Krambl od jagoda i badema

Americka pita sa jagodama

Nisam bila nešto u formi ovih dana, ali ovaj krambl od jagoda i badema me je vratio u život. Kad ga budete probali znaćete o čemu pričam. U jednoj tako jednostavnoj poslastici koncetrisana je neverovatna eksplozija ukusa, mirisa i boja, a tek hrskava tekstura koja dolazi od badema…

Ovo je jedna od onih poslatica koje se prave kad vam se gosti najave da uskoro dolaze, a vi nemate ni vremena ni materijala za neki komplikovaniji projekat. Uvek možete da koristite neko drugo voće, kao što su borovnice, razno drugo bobičasto voće, breskve, jabuke, čak i šljive. I ne zaboravite sladoled od vanile koji se dodaje još toploj piti prilikom serviranja, nekako dosta pridodaje ukusu.

Iskreno, jagode slabo koristim u pravljenju kolača, jer se one tokom pečenja nekako zbrčkaju i dobiju žalosnu boju. Mada, sveže ih svuda stavljam. Doduše pravila sam ranije klasičnu američku pitu sa jagodama i rabarbarom, i super je ispadala, sada češće koristim tu kombinaciju u pravljenju fenomenalnog džema.

AAmericka pita sa jagodama

Pravila sam mnogo sličnih pita, neke možete da pronađete ovde, tu ćete naći i priču o raznim američkim pitama kao što su krisp, kobler i krambl, međutim ono što je novost je to da sam jagodama dodala brašno od badema i samo malo gustina, to skuplja tečnost iz jagoda, i skoz je ulepšalo stvar. Nešto mi pada na pamet da kao zamena može da posluži i mlevena plazma.

Što se tiče dobijanja brašna od badema, kako se to radi pogledajte ovde. Listiće od badema teško da možete da napravite sami, ali zato možete da ih kupite, ili ih samo izlomite nožem.

Ako volite ovakve poslastice sigurno će vam se svideti i sličan recept za Krisp od jabuka sa kokosovim brašnom.

 

 

Krambl od jagoda i badema

AAmericka pita sa jagodama

 

 


 

Sastojci za punjenje:

850g jagoda, peteljke uklonjene, isečene na krupnije komade

Izrendana korica od 1 limuna

50g bademovog brašna

1/2 kašike gustina

2 kašike ekstrakta vanile

100g šećera (količina zavisi od toga koliko su jagode slatke)

 

Sastojci za posip:

100g brašna

50g šećera

200g badema isečenog na tanke listiće

90g putera, isečen na manje komadiće

1/4 kašičice soli

 

Za služenje sladoled od vanile

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F).

Pripremite sud u kome će se krambl peći, ovaj moj se pekao u kermičkom sudu prečnika 25cm, iskreno nije bitno.

Namažite sud puterom, i u njega stavite jagode koje ste pomešali sa izrendanom koricom limuna, šećerom, vanila ektraktom i brašnom od badema.

U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Tome dodajte puter isečen na male komadiće i rukama ga utrljajte u smesu sa brašnom. Na kraju u to stavite badem isečen na listiće, i time pospite smesu sa jagodama. Stavite pitu da se peče u rerni nekih 35 minuta.

Pošto je pita pečena, ostavite je neko vreme da se malo prohladi. Služite je toplu sa sladoledom od vanile.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Krambl od jagoda i badema
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 41 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. E sad jedno izvinjenje… po ovom receptu upravo pravim krambl (doduše sa malinama i kupinama, po drugi put) i htela sam da dodam jednu zvezdicu, kao izraz pohvale i zadovoljstva ovim receptom :-), ali sam je izgleda oduzela i smanjila rejting poslastice…. rado bih promenila to, ali ne znam kako.
    Elem, poslastica je fenomenalna i svi komplimenti :-)!

    1. Bojana, nema veze! Nisam sigurna da možeš da ispraviš ocenu, jedino što možeš je da ponovo glasaš sa nekog drugog kompjutera ili telefona. Ne brini, kad puno ljudi bude glasalo, taj rejting će da se ispegla i da bude realan. Uglavnom hvala ti na trudu. Verujem da si uživala u kramblu, mnogo je dobar, koje god voće da staviš! Pozdrav.

    1. Mogu, znam da su ih neki koristili i da im je dobro ispao krambl. Ipak, moje iskustvo je takvo da je uvek bolje koristiti sveže bobičasto voće, zamrznuto ima nekakav vodnjikav ukus, ne znam kako bih ga drugačije opisala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *