Domaće mleko od badema

Mleko od badema

Pijem kafu bez šećera. Ali, uvek sa mlekom. Zapravo najviše volim da joj dodam nešto što se ovde zove half-and-half, pola mleko-pola slatka pavlaka. Volim punoću i “kremoću” ukusa u mojoj kafi. Bez toga kafa mi nije nimalo privlačna.

E sad, problem je u tome što ja nikako ne štedim na tom dadatku, a toliko masti nije baš zdravo. Imam nekoliko opcija, da smanjim unos kafe, da se vratim na mleko, ili da probam sa alternativnim napicima koji podsećaju na mleko. Ako baš moram da odaberem tu poslednju opciju onda neka to bude mleko od moje omiljene namirnice – badema.

To mleko nije gusto kao od krave ali je nekako fino kremasto i ukusno. Postupak dobijanja ovog mleka je vrlo jednostavan, a ostatak samlevenog badema, kad ga osušite, možete da koristiti za pravljenje recimo ovog kolača, što sam ja upravo učinila.

Ako sam dobro razumela, problem sa domaćim mlekom od badema je u trajanju, zato se  kupovni obogaćuje sa puno dodataka što ga čini ne previše zdravim. Ukoliko su vam gaza, teglice i ostali alati veoma čisti, zapravo sterilisani, mleko može duže od tri dana da vam traje u frižideru. Obično posle trećeg dana počinje da kiseli.

Domaće mleko od badema

 

Trešnjeni cvet 2-1

 

Domaće mleko od badema

Domaće mleko od badema

 


Sastojci:

1 šolja (oko 140g) sirovih badema

4 šolje (950ml) flaširane vode

 

Ekstrakt vanile, med, javorov sirup (opciono)

Gaza, veća cediljka

 

Priprema:

Stavite u čistu teglu sirove bademe i prelijte ih vodom. Vodite računa o tome da će bademi vremenom da upiju dosta vode. Pokrijte teglu, i ostavite je oko 24 sata, da bademi nabubre.

mleko od badema 5-1

Odstranite vodu od badema, a njih stavite u multipraktik. Najpre dodajte dve čaše flaširane vode, i pulsirajte dok se badem ne samelje, a onda preostale dve čaše vode.

mleko od badema 6-1

Posle još par obrtaja izručite sadržaj preko velike cediljke na koju ste stavili duplu gazu, cediljku stavite na dublju posudu.

mleko od badema 7-1

Pošto ste dobro ocedili mleko, pomešajte ga sa dodacima kao što su vanila ili med (opciono), i sipajte ga u sterilisane teglice, zatvorite i stavite u frižider. Koristite ga narednih nekoliko dana. Pre upotrebe promućkajte mleko.

Preostale samlevene bademe osušite pre upotrebe.

Pored kafe mleko od badema možete da koristite i za pravljenje ovog pudinga od čia semenki. Recept uskoro možete naći na blogu.

 

Puding od čia semenki
Puding od čia semenki sa džemom od sušenog manga i kajsija
Summary
recipe image
Recipe Name
Domaće mleko do badema
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *