Indijska čorba od sočiva i osvežavajuća salata sa cveklom

Salata sa cveklom

Moja mama nikada nije pravila jela sa sočivom, to je za mene dugo bila neistražena namirnica, sve dok nisam jednog dana našla u svesci sa receptima moje svekrve (kopirana i distribuirana snajama) recept za čorbu od sočiva. Od tada je redovno pravim, naravno u međuvremenu je originalan recept izmenjen, dodati su neki super sastojci kao što je recimo dinstani čeri paradajz, a pravim i ovu indijsku verziju, koja se ne razlikuje puno od domaće, samo što ima dosta začina.

Salata sa cveklom

Ovo je još jedno od onih jeftinih jela koje možete napraviti u velikoj količini, i što duže traje sve je ukusnije. Pri tome je veoma zdravo, puno proteina, mnogo kraće se pravi od čorbe od pasulja, i meni lično ukusnije.

Za indijsku čorbu od sočiva možete da koristite razne vrste sočiva, braon, koji je i najzastupljeniji, zeleni, koga zovu francuski, crveni, ili žuti. Začine podesite prema vašem ukusu, ja recimo stavljam samo jednu kašičicu kurkume, jer znam da deca neće biti previše oduševljena žuto-zelenom bojom čorbe.

A ako vam ova čorba izgleda suviše jednostavno pripremila sam vam i savršenu salatu sa cveklom i pavlakom. Takvu salatu sam prvi put videla u nekom turskom restoranu i momentalno sam se zaljubila u njenu boju i ukus. Super se slaže uz ovu čorbu, mada uvek možetu uz čorbu od sočiva da servirate salatu od kupusa ili i krastavaca.

Indijska čorba od sočiva

Indijska corba od sociva

 


Sastojci:

450g sočiva

1 manji luk, iseckan

2 kašičice istucanog kumina

1-2 kašičice kurkume u prahu, može i sveža

1 komad svežeg đumbira, dužine 2 cm, sitno iseckanog

3 lovorova lista

1/2 kašičice ljute paprike u prahu, opciono, ako volite ljuto

So i biber prema ukusu

3 kašike običnog ili maslinovog ulja

3-4 čena belog luka, sitno iseckanog

1 kašičica korijandera u zrnu, opciono

 

Za služenje:

Sveže lišće korijandera i sok od limete

 

Priprema:

Dobro operite sočivo. Stavite ga u lonac sa 2 1/2 do 3 litre vode, zavisi koliko gustu čorbu želite. U to dodajte iseckan luk, đumbir, kurkumu, lovorov list, kumin, ljutu papriku i kuvajte sve na jakoj vatri dok čorba ne počne da ključa. Smanjite vatru i kuvajte čorbu oko 30 minuta, polupoklopljenu.

Zatim napravite zapršku od ulja, belog luka i korijandera u zrnu. Sipajte to u čorbu i kuvajte još oko 5-7 minuta uz mešanje. Služite čorbu uz iseckan svež korijander i sok od limete.


Osvežavajuća salata sa cveklom

cvekla salata

 


Sastojci:

4 manje skuvane cvekle

2 kašičice limunovog soka

So prema ukusu

2-3 kašike pavlake

1 kašika sveže mirođije, iseckana

 

Priprema:

Iseckajte skuvanu cveklu na tanke listiće i u nju stavite limunov sok i so. Dodajte pavlaku i sve dobro promešajte. Na kraju je pospite iseckanom mirođijom.


salata sa cveklom

Summary
recipe image
Recipe Name
Indijska čorba od sočiva
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Ja sam odrasla na leci tj. socivu, obozvam je u svakom obliku. Nedavno sam pravia ‘tortu’ od lece, bila je fenomenalna. Ovako sa djumbirom nisam jos probala, dakle razlog vise da zasucem rukave. Obicno jedemo lecu sa pecenim paprikama, evo fine ideje sa ovakvom salatom. Vrlo, vrlo retko koristim koristim kiselu pavlaku, pitanje navike. Znaci, i salata mora da se proba.

    1. Kod nas se eto sočivo nikada nije koristilo, i stvarno ne znam zašto, jer je toliko hranljivo i jeftino. Ja čak nikad nisam čula za sočivo sa paprikama. Sigurno će ti se svideti čorba, ako voliš sočivo. Salata je fenomenalna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *