Kako da dobijete savršeno ispečen plavi patlidžan

patlidžan iz rerne

Još jedan recept koji dokazuje da jednostavne stvari kao što je plavi patlidžan iz rerne mogu da budu toliko savršene da imate osećaj da nikada niste probali ništa ukusnije u životu. Jedino je problem da pronađete dobar recept tj. pravu tehniku pečenja. Iako volim i rado pravim pečeni plavi patlidžan uvek mu je nešto falilo da bude baš dobar, ali uspela sam da nađem način kako da ga napravim da bude savršen. Dodaci kao što su preliv od maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka, zatim crveni luk, Feta sir i sveža nana, inače sastojci koje gotovo uvek koristim kada pripremam plavi patlidžan, su se fantastično uklopili, kako po ukusu tako i vizuelno.

Plavi patlidžan iz rerne

plavi patlidžan iz rerne


Sastojci:

3 plava patlidžana srednje veličine

So i biber prema ukusu

1/3 šolje maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno iseckana

Sok od 1/2 limuna

1 manji crveni luk, iseckan na rebarca

1/2 šake svežeg peršuna, iseckanog, opciono

1/2 šake sveže nane, iseckne

4 kašike izmrvljenog grčkog Feta sira

Priprema:

Operite, osušite, odstranite peteljke, i prepolovite plavi patlidžan. Posolite isečene strane i položite polovine na papirnati ubrus. Preko njih stavite radnu ploču, a preko nje neki teži predmet. Ostavite patlidžan da odleži 30 minuta, a zatim ga vodom isperite i prosušite papirnatim ubrusom. Ovaj zahvat je potreban da bi se izvukla gorčina i tečnost iz plavog patlidžana.

Zagrejte rernu na 200C (400F). Pripremite tanji pleh za pečenje.

Patlidžan zasecite duboko, ali ne do kore, oštrim nožem, kao na slici, i posolite i pobiberite. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, iseckani beli luk, so i biber prema ukusu. Premažite polovine ovim prelivom, ali jedan deo zadržite. Polovine patlidžana rasporedite po plehu, tako što ćete ih staviti da zasečena strana bude okrenuto na dole. Pecite ih 35-40 minuta.

Kad je patlidžan pečen služite ga tako što ćete ga preliti preostalim prelivom, posuti Feta sirom, iseckanom nanom i peršunom, i crvenim lukom. Služite jelo kao toplo predjelo ili kao prilog.


Ovde pogledajte moj novi video kako da dobro ispečete patlidžan.

Ovako ispečen plavi patlidžan možete i da punite, ovde pogledajte kako.

Punjeni plavi patlidžan 2-1


Summary
recipe image
Recipe Name
Savršeno ispečen plavi patlidžan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 37 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

    1. Uzmi mali oštar nož i zaseci meso patlidžana dijagonalno, prvo na jednu, pa na drugu stranu, da bi dobila “rešetku”. Ako to ne vidiš na slikama, a ti klikni na link koji vodi na originalni recept, tu ima detaljno opisano pečenje patlidžana u slikama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *