Kapkejks od borovnica i kupina… i kako smo pravili kapkejks žurku

Kapkejksi dekorisani voćem

Kad sam bila mala mnogo sam patila što mi je rođendan u sred zime. Skoro da nije bilo proslave bez nekog kijameta. I rešila sam da mi deca ne pate zbog iste stvari pa sam ih rodila u meni idealno vreme, kasno proleće. Kako su im rođendani blizu onda pravimo jednu žurku za oboje. Idealno… sve sam lepo isplanirala i realizovala.

Ove godine za rođendansku žurku izabrali smo temu – kapkejk. Puno smo ih napravili, ali najveća fora je u tome što su i deca učestvovala u njihovoj dekoraciji. I izgleda da im se to veoma svidelo.

Pored standardnih čokoladnih kapkejks sa frostingom od marskapone sira, koji su i dalje moji omiljeni, pravila sam one sa borovnicama i kupinama. Iskreno privukla me je njihova boja, sada sam nešto u lila fazi, i morala sam da ih pravim.

Ovako, samo testo je ok, mada može i bolje, ali frosting je taj koji daje kolaču nešto posebno, kako zbog boje tako i ukusa divlje borovnice. Mislim da bi se i čokoladni dobro slagali sa lila frostingom.

Recept je preuzet odavde sa malim izmenama. Ima samo jedan mali problem a to je naći sušene divlje borovnice. Zapravo to nisu obične sušene borovnice već su zamrznute pa onda sušene (freeze dried blueberries), na taj nači ostaju bez tečnosti. Zato se od njih može napraviti prah koji je idealan za bojenje hrane, u ovom slučaju krema. Evo kako one izgledaju.

 


 

Sastojci za biskvit:

215g brašna
1/2 kašike praška za pecivo
Prstohvat soli
17g sušenih divljih borovnica
113g putera, na sobnoj temperaturi
150g šećera
75g braon šećera
Par kapljica limunovog soka
2 jajeta, na sobnoj temperaturi
90ml buttermilk (ako ne možete da ga nađete onda se poslužite ovim trikom – u ne previše zagrejano mleko dodajte kašiku limunovog soka, i malo sačekajte)
60g svežih borovnica
60g svežih kupina
1 kašika ekstrakta vanile

Sastojci za frosting ili krem:

113g putera, na sobnoj temperature
113g krem sira, na sobnoj temperaturi
250g šećera u prahu
17g sušenh divljih borovnica
1 kašika ekstrakta vanile

Sastojci za dodatnu dekoraciju:

Sveže borovnice, kupine, maline, listići nane ili cvetovi lavande.

 

Priprema:

Najpre u multipraktiku sameljite 34g sušenih borovnica. I podelite smesu za biskvit i za frosting.

U multipraktiku izblendajte sveže borovnice i kupine. Ako vam smetaju male koštice u voću vi procedite izblendano voće kroz krupniju cediljku. Meni ne smeta uopšte, čak volim kad mi malo krcka pod zubima.

Zagrejte rernu na 175C (350F).

U jednoj posudi dobro promešajte prosejano brašno, sušene borovnice u prahu, prašak za pecivo i so.

U drugoj posudi izmiksujte puter, obe vrste šećera, par kapljica limunovog soka i vanillin ekstrakt. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno.

U trećoj posudi promešajte izmiksano voće, buttermilk ili njegovu zamenu. Tu smesu dodajte onoj sa šećerom i puterom, ali ovog puta mešajte sa spatulom.

Onda u to postepeno dodavajte smesu sa brašnom. Ako mešate sa spatulom onda će biskvit biti izdašniji.

Sipajte smesu u pleh za mafine i pecite u već zagrejanoj rerni 20-25 minuta.

Za to vreme napravite krem. Mikserom izmešajte sir i puter, a zatim dodajte šećer u prahu, borovnice u prahu i ekstrakt vanile.

Kad je sve dobro izmešano smesa je spremna za dekorisanje. Najpre biskvit mora dobro da se ohladi. Krem nanosite uz pomoć šprica. On je dosta čvrst, zahvaljujući šećeru, i na sobnoj temperature dugo neće promeniti oblik, zato je veoma zahvalan.

Ova količina je dovoljna za 12 kapkejksa.

Za preostalu dekoraciju koristite sveže voće i listove od nane. To je najzdravije i najlepše.

A sad da vidite kako su se deca provela na žurci koju smo nazvali – Cupcake Extravaganza B-day Party.

 


 

Inače ovaj recept šaljem za igricu Ajme, koliko nas je koju ovog meseca organizuje Foodzdarije, a tema je bobičasto voće.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapkejks od borovnica i kupina
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

33 Comments

  1. Mi izuzetno volimo zurkice sa urasavanjem cup cakes-a. Deca bas uzivaju i u pravljenju i u jelu. Bas prava decija zurkica! Jako lepo izgleda vasa zurkica!

  2. Mi izuzetno volimo zurkice sa urasavanjem cup cakes-a. Deca bas uzivaju i u pravljenju i u jelu. Bas prava decija zurkica! Jako lepo izgleda vasa zurkica!

  3. Tako divno izgledaju na slikama. Kombinacija boja voca i listica nane i zelenilo u pozadini cini da ovi tvoji kapkejksi izgledaju mnogo bolji od originala. Zaista izgledaju fantasticno i odlicni su za djecije rodjendane. Kod nas nema ovakvih zurkica na kojima djeca nesto rade. Rodjendani se vecinom slave u iznajmljenom prostoru jer svi zivimo u prilicno malim stanovima tako da pozivanje nekog veceg broja djece ne dolazi u obzir a kad vidim ove tvoje slike dodje mi zao sto ne mogu i ja ovo da priustim mojoj cerkici

  4. Tako divno izgledaju na slikama. Kombinacija boja voca i listica nane i zelenilo u pozadini cini da ovi tvoji kapkejksi izgledaju mnogo bolji od originala. Zaista izgledaju fantasticno i odlicni su za djecije rodjendane. Kod nas nema ovakvih zurkica na kojima djeca nesto rade. Rodjendani se vecinom slave u iznajmljenom prostoru jer svi zivimo u prilicno malim stanovima tako da pozivanje nekog veceg broja djece ne dolazi u obzir a kad vidim ove tvoje slike dodje mi zao sto ne mogu i ja ovo da priustim mojoj cerkici

  5. Ivana, predivno izgledaju, a svaka čast za ideju da pravite cupcake žurku! Nemam djecu, ali jednom kad ih budem imala, odlučila sam da tako slavimo rođendane! 🙂

  6. Ivana, predivno izgledaju, a svaka čast za ideju da pravite cupcake žurku! Nemam djecu, ali jednom kad ih budem imala, odlučila sam da tako slavimo rođendane! 🙂

  7. Kao što rekoh sve sam smislila… kuća je u gradu, ali ipak imamo jedno od većih dvorišta u komšiluku, koliko to uopšte može da bude veliko, tako da su deca zapravo imala žurku napolje, u dečijim bazenčićima. I ovde deca slave rođendane u iznajmljenim prostorima, ali ne postoji nešto kao igraonica kod nas.

  8. Kao što rekoh sve sam smislila… kuća je u gradu, ali ipak imamo jedno od većih dvorišta u komšiluku, koliko to uopšte može da bude veliko, tako da su deca zapravo imala žurku napolje, u dečijim bazenčićima. I ovde deca slave rođendane u iznajmljenim prostorima, ali ne postoji nešto kao igraonica kod nas.

  9. Jao, vidi male drugare kako uživaju!!! 🙂
    Ja planiram neke lepe cupcakes-e sa sestričinin prvi rođendan, ali nikako da se odlučim. Možda ću te koje spominješ, sa maskarponeom… Super si mi ideju dala.
    Ovi su super sa borovnicama, ali nema šanse da nađem te smrznute pa sušene…

  10. Jao, vidi male drugare kako uživaju!!! 🙂
    Ja planiram neke lepe cupcakes-e sa sestričinin prvi rođendan, ali nikako da se odlučim. Možda ću te koje spominješ, sa maskarponeom… Super si mi ideju dala.
    Ovi su super sa borovnicama, ali nema šanse da nađem te smrznute pa sušene…

  11. Skoro samo otkrila tvoj blog, i odusevljena sam, sigurno jedan od najboljih food logova na koje sa naisla, fantasticni receptii slike! Bas sam u potrazi za nekim frostingom da ukrasim cupcakes tj mafine koje vec dugo spremam ali posto je povod drugaricino krstenje htela sam da budu malo svecanii i lepsi, mozda bas upotrebim ovaj tvoj, jos jednom sve pohvale i pozdrav 🙂

  12. Skoro samo otkrila tvoj blog, i odusevljena sam, sigurno jedan od najboljih food logova na koje sa naisla, fantasticni receptii slike! Bas sam u potrazi za nekim frostingom da ukrasim cupcakes tj mafine koje vec dugo spremam ali posto je povod drugaricino krstenje htela sam da budu malo svecanii i lepsi, mozda bas upotrebim ovaj tvoj, jos jednom sve pohvale i pozdrav 🙂

  13. Tacy, pa stvarno si mi ulepsala dan sa komplimetom:) Koji god frosting da upotrebis najlepse I najjednostavnije je da ih dekorises sa bobicastim vocem I nanom. Pazi samo, frostinzi sa puno secera ce najbolje da izdrze napolju.

  14. Tacy, pa stvarno si mi ulepsala dan sa komplimetom:) Koji god frosting da upotrebis najlepse I najjednostavnije je da ih dekorises sa bobicastim vocem I nanom. Pazi samo, frostinzi sa puno secera ce najbolje da izdrze napolju.

  15. Zdravo Ivana! Vec duze vrijeme citam tvoj blog i stvarno imas sve pohvale od mene i moje mame (domacica sa doosta iskustva). Vec duze smo u Americi, ali nikad do sada nisam napravila cupcakes… 🙁 Sjutra imamo uskrsnji party pa me zanima sledece: da li preporucujes da se cupcakes filuju (koristicu cream cheese frosting) dan prije ili nekoliko sati pred posluzenje? (u dilemi sam jer znam da se frosting osusi po povrsini kad duze stoji, a opet jednostavnije bi bilo da danas sve zavrsim..). Hvala unaprijed i Srecan Uskrs! Marina

  16. Zdravo Ivana! Vec duze vrijeme citam tvoj blog i stvarno imas sve pohvale od mene i moje mame (domacica sa doosta iskustva). Vec duze smo u Americi, ali nikad do sada nisam napravila cupcakes… 🙁 Sjutra imamo uskrsnji party pa me zanima sledece: da li preporucujes da se cupcakes filuju (koristicu cream cheese frosting) dan prije ili nekoliko sati pred posluzenje? (u dilemi sam jer znam da se frosting osusi po povrsini kad duze stoji, a opet jednostavnije bi bilo da danas sve zavrsim..). Hvala unaprijed i Srecan Uskrs! Marina

  17. Hvala Marina što pratiš moj blog. Možeš slobodno da napraviš frosting večeras, ali pokrij kapkejkse sa zvonom. Najbolje je da je u nekoj hladnoj prostoriji. Frosting ne bi trebalo da se previše osuši. Uradi kako ti je lakše… sutradan može da bude ludnica, nećeš znati šta pre da uradiš. Pozdrav tebi o tvojoj mami. Strećan Uskrs! Ivana

  18. Hvala Marina što pratiš moj blog. Možeš slobodno da napraviš frosting večeras, ali pokrij kapkejkse sa zvonom. Najbolje je da je u nekoj hladnoj prostoriji. Frosting ne bi trebalo da se previše osuši. Uradi kako ti je lakše… sutradan može da bude ludnica, nećeš znati šta pre da uradiš. Pozdrav tebi o tvojoj mami. Strećan Uskrs! Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *