Ćuftice u kokosovom kremu sa karijem

Poslednjih par meseci sam nekoliko puta pravila ovo jelo, i uvek mu je nešto malo falilo da bude savršeno, međutim poslednji put sam bila veoma zadovoljna rezultatom, pa je red da podelim recept sa vama.

Ja obožavam ćufte, ali dugo mi je trebalo da naučim dobro da ih pravim. One često mogu da budu nekako suve, loše teksture i bez ukusa. Verovatno je razlog tome što ja izbegam svinjsko mleveno meso, koje ume da bude masnije što je dobro za sočnost ćuftica. Ako koristite samo juneće meso onda gledajte da ima oko 20% masti. Ćureće meso se takođe nije dobro pokazalo, ako ga već koristite gledajte da ćufte radije pržite nego pečete u rerni. Ta sočnost može da se dobije i uz pomoć luka, ali najbolje je da ga prethodno fino propržite u ulju. Ja sam ranije stavljala svež luk, što je umelo da proizvode ne tako lepo teksturu ćuftica. Važno je i da luk bude vrlo sitno iseckan. Luk utiče i na lep ukus, ali za to su ipak najzaslužnije začinske bilje, naročito timijan ili majčina dušica, pa i peršun. Ja volim da mu dodam i izrendani parmezan, ali sam ovde to izbegla.

Što se tiče sosa tu je glavna zvezda kokosov krem, koji je sličan kokosovom mleku, ali je gušći i masniji. On daje baš prijatan i topao miris i ukus, skoro da se istopite od miline kada ga probate. Ipak, taj sos traži nešto ljuto i kiselo, zato je lepa ljutina koja dolazi od karija, i kiselost se dobija od soka od limete, nije loša ni neka turšija kao prilog.

Ako ste ljubitelj ćufti onda pogledajte i ove recepte sa sa bloga:

Ako volite kokosovo mleko, evo par ideja kako da ga koristite:


Ćuftice u kokosovom kremu sa karijem


Sastojci za ćuftice:

1 kašika ulja

1 veći luk (ili najbolje 3 ljutike), vrlo sitno iseckan

3 čena belog luka, sitno iseckana

2 kašike iseckanog začinskog bilja (timijan, peršun, žalfija)

1/2kg mlevenog junećeg mesa

2 jajeta

1 šolja hlebnih mrvica

3/4 kašičice soli

1/4 kašičica mlevenog bibera

za sos:

1 kašika svetlog ulja od susama ili običnog ulja

1 manji luk (najbolje ljutika), vrlo sitno iseckan

1 kašika iseckanog svežeg đumbira, sitno iseckanog

2 kašičice karija

2 čena belog luka, sitno iseckanog

1 konzerva krema od kokosa (može i kokosovo mleko za ređi sos)

So i biber prema ukusu

Za služenje: skuvani pirinač, najbolje basmati, ovde pogledajte kako da ga pripremite, sok od limete, lišće korijandera ili bosiljka, ljute papričice

Priprema:

U manjoj šerpi zagrejte kašiku ulja i tome dodajte iseckani luk da se dugo dinsta na umerenoj vatri. Dodajte na kraju iseckani beli luk, i posle jednog minuta sklonite šerpu sa vatre.

Kad se luk u šerpi ohladi dodajte iseckane začine, mleveno meso, jaja, i hlebne mrvice, so i biber, i sve rukama dobro promešajte. Ukoliko je smesa retka dodajte joj još hlebnih mrvica. Stavite smesu u frižider na nekih pola sata da se stegne.

Za to vreme zagrejte rernu na 215C (420F). Pripremite plitki pleh, obložite ga papirom za pečenje.

Izvadite smesu sa mesom i rukama ih oblikujte u loptice veličine oraha.

Pecite ćufte oko 15 minuta.

U međuvremenu pripremite sos i skuvajte pirinač. U manjoj šerpi na ulju prodinstajte iseckani crni luk, tome dodajte iseckani sveži đumbir i kari, i posle par minuta dodajte iseckani beli luk. Zatim dodajte krem od kokosa ili mleko. Zagrejte sos do ključanja i onda smanjite temperaturu, nemojte dugo da ga kuvate. Dodajte soli i bibera prema ukusu. Kada su ćufte ispečene stavite ih u sos, neka se u njemu kuvaju par minuta.

Služite odmah jelo uz skuvani pirinač, limetin sok, lišće od korijandera ili bosiljka i iseckane ljute papričice.


Summary
recipe image
Recipe Name
Ćuftice u kokosovom kremu sa karijem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *