Čudesni čizkejk od rikote i limuna

Ovaj čizkejk od rikote i limuna je čudesan zato što se veoma lako pravi a neverovatnog je ukusa, sa prvim zalogajem znaćete da ne možete da se zaustavite samo na jednom parčetu. Tako je kremast, lagan i aromatičan. Za trenutak ćete se osetiti kao da ste otputovali na jug Italije, u Siciliju, čije ukuse i mirise ovaj kolač savršeno objedinjuje.

Da, ovo je tradicionalni sicilijanski kolač, pravi se samo sa rikotom, bez krem sira, zbog čega je tako lagan. Korica limuna i ekstrakt badema mu definitivno daju jedan poseban ukus. Dok nisam probala ovaj čizkejk, ja sam najviše volela onaj koji se nalazi u mom Američkom kuvaru, sad je “mrtva trka” koji je bolji.

Pored nedostatka krem sira korica jedva da postoji, pleh u kojem će se peći kolač obložite puterom i mrvicama keksa (plazma, grem krekeri, amaretti keksi, itd).

Jedino što morate da unapred ocedite rikotu od vode, stavite je u cediljku i poklopite nečim teškim, ili je stavite u gazu. Tako da odstoji u frižideru par sati je dovoljno.

izkejk od rikote i limuna-1

Ukoliko volite slične italijanske poslastice pogledajte recepte za sledeće kolače:

 

A ako ste ljubitelj čizkejka, onda ćete uživati i u ovim lepotama:

 

 

Čizkejk od rikote i limuna

izkejk od rikote i limuna 3-1


 

Sastojci:

Puter za podmazivanje pleha

3 kašike izmrvljene plazme, grem krekera, amaretti keksa

180g šećera

1 1/2 kašike izrendane korice limuna

5 jaja

Prstohvat soli

3/4 kašičice ekstrakta badema

1 kg oceđenog rikota sira (kako da ga napravite sami pogledajte ovde, duplirajte mere date u receptu)

 

Za dekoraciju: kolutovi limuna pečeni u rerni, sveže maline i šećer u prahu

 

Okrugao pleh, kojem se pomeraju ivice, prečnika oko 23cm

 

 

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 150C (300F). Pripremite pleh tako što ćete svuda naneti malo deblji sloj putera i preko toga ravnomerno pospite mrvice keksa.

Mikserom umutite jaja, šećer, so i izrenadnu koricu limuna. Tome dodajte ekstrakt badema i oceđen rikota sir.  Smesu sipajte u pripremljeni pleh.

Pecite čizkejk oko 1 sat i 10 minuta na srednjoj pregradi. Središte kolača treba da bude blago mekano, nemojte da ga prepečete.

Kad je čizkejk pečen ostavite ga u plehu par minuta. Pređite ivicom pleha tankim nožem, skinite ivicu pleha, i sačekajte da se kolač ohladi. Ostavite ga u frižideru da prenoći. Sutradan ga prenesite na tanjir za služenje koriteći široke spatule, u tom slučaju morate da staviti papir za pečenje na dno pleha pre pečenja.

Dekorišite kolač kolutovima limuna koje ste pekli u rerni, svežim malinama i šećerom u prahu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Čizkejk od rikote i limuna
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Tajming objavljivanja ovog recepta je bio savrsen – dva dana pre posete meni jako dragih gostiju, koji cene dobar zalogaj. Ovaj cheesecake je ispunio sva moja ocekivanja – nije tezak kao vecina rodjaka iz familije cheese cake, svez i aromatican. Drugi put cu da smanjim aromu badema, a povecam rendani limun. Pitanje ukusa, a mozda je i rendani limun koji ja koristim (Dr. Oetker) ipak manje od jednog sveze izrendanog limuna. U svakom slucaju – ponavljam! Od mene 5 zvezdica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *