Integralni mafini sa jagodama, borovnicama i bananama (Whole Wheat Muffins)

Zdravi slatki mafini

 

Integralno brašno je ušlo prilično kasno u moj život. Nikako nisam mogla da se naviknem na težak i jednostavno drugačiji ukus od onog od belog brašna. Onda jednog dana padnu odluke da je vreme da se poradi na izgledu tj. ishrani i onda kreće najpre stidljivo a onda ambiciozno koketiranje sa integralnim namirnicama. Posle nekog vremena zaista se organizam navikne na novu hranu. Mada, ako ste početnik u konzumiranju integralnog brašna nije loše da ga kombinujete sa belim, to možete da uradite praveći i ove mafine.

Da se ne varamo, beli hleb i peciva i dalje zauzimaju specijalno mesto u mom želucu. Ali, integralni mafini koje pravim su super zdravi, puni su voća, a uz to su i slatki. Možete ih koristiti za doručak, kao užinu, i što da ne, kao dezert.

 
Zdravi slatki mafini
 

Sastojci:
  • 2 šolje (250g) integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jajeta
  • 3 zrele, mekane banane
  • ½ šolje pirea od jabuka (applesauce)
  • 1 šolja isečenih svežih jagoda i borovnica
  • ½-1 šolja (100g-200g) smeđeg šećera, zavisi koliko želite da budu slatki mafini. Ako želite zdraviju varijantu stavite umesto šećera ječmenog slada (barley malt).
  • ¼ šolje (60ml)  ulja
  • 1 kašika ekstrakta vanile


Priprema:

Kod pripreme mafina vrlo su važne dve stvari:
         najpre se zamešaju odvojeno suvi i tečni sastojci, a onda se spoje i promešaju zajedno.
         kada se sve zajedno meša voditi računa da to bude kratko, ne previše detaljno… nije važno ako su ostale neke grmuljuce ili slično, jer se to tokom pečenja sve lepo ujednači, da ne ulazim u detalje hemijskih reakcija tokom termičke obrade.
  1. Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite pleh za pečenje mafina tako što ćete staviti korpice u pleh za mafine.
  2. U posebnu posudu pomešajte suve sastojke, brašno i prašak za pecivo. Šećer ide sa tečnim sastojcima, jer se on u njima dobro rastvara. Brašno je uvek dobro prosejati prilikom upotrebe da vam testo bude izdašnije.
  3. U drugoj posudi, umešajte jaja, šećer, izgnječene banane, pire od jabuke i vanilin ekstrakt.
  4. Na kraju dodajte iseckane jagode i cele borovnice i sve kratko izmešajte.
  5. Smesu, koja bi trebalo da bude prilično gusta, sipajte ravnomerno u korpice za mafine koje se nalaze u plehu. U moj pleh je staje 12 mafina srednje velečine.
  6. Pecite mafine 20 minuta. Kada su gotovi izvadite ih iz rerne i sačekajte da se ohlade.

Summary
recipe image
Recipe Name
Integralni mafini sa jagodama, borovnicama i bananama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Ok, sad sam se upravo divila muffinima od borovnica i sad naletim na ovaj recept…Odlični muffini! Ne mora uvijek biti bijelo brašno, slažem se, i ja sam veliki ljubitelj bijelog, ali nastojim barem ponekad upotrijebiti integralno brašno ili pomiješati s bijelim brašnom i to mi barem malo daje osjećaj da jedem(o) makar malo zdravije 😉 Ali, priznajem, recepti s bijelim brašnom su i mom želucu još uvijek "favourite":DDD

  2. Odlican recept sa svim zdravim sastojcima! Meni su super uspeli! Jedva cekam da probam i ostale interesantne recepte za mafine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *