Jevrejski ražani hleb

hleb od raži

Volim hleb koji se dugo pravi, koji ima hrskavu i debelu koricu, i deluje onako rustično. To je tako bila dok jednog dana nisam napravila ovaj jednostavni ražani hleb, koji se relativno brzo pravi i izgleda sasvim drugačije od po meni idealnog hleba.  Opet, to je jedan odličan hleb, vidite i sami kako dobro izgleda na slikama. Pored lepe teksture ima i odličan ukus, čemu doprinose kim i tečnost iz tegle sa kiselim krastavcima… da, i to je sastojak, daje mu specifičnu aromu.

Ovako izgleda tipičan jevrejski hleb iz Njujorka, koji se koristi za pravljenje sendviča, jedan od najpoznatijih je svakako Ruben sendvič (Američki kuvar, str 76). Recept koji sledi sam našla ovde, i zaista je odličan. Ipak, pre nego što se upustite u pravljenje hleba po ovom receptu trebalo bi da znate par važnih stvari. Ražano brašno ima vrlo malo glutena, zato se i kombinuje sa pšeničnim brašnom, još bolje ako je pšenično brašno za hleb, koje ima više glutena od običnog. Ovo je više light verzija ražanog hleba, jer ima u sebi tek trećinu ražanog brašna, zato i izgleda tako nadošlo. Postoji i hleb sa 100% tamnog ražanog brašna u sebi, to je čuveni nemački hleb pumpernickel.

Kao i ostali hlebovi može da se pravi od kupovnog kvasca ili sa prirodnim kvascem tj. starterom.  Inače ražano brašno se često koristi i u pravljenju multigrain hleba.

hleb od raži

Kad smo već kod pravljenje hleba, gledala sam pre neko veče novu, odličnu, dokumentarnu seriju Cooked od Majkla Polana (imate je na Netfliksu), i bila je čitava jedna epizoda posvećena hlebu. Autor je zaista uspeo da dočara taj osećaj, skoro magičan, dobijanja hleba. Kako da vam kažem, za mene nema većeg uzbuđenja u kuhinji od vađenja ispečenog hleba iz rerne. Toplota, mirisi, para, sve to pomešano. Kladim se da su i moji daleki preci imali isti doživljaj. I super je što danas mogu da probam toliko toga, moja ishrana ni izbiliza nije limitirana kao ona kod mojih predaka, ali za mene je i dalje hleb nešto neopisivo bitno, osnova svega.

Danas sam ponovo pravila ovaj hleb, deca su nestrpljivo čekala da im isečem po krišku, i tražila su još, i još… i opet sam imala taj osećaj zadovoljstva i samodovoljnosti.

Ražani hleb
hleb od raži


Sastojci:

24og pšeničnog brašna za hleb ili običnog brašna

120g tamnog ražanog brašna

3 kašike instant krompir pirea

2 1/2 kašičice instant kvasca ili 3  kašičice običnog suvog kvasca

1 1/2 kašičice soli

1 kašika šećera

2 kašike kima, u zrnu ili istucanog

240ml tople vode

60ml ulja

60ml soka iz tegle sa kiselim krastavcima

Priprema:

I jednoj posudi pomešajte pšenično i ražano brašno, instant krompir pire, so, šećer, kim i  instant kvasac. Ukoliko koristite običan suvi kvasac umešajte ga u toplu vodu, zajedno sa šećerom isačkajte da počne da “radi”.
Najbolje da napravite testo u multipraktiku, ili sa mikserom za testo, možete i ručno, ukoliko ne posedujete nabrojane aparate. U smesu sa brašnom postepeno sipajte toplu vodu zajedno sa uljem i sokom od kiselih krastavaca. Kada testo počne da se odvaja od zidova multipraktika, prebacite ga na površinu posutu brašnom, oblikujte testo u loptu, stavite u posudu koju ste nauljili, i pokrili plastičnom folijom. Sačekajte oko 1 sat da se testo nadigne.
Pošto se testo nadiglo, oblikujte ga u veknu, stavite u pravougaoni pleh, dimenzija 12x23cm, i čekajte oko 1 – 1 1/2 sata da se testo nadigne.
Zagrejte rernu na 175C (350F). Pecite hleb oko 35 minuta na srednjoj pregradi. Kad je gotov sačekajte oko 1/2 sata da se ohladi, i onda ga služite.

Summary
recipe image
Recipe Name
Jevrejski ražani hleb
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Zaista izgleda fantasticno ali ja bih rado probala sve to bez kima i tecnosti od krastavaca. Interesuje me sta mislis moze li da se ovo izbaci tj da umjesto tecnosti stavim vodu a kim da izostavim jer sumnjam da bi se mojima ovo dopalo a hleb bas mami. Koliko bi islo svjezeg kvasca?

  2. obožavam raženi kruh i često ga radim, uglavno čistog. Dosta se teško miješa, ali je predobar i dugo može stajati. Ne digne se previše, ali to uopće nije bitno. Nisam nikada čula za ovu tekućinu od krastavca, zanimljivo!

    1. To sam zaboravila da kažem, teško se mesi kad je 100%. Pokušavam da se setim koliko se kod nas uopšte jede ovaj hleb, znam da kada sam jedno vreme živela u Češkoj, taj ražani, tamni hleb sa kimom, je bio veoma popularan, odnosno standard.

  3. Izmešajte kuvani pirinac sa 5 šolja tople vode, dodajte brašno i so i umesite mekše testo. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 4 do 6 sati, a još bolje ako ostane da prenoci. Sutradan ga još jednom dobro umesite i podelite na lopte. Svaku loptu malo zarežite po vrhu oštrim nožem, složite ih u podmazan pleh i više sušite nego što cete ih peci u rerni zagrejanoj na 70 stepeni oko 2 sata. Posle ovog vremena pojacajte temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite još oko 2 sata.

  4. Draga Ivana, imam jedno pitanje. Malo me zbunjuje taj instant pire, da li se upotrebljava prah ili već spremljen pire? Pretpostavljam da je prah, ali ipak moram da pitam za svaki slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *