Engleski skonsi sa džemom od jagoda i rabarbare

Skonsi

Pošto sam se vratila sa putovanja, gde smo za predjelo gotovo uvek dobijali slično pecivo, američke biskivite, rekla sam se sebi kad se vratim kući imam odmah da napravim nešto slično, ali opet drugačije –  engleske skonse. Malo sam bila inspirisana i okolinom, u Čarlstonu sam videla toliko divnih vrtova, koji su jednostavno mamili da se u njima postavi sto i ispuni ovim divnim skonsima sa domaćim džemom, naravno tu su šoljice ispunjene čajom ili kafom, omiljene prijateljice, i jedno beskrajno opuštanje dok se pogled gubi u zelenilu.

Skonsi

 

Engleski skonsi iako sličnog oblika se razlikuju od američkih biskvita, zato što se u njih stavlja šećer, testo je glatko, i umesto jogurta, buttermilk-a, ili kisele pavlake, stavlja se punomasno mleko ili slatka pavlaka, i jede se uz džem.

Engleski skonsi sa džemom od jagoda i rabarbare su idealni za neku manju čajanku sa prijateljicama, meni su dobri i kao doručak. Tradicionalo se služe uz džem od jagoda, i nešto što se zove clotted cream, što je u stvari sladak kajmak, to mi je baš upalo u oči, vi umesto toga možete da koristite ulupani puter.

 

Džem od jagoda i rabarbare

Ja sam išla korak dalje pa sam u džem od jagoda ubacila rabarbaru, koja daje kiselkast ukus i savršeno se slaže sa slatkim jagodama. Jagode i rabarbaru rado kombinujem i u američkim pitama. Ovaj džem spada u one koji se brzo prave 20-30 minuta, i nisu tako gusti kao klasični, ali su više voćkasti i zato mi se neuporedivo više dopadaju. Pada mi na pamet još jedan sličan mnogo dobar džem na blogu.

Skonsi su najbolji kada su sveži, ali ako su malo stariji, samo ih podgrejte u tosteru.

 

Engleski skonsi sa džemom od jagoda i rabarbare

Skonsi

 


 

Sastojci za pecivo:

380g brašna + za razvijanje

3 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

50g šećera

120g hladnog putera, iseckanog na manje kocke

1 jaje

200ml hladnog mleka + 1 kašika

 

Sastojci za džem (dve manje teglice):

150g rabarbare, iseckane na manje komade

300g jagoda, iseckane na manje komade

Sok od 1/2 limuna

200g šećera

 

Priprema:

Najpre napravite džem. U šerpi na srednje jakoj vatri zagrejte iseckane jagode, rabarbaru, limunov sok i šećer. Kad počne da ključa, smanjite temperaturu, i kuvajte džem oko 20-30 minuta, uz povremeno mešnje, dok se ne zgusne, ali ne previše. Kad je džem gotov, vrelog ga pažljivo stavite u čiste teglice, zatvorite, i ostavite da se ohlade. Posle teglice prebacite u frižider.

Zagrejte rernu na 205C (400F). Pripremite veliki tanki pleh i obložite ga papirom za pečenje.

U velikoj vangli pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte mu iseckan hladan puter i rukama ga provlačite zajedno sa brašnom, oko 5 minuta, koristite jagodice prstiju. Možda je najbolje da to sve obavite u multipraktiku, ali mene mrzi da ga posle perem. Trebalo bi da dobijete sipkavo brašno.

Dodajte 3/4 umućenog jaja i mleko brašnu i sa velikom metalnom kašikom mešajte testo. Kad postane dovoljno ujednačeno prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 5 minuta. Na kraju testo razvucite rukama pa preklopite kao pismo, i to ponovite još  dva puta, zatim testo razvucite oklagijom na debljinu oko 2.5-3cm. Metalnim kalupom u obliku kruga, prečnika 5cm, ili čašom, zasecajte skonse i stavljajte ih na pleh.

Preostalu količinu ulupanog jajeta pomešajte sa 1 kašikom mleka, i to kuhunjsko četkicom nanosite na gornju površinu skonsa, to će im dati lepu boju.

Pecite skonse oko 20 minuta dok ne dobiju zlatnu koricu.

 

 

 


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Engleski skonsi sa džemom od jagoda i rabarbare
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *