Krofnice sa sirom i orasima (Gougères)

Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledale slane princes krofne, evo odgovora, to su vam gužer (Gougères). Ove slane krofnice, doduše bez fila, su popularno pecivo koje dolazi iz Francuske. Prave se od istog testa koje se koristi za princes krofne poznatog pod nazivom šu (choux). Ja ih često pravim za žurke, ili kao predjelo za goste, u poslednjih mesec dana sam ih spremala čak dva puta. Vrlo su ukusne i neobično zarazne.

Umesto Grijera, švajcarskog sira izuzetnog ukusa koji se koristi za spremanje fondu-a, možete koristiti Ementaler ili Čedar sir.

Krofnice sa sirom i orasima 3-1

A sada da se podsetimo šta se još pravi sa pâte à choux:

Krofnice sa sirom i orasima 8-1

Krofnice sa sirom i orasima (Gougères)

Krofnice sa sirom i orasima 7-1


 

Sastojci za testo (pâte à choux):

125ml vode

125ml mleka

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

115g putera

130g brašna

4 jaja, srednje veličine

1/4 kašičice izrendanog muskantnog oraščića

120g izrendanog sira (Grijer, Ementaler ili Čedar)

50g iseckanih oraha

 

 

 

Priprema :

Zagrejte rernu na 220C (425F). Pripremite dva tanka pleha. Stavite na njih papir za pečenje. Pripremite dresir kesu sa kružnim pipkom, prečnika oko 2cm, ili kašiku za sladoled. U rerni postavite pregrade na gornju i donju trećinu.

U šerpi srednje veličine zagrejte vodu i mleko. Dodajte tome šećer, so, izrendani muskatni oraščić i puter. Kada tečnost počne da vri, i puter se istopi, u to dodajte brašno, i mešajte sve varjačom, dok se kuva na srednje jakoj vatri, oko 1 minut. Sklonite smesu sa vatre i ostavite je 5 minuta da se prohladi.

Za to vreme razbijte sva jaja i stavite ih u jednu posudu. Postepeno ih dodavajte smesi sa brašnom energično mešajući sve varjačom. Dobijena smesa treba da bude ujednačena i elastična. Na kraju umešajte izrendan sir i iseckane orahe.

Testo stavite u dresir kesu i istiskujte ga na pleh, ostavite razmak jer će testo narasti tokom pečenja. Ili umesto dresir kese koristite kašiku za sladoled, kao što sam ja činila.

Pošto ste stavili testo da se peče smanjite temperaturu na 190C (375F), i pecite oko 25 minuta dok krofne lepo ne porumene. Negde na pola vremena zamenite mesta plehova, onaj sa gornje pregrade stavite na donju, i obrnuto. Nemojte da otvarate rernu u prvih 13 minuta pečenja, kad testo narasta. Važno je da se testo dobro ispeče, jer suprotno neće biti dovoljno nabujalo i hrskavo, samo će da se slepi.

Kad se testo ispeklo, odmah ga izbušite na jednom mestu, da para iznutra može da izađe. Prebacite pecivo na rešetku za hlađenje.



 

Summary
recipe image
Recipe Name
Krofnice sa sirom i orasima
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Mnogo sam zavolela tvoje gougères i cesto ih pravim, uključujući i danas, pa sam sad svratila da proverim recept na blogu 🙂 A pazi ovo: prvi put kad sam ih pravila nisam imala orahe u kući nego samo pikane. I ja odlucim da probam u svakom slucaju, i naravno ispadnu super. Na kraju ih jos nijednom nisam pravila sa orasima, samo sa pikanima i stvarno su odlicni, eto mozda da probas nekad i ovu tvoju malo izmenjenu varijantu 🙂 Hvala puno na jos jednom divnom receptu!

    1. Baš lepo što si se javila, Marija. I ja sam slaba na pikane, dugo sam ih forsirala u odnosu na orahe, ali od skoro orasi su mi postali zanimljiviji. Nadam se da si probala pitu od pikana, to je bomba:)

      1. Hm, nisam probala pitu od pikana, ali ako je bas preslatka, mozda mi se i ne bi svidela. Ove zime sam pravila naizmenicno kolačiće od pikana i tvoje čoko kolačiće sa bademovim brašnom. Priznajem da su tvoji kolačići ipak pokupili više simpatija, ali nisam mogla samo njih stalno da pravim 🙂 Tako da sam tim povodom imala pikane u kući kad sam prvi put pravila tvoje gougères 🙂 Sve se na kraju svede na tvoje recepte, hehehe 🙂

        1. Obrni-okreni ponovo završiš na mom blogu:) Ti kolačići su baš dobri. Ta pita od pikana je legendarna zato što je preukusna i puna kalorija naravno. Pogotova kad se služi topla sa sladoledom od vanile, mmm. Ali, to se pravi jednom-dvaput godišnje, za specijalne prilike, recimo kao baklava. Ako imaš moj kuvar, tu možeš da nađeš recept za nju. Razmišljala sam da je pravim sa orasima, ali uvek završim sa pikanima.

  2. Imam dilemu sa pecenjem, ako se pece 25 minuta, a ne otvarati prvih 13 minuta, kada onda da zamenim plehove, i koliko da ih ostavim da se peku u rerni posle zamene mesta plehova?

    1. Izvini, bila sam na putu pa ti ranije nisam odgovorila. Zameni plehove posle 13 minuta pečenja, dok se ne oforme loptice. Imaj na umu da krofinice moraju dobro da se isuše od pare, ubodi svaku odmah posle pečenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *