Kolač sa borovnicama i limunom (Blueberry-Lemon Coffee Cake)

Kolac sa borovnicama i limunom

Dok mi imamo čajne kolačiće, Amerikanci imaju Coffee cakes, kolače koji se služe uz kafu. Naravno da ima bezbroj kolača koji se jedu uz kafu, ipak oni koji nose naziv Coffee cakes su specifični, jer ima nekoliko stvari koje su tipične za ovu vrstu kolača.

Skoro da imaju obavezan hrskav posip (streusel), koji se sastoji od brašna, šećera i putera, često im se dodaje cimet, zatim orasi, pikani ili bademi. Ne mora nužno da bude voća u kolaču, često se filuju sa cimetom, šećerom i orasima, ali pošto su malo suvlji nije loše da se nađu. U testo se stavlja i mleko, ali sa kiselom pavlakom ili jogurtom je najbolji. Obično se prave kružnog oblika ili sa rupom u središtu. Često se serviraju uz šlag, i mogu da traju dugo, zato su između ostalog popularni u kafeima. Pored toga što se ovaj kolač služi kao dezert, jede se za doručak ili za užinu.

Ono što je najvažnije da se pomene u vezi ovog kolača je to da se veoma jednostavno pravi i da je veoma ukusan. Možda se ovaj kolač ne bi ni našao na mom blogu da nedavno moji gosti nisu bili toliko oduševljeni kada su ga probali, Ivana, this is so good! A na pravljenje tog kolača sam potrošila najviše 20 minuta.

Kolac sa borovnicama 4 (1 of 1)

Tvrdim da su borovnice i limun fatalna kombinacija u kolačima. Svaki put kad pravim nešto sa borovnicama tu je i limunova korica, nema šta da razmišljam. Jednom sam napravila sjajnu tortu od borovnica i limuna, iako sam je sama smislila nisam baš sigurna da sam dobro zapamtila mere, dok je ne budem ponovo pravila, nažalost ne mogu da je stavim na blog. Ipak, na blogu je još vrlo sličnih stvari sa borovnicama kao što su ovi Mafini sa borovnicama i Skonsi sa borovnicama i limunom.

Borovnice su najbolje kada su sveže, one zamrznute su manje aromatične. Divlje borovnice imaju najbolji ukus, ali ih je teško naći. Retko se nalaze one slatke, zato često pomislim da je trebalo da ih uvaljam u šećer u prahu pre nego što sam ih dodala testu. Prilično sam sigurna da alternativa borovnicama mogu da budu višnje, ali pošto nemam one zamrznute moram da čekam rano leto da bih to potvrdila. Možete i vi da probate sa zamrznutim višnjama pa mi javite rezultat.

 

 

Kolač sa borovnicama i limunom

Kolac sa borovnicama 3 (1 of 1)

 

 

 


 

Sastojci za posip:

60g šećera

60g brašna

Prstohvat soli

1/2 kašike naredane limunove korice

60g putera, iseckanog na manje kockice

 

za testo:

260g brašna

Prstohvat soli

2 kašičice praška za pecivo

150-180g šećera

60g putera, na sobnoj temperaturi

2 jajeta

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašika naredane limunove korice

2 kašike limunovog soka

6 pune kašike kisele pavlake ili 120ml jogurta

300g svežih ili odleđenih borovnica + 1 šaka borovnica za gornji sloj kolača

 

Za služenje: ulupana slatka pavlaka iliti šlag

 

Priprema:

Najpre izrendajte koru limuna, oko 2 komada, koje ste dobro oprali u vodi, najbolje je da nabavite organske.

Zagrejte rernu na 190C (375F). Pripremite kružni pleh tako što ćete ga podmazati i posuti brašnom.

Napravite posip tako što ćete prstima umešati kockice putera sa mešavinom brašna, šećera, soli i izrendanom koricom limuna.

U većoj posudi mikserom ulupajte šećer i puter dok ne dobijete kremastu smesu, tome dodajte jedno po jedno jaje, na kraju umešajte varjačom pavlaku, brašno, postepeno, ekstrakt vanile, sok i koricu od limuna. Kad ste dobili ujednačenu smesu tome dodajte borovnice, pažljivo ih mešajući.

Tu smesu stavite u pleh za pečenje, ravnomerno je rasporedite, a zatim pospite posipom, pa šakom borovnica (uvek je lepo da se vidi sa čime je kolač pravljen). Pecite kolač na srednjoj rešetki  40-45 minuta, dok čačkalica ne izađe čista kad se zabode u testo.

Kad je kolač gotov ostavite ga par minuta u plehu a zatim izvadite i stavite na tanjir za služenje. Kad se kolač ohladi služite ga, najbolje uz šlag.


Ovde pogledajte i video kako da napravite ovaj kolač sa borovnicama i limunom.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa borovnicama i limunom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Odlično izgleda, jako volimbolovnice u kolačima.
    Jedimno ne volim to što oko sebe u biskvit puste tu neku čudnu zelenu boju pa nisu baš fotogenične.

  2. Upravo sam napravila ovaj kolac koji je nestao brzinom svetlosti! Mozete li mi samo napisati precnik pleha u kojem ste pekli? Hvala

    1. Ah, sad me baš bacaš u iskušenje, kad nemam ni zamrznute a ni sveže višnje. Možda ću da natopim suve višnje u neki alkohol pa da ih stavim u kolač. Pozdrav.

  3. I jaoooo sto je ovaj kolac dobar!!! Sreca da sam odma duplirala kolicine inace ne bih stigla ni da ga probam. Imali smo neko drustvo sinoc i kolac je bio totalni hit! Ne zna se ko je bio vise odusevljen, deca ili odrasli. I ja sam pravila sa visnjama, posto nisam nasla borovnice.
    Predivno! Hvala za recept!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *