Kako da napravite savršen pire krompir (pire sa pečenim belim lukom & pire sa čedar sirom i vlašcem)

Nema jednostavnijeg jela od pire krompira, opet za mnoge je to veliki izazov, u šta ste se sigurno više puta uverili. Pošto je sad iza mene dugogogodišnje isprobavanje i usavršavanje, u početku sam čak pripremala onaj instant pire iz kutije, mislim da mogu sa velikim samopozdanjem da tvrdim da se ispod zaista nalazi recept za savršeni pire krompir. I ne samo to, tu su ideje kako da od pire krompira napravite još zanimljivije jelo, dodajući mu beli luk pečen u rerni ili čedar sir i vlašac.

Inače, pire krompir je retko jelo koje je podjednako popularno i u američkoj i našoj kuhinji. Kad bolje razmislim svuda po Evropi je veoma popularno. Pravi se kao prilog jelima za svaki dan, kao i za specijalne prilike. Meni je teško da zamislim sarmu ili punjene paprike bez ovog priloga. Takođe volim da ga jedem uz ćufte u paradajz sosupržene krmenadle, pačetinu, ćuretinu, goveđi gulaš, brisket (Američki kuvar, strana 96) i uopšte razna jela sa mesom. Iskreno, to je za mene nešto najlepše što možete da napravite od krompira.

Još malo da se podsetimo u čemu se sve koristi pire krompire:

  • u kroketima
  • u knedlama sa šljivama
  • u njokima
  • u pastirskoj piti
  • u piroškama

Pire krompir 6-1

Moji novi video tutorijal kako da napravite savršeni pire krompir pogledajte ovde.

 


Sastojci:

1kg belog krompira

1/2 kašike soli

60g putera

200ml vrućeg mleka

Soli prema ukusu


Koja vrsta krompira se koristi za pire krompir?

Za pripremu pirea od krompira treba vam krompir koji ima u sebi puno skroba, a to je beli krompir. Pokušavala sam da pronađem koje su to sorte kod nas najbolje za pire krompir, ali nijedna mi nije zvučala poznato, kod nas se ionako razlikuju krompiri ne prema sorti već gde se uzgajaju. U Americi se tačno zna koje su sorte krompira za pravljenje pirea, a to su  – Russet i Yukon gold. Ja koristim ovaj poslednji, zbog dobre teksture, puterastog ukusa i lepe boje.

Takođe je bitno da odaberete stariji krompir, koji ima deblju koru.

 

Da li se krompir kuva sa korom ili ne?

Naravno da možete da krompir kuvate sa korom, ali bojim se da nećete dobiti baš najlepši pire krompir. Osim toga dugo se i kuva, zato je najbolje da ga oljuštite, i iseckate na kocke, približne veličine, oko 2 cm dužine, i tako ih kuvate.

Inače, nekada se često pravio pire krompir sve sa korom.

 

Kako se kuva krompir?

Pored kuvanja u vodi, krompir može da se obradi na pari, kao i da se kuva u mleku. Od sva tri metoda, prvi je najlakši i najkraći, tako da ga najviše preporučujem.

Kod kuvanja krompira važno je da on ne upije previše vode, jer ga ona čini gnjecavim, tako da se kuvanjem na pari i u mleku to minimalizuje. Problem sa mlekom je taj što morate da pazite da mleko ne pokipi ili zagori, kuvanje na pari traje duže nego kuvanje u vodi. Ja zbog toga koristim sledeći trik – kad ocedim krompir ostavim ga par minuta u đevđiru da što više pare izađe iz njega, ali da se ne ohladi.

Iseckani krompir stavite u hladnu vodu, koju ste posolili, i kuvajte u šerpi dok krompir ne odmekne. Kad voda počne da ključa smanjite temperaturu, i kuvajte sve dok krompir ne postane mekan, to se najbolje utvrđuje ako ga sa lakoćom probodete viljuškom.

Pire krompir 3-1

Kako izgnječiti krompir?

Postoje razne alatke za gnječenje, meni je obična gnječilica, ili kako se već zove, sasvim dovoljna. Možete krompir gnječiti i običnom viljuškom. Nemojte nikako da pire stavljate u blender, jer ćete dobiti užasnu, skoro gumenu smesu. Znam da neki ljudi koriste mikser, u tom slučaju najbolje da to bude na minimalnoj brzini.

Šta da dodate u krompir?

Mleko i puter, ako hoćete da dobijete savršen pire krompir, sve ostalo je bleda kopija. Može i slatka, iliti neutralna pavlaka, da se doda umesto mleka. Ukoliko ste posebno ambiciozni možete da kuvate mleko ili slatku pavlaku za začinima i začinskim biljem, u tom slučaju preporučujem lovorov list, muskatni oraščić, celo zrno bibera, timijan, ruzmarin i žalfiju. Posle ocedite mleko i stavite ga u izgnječen krompir.

Gledajući domaće recepte shvatila sam se da se kod nas dosta štedi na puteru i mleku, a tako nećete dobiti kremasti i izdašan pire krompir.

Dakle, iseckajte puter na manje kocke i onda ga umešajte u pire krompir još dok ga gnječite. On će se brzo istopiti. Zatim počnite da dodajete vruće mleko, ali postepeno, dok sve vreme gnječite krompir, i sve tako dok ne dobijete pire krompir odgovarajuće teksture i konzistentnosti.

Stavite u pire krompir  soli prema ukusu, sve dobro promešajte i služite odmah.

 

Pire krompir varijacije

Postoji bezbroj dodataka za pire krompir, od krem sira, jaja, pržene slanine i masti, spanaća, itd, ali ja sam izdvojila dve meni najprivlačnije kombinacije – jednu sa čedar sirom i vlašcem, i drugu sa belim lukom iz rerne. Kad ih budete probali, videćete koliko su ukusni.

Pire krompir 5-1

 

 

Pire krompir sa čedar sirom i vlašcem

Pire krompir 2-1

150g sveže izrendanog čedar sira (može da bude beli ili narandžasti, važno je da ima izraženu aromu, sharp cheddar cheese)

1 kašika, iseckanog vlašca (može i mladi luk)

Izrendan sir umešajte u topao pire krompir, vlašac pospite pre samog služenja.

 

Pire krompir sa pečenim belim lukom

Pire krompir 4-1

Uzmite 1-2 glavice belog luka, za 1 kg krompira, nožem odsecite 1/4 glavice luka, i onda sve delove uvijte u aluminijumsku foliju. Prethodno ih posolite i pospite sa malo maslinovog ulja. Stavite beli luk u rernu zagrejanu na 175C (350F) i  pecite oko 1 sat.

Tokom pečenja luk će omekšati i dobiće divan slatkast, gotovo karamelizovan ukus, ni nalik onom svežem. To me podseti na ovaj sjajan recept Piletina iz rerne sa 40 čenova belog luka, to je još jedno jelo koje može da se jede uz pire krompir.

Kad se ispečeni beli luk prohladi, onda ga rukama istisnite iz ljuske, nema potrebe da ga ljuštite, a to nije baš ni lak posao. Belik luk izgnječite viljuškom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Zatim je dodajte pire krompiru, sve dobro promešajte i služite odmah.

Summary
recipe image
Recipe Name
Pire krompir sa pečenim belim lukom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

7 Comments

  1. Hvala na receptima! Negde sam naletela na recept za pire u koji se umesto putera i mleka dodaje majonez I seckani kiseli krastavcici. Vrlo je ukusan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *