedavno se pojavio film prema ovoj knjizi, u glavnoj ulozi je Ijan Mekgregor.

Dok je izbor knjige bio odličan, moj izbor restorana nije bio nešto. To je neko novo fensi mesto u kraju, vidi se da su puno novca uložili u enterijer, jedan deo je prodavnica, sa preskupim stvarima, drugi deo je restoran. Na meniju specijaliteti moderne američke kuhinje. Halibut sa divljim pirinčem je bio kao neko jelo koje jedeš kad si na rigoroznoj dijeti, doduše riba je bila dobro ispečena. Sa nestrpljenjem očekujem kartu sa dezertima, prisećam se predivne poslastice koje smo jeli na poslednjem sastanku – kolač sa bademom, džemom od kupina, šlagom i feneomenalnim sladoledom od bosiljka. Na moje razočarenje ništa od ponuđenog mi se nije svidelo, radije ću otići kući da jedem preostali hleb sa bananama, razmišljam u sebi. Tu se negde završilo “book club” veče.

Te kombinacije kolača sa voćnim sosevima tj. džemovima, šlagom i sladoledom sa strane se danas veoma često sreću po modernijim restoranima, i ja sam se baš primila na to. Još kad kuvar ume da to sve lepo postavi na tanjir, ja se oduševim. Ovo je moja kreacija u skladu sa tim trendom. Moj izbor je bio čokoladni kolač obogaćen suvim kajsijama, mada suve višnje mogu da budu podjedanko interesantne. Takođe, ušećerena kora pomorandže se odlično slaže sa čokoladnim ukusom kolača. Kolač možete da napravite kružnog ili pravougaonog ublika, ali i u obliku vekne. Ovaj kolač je najukusniji ukoliko ga služite uz šlag i džem jer kolač nije previše sladak, a i suv je, osim toga vizuelno lepše izgleda.

Čokoladni kolač sa suvim kajsijama

Cokoladni kolac

 


Sastojci:

400g brašna

120g kvalitetnog kakaa

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice soda bikarbone

Prstohvat soli

1 šolja suvih kajsija, iseckanih

 

115g putera, na sobnoj temperaturi

150g šećera

2 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanile

300ml jogurta

 

Za služenje:  šlag i džem od kajsija

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F).

Pripremite okrugao pleh, prečnika oko 20cm. Obložite ga papirom za pečenje.

U jednoj posudi prosejte brašno i kakao, i dobro ih promešajte. U to umešajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Na kraju dodajte iseckane suve kajsije.

U drugoj posudi mikserom mutite omekšao puter i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. U to umešajte jedno po jedno jaje i dodajte ekstrakt vanile. Zatim naizmenično dodavajte smesu sa brašnom i jogurt i sve to mešajte varjačom ili spatulom. Kad ste dobili ujednačenu smesu stavite je u pripremljeni pleh. Pecite kolač oko 50 minuta. Pošto ga izvadite iz rerne ostavite ga 10 minuta u plehu, a zatim prebacite na tanjir za služenje i čekajte da se ohladi.

Služite kolač uz šlag i pospite ga zagrejanim džemom.


 

Cvece u vazi

Summary
recipe image
Recipe Name
Čokoladni kolač sa suvim kajsijama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Pravila sam ovaj kolač. Bilo mi je neobično što je testo veoma gusto, pa me nije iznenadilo kad je kolač ispao dosta suv (ne znam da li tako treba da bude?).
    Dopada mi se što kolač sam po sebi nije mnogo sladak. Probala sam da dodam džem od kajsija uz kolač i to mi je bilo prejako, ali kad se doda i džem i šlag/grčki jogurt/pavlaka, onda je super. Ja sam koristila običnu kiselu pavlaku jer sam to imala pri ruci i bilo je sasvim OK. Kiselost pavlake se sasvim OK uklopila sa ukusom džema od kajsije, a sve zajedno je dalo sočnost koja je nedostajala.

    1. Bojana, to jeste suvlji kolač i zato mu se dodaju džem i šlag kao prilog. Doduše, ako ga jedeš još toplog, možeš da ga zagreješ u mikrotalasnoj, onda ume da bude sočan. Jeste drugačiji, nije kao naši kolači, ali je zanimljiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *