Klasična Cezar salata

Američka salata

Prvi put u životu sam probala Cezar salatu u Grinetu. Volela sam to mesto, ono u Bulevaru Revolucije ili Bulevaru kralja Aleksandra. Od svega najviše zaboravljam imena ulica u Beogradu… valjda zato što se tako često menjaju. Trebalo mi je vremena da se setim ovog novog imena, a nekad sam živela u toj ulici.

Dakle, Grinet je svojevremeno bilo baš cool mesto, ne znam kako sad radi i da li uopšte postoji. Volela sam taj spratni restoran sa otvorenim staklenim zidom leti. Evo još uvek se sećam te Cezar salate i Krem čorbe od pečuraka. Divno su servirali jela, još uvek se sećam posuđa koje su koristili. Po pravilu dobro pamtim sva izvrsna jela i usluge, i obrnuto, nema veze kada je to bilo.

Ovaj recept je i moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je, čija je domaćica ovog meseca Nevena sa bloga Hleb i lale. Tema je hleb tj. jela sa upotrebom hleba, a pošto je Cezar salata nezamisliva bez krutona, to mi je nekako prvo palo na pamet.

Cezar salata (Caesar Salad) je jedna od najpopularnijih salata u Americi. Tačno se zna ko ju je izmislio i gde ju je služio, naravno to je bila osoba po imenu Cezar. U većini restorana ova salata ima otužan ukus jer se koriste gotovi sastojci koji se malo zbrčkaju i onda se to nazove Cezar salata.

Recept koji sledi sam našla u poslednjem broju časopisa Bon Appetit i zahvaljujući njemu sam jela najlepšu Cezar salatu. I mislila sam da je red da ga podelim sa drugima. Naravno, svi sastojci su homemade:) Da ne zaboravim recept je malčice izmenjen, a i ja sam dodala neka pojašnjenja.


Cezar salata se sastoji od nekoliko sastojaka, evo liste:

Zelena salata – iz nekog razloga Romaine salata jedina ispunjava uslove. Ipak, ja sam probala i sa drugim vrstama i podjednako je ok. Romaine salata je malo gorčija a i tekstura joj je drugačija u odnosu na putericu. Obično se koristi oni mlađi listovi iznutra.

Za ovaj recept vam treba oko dve-tri glavice salate. Koristite cele unutrašnje listove.

 

Krutoni – najbolji su domaći napravljeni od dobrog francuskog bageta, malo maslinovog ulja, krupne soli i crnog bibera. U ovom receptu se preporučuje da se hleb ne secka na kockice što je uobičajno, već da se cepkaju komadi hleba. Verujte mi ima razlike.

Zagrejte rernu na 190C (375F). Iscepkajte veknu francuskog bageta veličine 15-20cm, kao na slici. Hleb ne bi trebalo da bude previše star, jer nećete moći da ga cepkate. Komadiće hleba rasporedite na papir za pečenje, koji ste stavili na pleh, poprskajte ih maslinovim uljem i dodajte so i biber. Rukama promešajte hleb i stavite da se peče oko 10 minuta, ako volite pečenije ostavite duže da se peku.

 

Preliv ili dresing  – tu se već javlja problem jer se kombinuju razni sastojci, ima raznih recepata, ali za originalnim se smatra onaj recept koji u sebi sadrži: žumanca, ulje, beli luk, senf, limunov sok i Parmezan sir. Ja bih tu još dodala nezaobilazne inćune. Originalno umesto njih ide Vorčerster sos. Od preliva zavisi sve tako da je jako bitno da su sastojci koji idu u njega veoma kvalitetni.

6 inćuna iz teglice sa maslinovim uljem
1 mali čen belog luka
Prstohvat krupne soli
2 žumanceta * Ovo je veoma važno * Da ne biste zaradili salmonelu, žumance obradite na pari, mešajte ih u staklenom sudu koji ste stavili na šerpu sa zagrejanom vodom. Kad žumanca dostignu odgovarajuću temperature sklonite ih sa pare. Lumunov sok tj. kiselina takođe mogu da unište štetne organizme, ali ipak uradite ovako kako sam vam rekla. Upravo se zbog toga ovaj preliv često pravi bez njih, ali onda nije tako ukusan.
2 kašike limunovog soka
3/4 kašičice dižonskog senfa  
2 kašike maslinovog ulja
1/4 šolje običnog ulja
3 kašike izrendanog Parmezan sira + iseckanog sa pilerom za dekoraciju
So i biber

Inćune, so i beli luk seckajte zajedno na dasci dok ne dobijete pastu. Zatim obradite žumanca na pari. Kada su gotova sipajte u njih limunov sok i senf. Dok dodajete sastojke sve vreme žicom mešate preliv. Dodajte pastu od inćuna. I onda vrlo postepeno sipajte maslinovo i obično ulje uz stalno mešanje. Kad ste dobili glatku smesu sličnu majonezu, dodajte izrendan Parmezan sir, i na kraju biber, a i još soli i limunovog soka ukoliko tako više volite.

 

Grilovana piletina, opciono. Mora da bude baš dobra, inače će pokvariti ukus salate. Ja nisam obožavalac piletine jer se ona često oseća, zato ću ja sada vama da predložim organsku kao Džejmi Oliver, jer je ona obično ok. Piletine nema u originalnom receptu, da se zna, pa ipak sa njom dobijate kompletan obrok.

Rukama pomešajte preliv sa listovima zelene salate i krutonima. Preko toga stavite iseckane komade grilovane piletine i na listiće iseckan Parmezan sir. Preliv može da traje jedan dan u frižideru. Količina sastojka je za 6 osoba.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Klasična Cezar salata
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

15 Comments

  1. Sa ovim tvojim objašnjenjem ( tako detaljnim i nesebično datim) ne može da omane. Hm, nisam sigurna da cu ovde naci tu sortu zelene salate…

  2. Super savjeti i odličan recept za finu salatu 🙂 Meni bi definitivno bila draža bez piletine, makar bih podnijela jače zapečenu piletinu i pojela salatu kao zaseban obrok, baš kako si napisala 🙂

  3. kad sam prvi put ovdje probala cezar salatu nije mi se svidjela zbog onog bijelog kremastog dresinga.. inace salata kao salata je okej.. ovi cupkani krutoni su super! uostalom gdje pise da se krutoni moraju rezati na kocke!? ovakvi su bas simpaticni.. negoo, kakvu razliku pravi to sto su cupkani, a ne rezani?

    odlicna slika sa salatama!!! =)

    p.s. ja u Grinetu jednom sa drustvom provela punih 15h.. bila je i Urbana Stonoga.. bio januar, hladno, vani kisa pljustala cijeli dan ko iz kabla.. a bio super provod! =)))

  4. Ja sam tragala za perfektim dresingom za cezar jako dugo, i evo pripremam se da objavim i svoju verziju cezara uskoro… Napravila sam neku kombinaciju sa "sabayonom" al vidis incune se nisam setila da stavim i mislim da cu to dodati sledeći put.. I obicno stavljam icberg, čak i dodam malo rendane šargarepe…
    Citajuci ovo sigurna sam da u vise u Grinetu ne bi mogla sa istim zadovoljstvom da jedes cezar (bar kad su ukusi u pitanju) ovaj tvoj recept je sedam svetlosnih godina dalje od onoga sto se tamo sluzi… ja ipak jos uvek cesto svraćam na moku, bas u tom na bulevaru.
    Hvala za ideju!

  5. Ne znam gde živiš… ako si u Srbiji sigurno možeš da ih nađeš, ja sam svojevremeno radila za jednu firmu koja ih je uvozila, ne znam da li to još uvek čine, ali sigurna sam da ih ima. Kod nas se još zovu ringlice. Ako si vani, inćuni se na engleskom zovu anchovies, i redovno se mogu naći u malim italijanskim radnjama, ma ima ih i u klasičnim supermarketima.

  6. U Beogradu sam. Ranije ih je bilo i u Merkatoru i u Veru npr, ali ih već neko vreme nema. Čak ni one radnje poput Merkator exclusive ili Maxi u Čika Ljubinoj ih nemaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *