Letnja inspiracija ~ Boranija

Blanširana boranija

Mogla bih da kažem da je čorba od boranije sa teletinom, iliti kuvana boranija, bilo moje signuture jelo u fazi kada sam bila friška domaćica, i do pre neku godinu rado sam ga pravila i jela. Međutim, jednog dana mi je dosadilo, tek tako.

Ima nešto što me često odvraća da pravim boraniju a to su dve stvari, jedna je da ovde ne mogu da nađem ništa osim zelene tanke boranije koju zovu French ili Green Beans, a ja mnogo volim onu svetlu, žućkastu sa ljubičastim pegama, inače vrlo mesnatu, i drugo, teško je u prodavnicama naći svežu boraniju, ko je probao staru zna koliko je grozna, sve sa onim vlaknima koje ne možete da sažvaćete.

Kad je sveža možete skoro da je sirovu jedete, toliko je dobra. Zato je i blanširam, a posle joj dodajem razne sastojke tj. prelive. Naravno, samo kad nađem svežiju boraniju.

Što se tiče pripreme boranije postoji par važnih stvari u pripremi koje nije na odmet da znate:
1. Kad sečete krajeve, ne secite oba, već samo onaj sa kojeg boranija visi. Kažu da je onaj patrljak, na kraju, nešto najzdravije od boranije.
2. Kada kuvate boraniju zagrejte puno posoljene vode u velikom loncu do vrenja, i onda kuvajte 3-5 minuta. Nemojte je prekuvati. Što je svežija boranija to joj manje kuvanja treba.
3. Kad ste skuvali boraniju  odmah je prebacite u sud za ceđenje i stavite pod hladnu vodu  i dodajte joj kocke leda. Na taj način bornija će prestati da se termički obrađuje i zadržaće lepu zelenu boju, kao i čvrst oblik.

Pored ova dva recepta koji slede možete da kombinujete skuvanu boraniju sa ajoli sosem ili domaćim majonezom od maslinovog ulja. Za mene je to izuzetna kombinacija.

Blanširana boranija sa prelivom od limuna i bademom

Blanširana boranija sa otopljenim puterom ili maslinovim uljem i sa koštunjavim voćem može da bude sjajana promena u jelovniku tokom leta.

Potrebno za 2-3 porcije:
½ kilograma boranije
4 kašike maslinovog ulja, ekstra devičanskog
1 kašika limunovog soka, plus malo izrendane korice
Krupnija so i sveže samleven biber
Pola šake sirovog ili pečenog badema, koga ste malo “istukli” kuhinjskim čekićem
Pola šake listova ili cvetova korijandera  

Priprema:

Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.

Napravite preliv tako što ćete pomešati maslinovo ulje, limunov sok i izrendanu koricu.
Poređajte oceđenu boraniju na tanjir. Prelijte je prelivom, posolite, pobiberite, dodajte badem i na kraju cvetove korijandera.
Ovo jelo možete da koristite kao prilog ili kao salatu.

 

 

Boranija sa belim lukom i prezlama

 

 

Onu čorba od boranije koju sam pomenula na početku posta, e ja sam za nju koristila zapršku od maslinovog ulja i belog luka, i mislim da joj je to davalo posebnu aromu. Tu istu zapršku koristim i za čorbu od sočiva i tu se završava moja upotreba iste. Htela sam da napravim sličnu foru i sa blanširanom boranijom, i uopšte nije loše ispalo, posebno su mi bile cool hrskave hlebne mrvice.


Potrebno za 4 porcije:

1 kilograma boranije
8 kašika maslinovog ulja, ekstra devičanskog
5 čena belog luka, sitno iseckana
1 šaka prezli (radije koristim Panko mrvice, a ako ne možete da ih nađete koristite obične)
Krupnija so i sveže samleven crni biber

Priprema:

Skuvajte boraniju kao što je opisano u tekstu gore.

U manjoj šerpici zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte mu iseckan belog luka. Onda udahnite najlepši miris hrane na svetu:) Pržite luk oko pola minuta i dodajte mu mrvice. Kuvajte i mešajte sve još najduže 1 minut i šerpu sklonite sa vatre. Pospite boraniju sa zaprškom i posolite i pobiberite po ukusu.

Ovo jelo možete da koristite kao prilog nekom mesu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Blanširana boranija sa bademom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Ivana sigurno ću probati ove tvoje recepte. Ja i boranija smo celi život na Vi. I sad sam u fazi da hoću da ju zavolim i baš se trudim i tražim recepte, svašta isprobavam, ali još mi nije pošlo za rukom. Milsim, jedem ju ja i to dosta, ali ne uživam u njoj…

  2. Dosta je spremam ali na ova dva načina nisam, super ideja! Pinovala sam i mjanoz i ajoli. Staviću celu količinu devičanskog imam 5 lit domaćeg sa Krita! Bogatstvo 🙂

  3. A ja volim ovu zelenu "olovku" i od nje pravim salatu. Bez badema, pa ću sledeći put i njih da dodam :))) Volim i Nica salatu sa puno boranije…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *