Kolač sa kruškama, lešnicima, orasima i čokoladom (totalni hedonizam)

Kad budete probali ovaj kolač osetićete kako podrhtavate od lepote – hrskava tekstura prepečenih lešnika i oraha, pa onda ukus tamne čokolade koja negde podseća na Nutelu, zbog prisustva lešnika, i na kraju iznenađenje u vidu osvežavajućih komada kruške trenutno će vam pomutiti um. Neki kolači zaista imaju takvu moć da vas ostave bez daha. I onda neviđena radost koja vas ispuni svaki put kada treba da “napadnete” sledeći komad kolača.

Razmišljala sam dugo kako da napravim ovaj kolač, htela sam da u njemu budu kruške i čokolada, negde sam čula da se lepo slažu. Na kraju sam tome dodala mlevene lešnike i orahe, koji su mi preostali od pravljenja Kapri torte, i tako je nastao ovaj kolač.

Pomalo sam fascinirana kruškama, iako nisu baš najzahvalnije voće za pripremu jela i kolača, probala sam neke stvari sa njima koje su me totalno oduševile, recimo zapečene kruške punjene orasima i buđavim sirom, potaž čorba od krušaka sa vanilom, skonsi sa kruškama, orasima i gorgonzolom, kuvane kruške u vinu, i uvek su tako dobar dodatak salatama u kombinaciji sa raznim sirevima. Ima nešto u njima, treba im dati šansu.

Inače, mrzelo me da tostiram krupno iseckane lešnike i orahe, zato sam ih stavila po površini kolača da se tu prepeku, i kao što i sami vidite, to je kolaču dalo baš lep i interesantan izgled, u kombinaciji sa čokoladom.


Kolač sa kruškama, lešnicima, orasima i čokoladom


Sastojci:

100g mlevenih tostiranih lešnika

100g mlevenih tostiranih oraha

100g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

115g putera, na sobnoj temperaturi

150g šećera

2 jajeta, na sobnoj temperaturi

1 kašika ekstrakta vanile

4 pune kašike kisele pavlake

2 omanje ne previše odmakle kruške, iseckane na manje komade

50g oraha, krupno iseckanih

50g lešnika, krupno iseckanih

70g tamne čokolade, komadići


Priprema:

Zagrejte rernu na (175C) 350F. Pripremite pravougaoni pleh, dimenzija 32 x 23cm, obložite ga papirom za pečenje.

Pomešajte brašno sa mlevenim lešnicima i orasima, tome dodajte so i prašak za pecivo.

U drugoj posudi umutite omekšali puter sa šećerom, kad ste dobili kremastu smesu dodajte jaje, komad po komad, i na kraju umešajte ekstrakt vanile i kiselu pavlaku. Dodajte postepeno smesu sa brašnom i mlevenim lešnicima i orasima, i varjačom sve promešajte, i dodajte 2/3 iseckanih krušaka. Smesu ravnomerno rasporedite u plehu i na kraju po površini utisnite preostale komade krušaka, krupno iseckane lešnike i orahe i komadiće čokolade.

Pecite kolač na srednjoj pregradi rerne 45 – 50 minuta. Korica kolača bi trebalo da bude tamno zlatne boje, važno je da se kolač dobro ispeče.

Pošto je kolač ispečen, prohladite ga i onda isecite na kocke. Komadi sa ivicama su najukusniji!


Summary
recipe image
Recipe Name
Kolač sa kruškama, lešnicima, orasima i čokoladom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Ivana, sa li ste mozda probali sa vrasnom od badema da pravite ovaj kolac?
    Da li bi bio previse rastresit?
    Hvala na vremenu i, iznad svega, uvijek divnim receptima.

    1. Nisam, zato što ponekad dam šansu i drugim koštunjavim plodovima:) Veoma često koristim bademovo brašno, i istina je da testo hoće da bude previše rastersito, ali više jaja može da popravi stvar. Bar je to moje iskustvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *