Kus-kus sa koštunjavim i suvim voćem

kus-kus

Pošto mi se život od  skora pretvorio u “igranku bez prestanka”, čitaj dobila sam još jedno mladunče u kući, nemam vremena ni zašta, a pogotovo ne za stvari koje volim i koje me opuštaju, kao recimo ovaj blog. I dalje se trudim da često kuvam, ali nikako nemam vremena da zabeležim omiljena jela i recepte, postavim fotografije i tako to. Tokom dana, ukoliko se deca smiluju i malo odspavaju, na brzinu skuvam nešto super jednostavno, mada se trudim da malo probam i nešto novo. Sada mi je moto ona kliše rečenica koju nalazite po ženskim časopisima “ukusno, a jednostavno”.

Kus-kus sa koštunjavim i suvim voćem sam probala u jednom marokanskom restoranu u komšiluku. Jelo kao i restoran su bili otužni pa ne čudi da je vrlo ubrzo bio out of business. Ma ne bi ni išla tamo, nije mi se čak sviđao ni spolja,  nego išla sam sa drugaricama koje su imale kupon sa velikim popustom. Eto dokaza da kad su usluga ili proizvod loši ništa im ne pomaže, ni reklama ni veliki popusti.

Uglavnom danas sam pekla filete od bakalara i pošto volim da uvek dodam nešto novo ovaj kuskus mi se učinio kao dobar izbor. Osim toga ja uvek u kući imam raznog koštunjavog i suvog voća.

Kako se pravi instant kus-kus naćićete na ovom postu. Dodajte mu iseckano suvo voće i prepečene bademe i pinjole. Puter, limunov sok i rendani parmezan daće jelu pun i izbalansiran ukus.

 

 

 

Sastojci:

  • 1 šolja kus-kusa
  • 1 šolja vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 6 iseckanih suvih smokvi
  • 5 iseckanih suvih šljiva
  • 1/4 šolje suvih trešanja
  • 1/4 šolje ispečenih badema
  • 3 kašike ispečenih pinjola
  • Sok od pola limuna
  • 3 kašike narendanog Parmezan sira
  • 2 kašike putera
  • So i biber

Priprema:

  1. Napravite kuskus.  Zagrejte vodu u šerpi do ključanja i u nju dodajte kašičicu soli i maslinovo ulje. Čim ključa pomerite je sa vatre i u nju sipajte kus-kus pa na šerpu stavite poklopac. Posle 10 minuta malo viljuškom promešajte kuskus da bi se razbile grudve.
  2. Iseckajte suvo voće osim trešanja. Ispecite bademe i pinjole, odvojeno, jer bademima treba više vremena.
  3. Pomešajte sve sastojke zajedno i na kraju dodajte putera, limunovog soka, parmezana i svežeg bibera. Bademe dodajte naknadno, po serviranju, jer ako ih ostavite u kus-kus primiće vlagu i postati suviše meki umesto da budu hrskavi.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kus-kus sa suvim i koštunjavim voćem
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. ovo ti je odlično i fotke su prelijepe. Kus kus jako volim, ali moram priznati da ga nisam nikad kombinirala sa suhim voćem. Definitivno nešto što ću isprobati

  2. Mladunce na prvom mestu to se zna.Nista ne fali jesti ovako fine stvari.Mladuncad ce porasti pa ces se onda i sa drugim stvarima zabaviti;)

  3. Hej, nisam propratila rodjenje bebe, cestitam! Tu jurnjavu poznajem, i ne mogu reci da mi nije drago sto je iza mene…
    Tanjir, mislim, sve na tanjiru, izgleda jako lepo i zdravo.

  4. Super je kada je nedostatak vremena uzrokovan dolaskom bebe :), bebica će narasti pa će opet biti vremena za raditi sve što voliš. Ja volim i ovaj kus kus koji si nam poslužila, za mene u melo neobičnoj kombinaciji ali vjerujem izuzetno ukusnoj. I super mi izgleda !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *