Izvrnuti kolač sa brusnicama

torta sa brusnicama

Pravila sam ovu izvrnutu tortu sa brusnicama pre neki i dan, i opet ću, za nastupajući Dan zahvalnosti. Potpuno smo oduševljeni kako je ispala, čak su je i deca jela. Gornji deo sa brusnicama je divno ispao, kiseo i sladak, hrskav zbog oraha, i sa neodoljivim ukusom putera. Kora je takođe odlično ispala, obično u nju stavljam jogurt, ali u nedostatku istog stavila sam kiselu pavlaku, što je bio dobar izbor. Možete tortu služiti uz šlag, a i ne morate, ona ionako izgleda dovoljno bogato i izazovno.

Inače skroz sam inspirisana brusnicama ove jeseni. Još jedan kolač čeka objavljivanje na blogu, ali sa sušenim brusnicama. Ako ste ljubitelj istih ovde možete naći mafine sa brusnicama i pomorandžom, kao i kapkejkse sa brusnicama. Takođe, na istom mestu možete da pogledate recept za odličan džem od brusnica. Ako pak volite sok od brusnica, uživajte u čuvenom Cosmopolitan koktelu.

Ako volite izvrnute torte samo da znate da imate na mom blogu recepte za jednu sa ananasom i i drugu sa jabukama.

izvrnuta torta sa brusnicama

Izvrnuta torta sa brusnicama

izvrnuta torta sa brusnicama


Sastojci:

250g svežih brusnica, može i zamrznutih, ali dobro oceđenih

100g smeđeg šećera

40g putera

50g oraha, krupno iseckanih

190g brašna

Prstohvat soli

1 ½ kašičice praška za pecivo

115g putera, na sobnoj temperaturi

170g belog šećera

1 kašičica ekstrakta vanile

4 jaja, na sobnoj temperaturi

1 šolja kisele pavlake

Zatvoreni okrugli pleh prečnika 23cm

Priprema:

Zagrejte rernu na 190C (375F). Postavite pregradu tačno na sredinu rerne. U šerpici zagrejte puter i dodajte mu smeđi šećer, sklonite sa vatre i rasporedite ga po dnu pleha. Ne zaboravite da smesom namažete i ivice pleha da se testo ne bi zalepilo tokom pečenja. Zatim rasporedite brusnice po plehu zajedno sa iseckanim orasima.

U jednoj posudi prosejte brašno i dodajte mu so i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom mutite omekšao puter i beli pećer. Kad budete dobili ujednačenu kremastu smesu počnite da dodajete ekstrakt vanile i jaje po jaje. Dodajte kiselu pavlaku i drvenom varjačom umešajte brašno.

Ovu smesu izručite u pleh preko brusnica i stavite sve u rernu koju ste predhodno zagrejali da se peče  45-50 minuta. Probajte da ubodom čačkalce utvrdite da li je testo dovoljno pečeno. Izvadite pleh iz rerne i njime preklopite tanjir u kome ćete servirati tortu i onda sve to pažljivo izvrnite. Stavite vlažnu krpu preko pleha, i čekajte oko 5-7 minuta a zatim skinite pleh.  Sačekajte da se torta ohladi a onda je služite uz šlag.


Summary
recipe image
Recipe Name
Izvrnuta torta sa brusnicama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

7 Comments

  1. ‘Cak su je i deca jela’ – ovo kao da sam ja napisala (dobro, u jednini). Onda ne sumnjam da je torta sjajna. Moj sin proba samo ono sto je sa cokoladom, mozda je ovo dobar test 🙂
    Preporucujem tvoju tortu sa ananasom, meni se jao, jako dopala.

    1. Moja deca su užasno probirljiva, a ja toliko volim da kuvam, i svašta im pravim. Rekla sam im, jednog dana kad odete od kuće na koledž, plakaćete za maminom kuhinjom, i kajećete se što niste sve probali:) Super je kolač, brusnice su zaista prevazišle sva moja očekivanja.

      1. Potpuno prepoznatljiva prica! Moja mama je isto bila sklona eksperimentisanuju i isprobavanju novih recepata, pa je to prenela i na mene. Moj sin voli da asisitira u kuhinji, ali kad se spremi nesto gde on nije imao udela (sto je najcesce) onda nije zainteresovan za hranu 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *