Indijski kiselo-slatki mini plavi patlidžan (Khatta Mitha Baingan)

Za koji dan idemo na Divali, to je nešto kao indijski Božić, takoreći najveći praznik. U Indiji se slavi nekoliko dana, i prati ga ogromna količina hrane i rituala. Iskreno, mnogo se radujem odlasku na događaj, jer moja prijateljica, domaćica žurke, pravi odličnu hranu. Pravo da vam kažem došla sam u fazu kad razumem svoga oca kome je kvalitet događaja na kojem je bio skoro uvek zavisio od kvalitet hrane koju je tamo jeo.

Ah, već osećam te mirise raznovrsnih začina… i gotovo sam sigurna da će ovo jelo biti servirano, svi ga obožavamo. Inače ove mini patlidžane nabavljam u H-mart-u, mislim da je moguće koristite i delove većeg patlidžana, ali sigurno nisu tako interesantni.

Najpre smo ovo jelo otkrili u jednom indijskom restoranu u kraju. Onda je moja prijateljica pitala za tajni recept, i dali su joj pošto je naravno Indijka, i tako sam uspela da ga napravim kod kuće, i evo, ja ga sad vama otkrivam.

 
Kiselo-slatki mini patlidžan
 

Ovako izgleda u tom restoranu, gde po pravilu uvek naručujem ovo jelo.

 
 

Khatta Mitha Baingan

 
Indijski kiselo-slatki mini plavi patlidzan (Khatta Mitha Baingan) (1 of 1)

 
Sastojci:
 
500g mini plavog patlidžana, iseckanog kao lepeza, ili na četiri uzdužna dela, ali ne do samog kraja
1 1/2 kašike ulja
1 kašičica slačice u zrnu
2 lovorova lista
2 male osušene ljute papričice
2 manja luka, sitno iseckana
½ kašičice kurkume u prahu
1 kašičica istucanog kumina
½ kašičice ljute mlevene paprike, opciono
So i mleveni biber prema ukusu
1 kašičica šećera
1 kašika čatnija od manga  (može i neki džem od kajsije recimo, to je moje slobodno tumačenje)
½ šolje kisele pavlake
400ml vode
 
Priprema:
Zagrejte ulje u većoj šerpi i u njemu propržite isečeni patlidžan sa obe strane, zatim ga izvadite iz šerpe i stavite na papirnati ubrus da se mast ocedi.
 
U preostalom ulju propržite začine, slačicu, lovorov list i ljute papričice, oko 1-2 minuta, taman da ispuste aromu. Zatim dodajte iseckani crni luk, i pržite ga dok ne postane staklast, i na kraju dodajte preostale začine, kurkumu, korijander, kumin, ljutu mlevenu papriku i so i biber prema ukusu. Pržite sve uz mešanje oko 1 minut. Dodajte šećer i čatni od manga. Smanjite temeraturu i u to umešajte kiselu pavlaku.
 
Na kraju dodajte predhodno isprženi patlidžan i oko 400ml vode. Malko pojačajte vatru poklopite šerpu i kuvajte još oko 10 minuta, dok patlidžan ne odmekne.
Ovo jelo najbolje ide uz skuvani pirinač i one male trouglaste indijske hlebčiće koji dosta po ukusu podsećaju na naše mekike.

Summary
recipe image
Recipe Name
Indijski kiselo-slatki mini plavi patlidžan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. uuuu moracu da isprobam, ja najnajvolEm indijsku hranu =)) mi smo ovo ljeto na pijacama imali te male patlidzane.. sad su prosli, ali valjda cu negdje naletiti na njih, stvarno ih rijetko srecem..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *