Mafini sa nektarinama i pšeničnim mekinjama (berba nektarina)

Za vikend smo bili na farmi. Obično leti ne posećujemo farme, ali ove godine smo uskraćeni za putovanja i druge aktivnost, pa smo rešili da tamo pobegnemo od svakodnevice. Glavna ideja je bila da beremo voće, jer ubrano voće je najslađe. Pogledali smo kalendar berbe, pozvali telefon na kome smo dobili informaciju šta je od voća u ponudi za taj dan, bile su to nektarine, i uputismo se ka farmi. Posle sam razmišljala šta ću sa toliko voća – nešto sam razdelila, pravila sam vrlo interesantne mafine čiji recept sledi, zatim krambl od breskvi, pa sok, i na kraju pekmez.

nektarine

Farma je nekih 45 minuta vožnje od grada, u ruralnom je delu Merilenda, ogromna je, ima u ponudi čak i berbu višanja, ali smo zakasnili. Veoma je lepo uređena, ima i puno životinja, koje su mnogo simpatične, vrlo su opuštene sa ljudima.

Do voćnjaka se vozite traktorom, ako majstor nagazi na gas, može da bude vrlo uzbudljiva vožnja. Pre par godina smo ovde brali jabuke i bundeve.

A voćnjaci su nepregledni. Nekom voću je prošla sezona, a neko tek treba da sazri, kao recimo šljive. Na početku svakog reda stoje nazivi sorte voća. Nektarine koje smo mi brali su bile honey glaze sorte, i stvarno su bile nestvarno slatke i pamalo prijatno kisele, tako su lepo mirisale, i bile su pune soka, i sa izrazito crvenom korom.

Malo sam se razočarala jer nismo brali klasične breskve, ali nektarine su možda još bolje, jer imaju tvrđu i otporniju koru, sve ostalo je kao kod klasičnih breskvi.

Inače, breskve su moje omiljeno letnje voće. Uvek su imale poseban status u bašti mojih roditelja. Tako su osetljive i kratko traju, zato ih u prodavnicama gotovo uvek prodaju nezrele. Zaista je teško naći zrele i lepe breskve, obično se prepoznaju po mirisu.

Mi nismo imali veliki plac, ali naše voćke su proizvodile zavidan prinos, zahvaljujući pre svega mom tati koji uživa u tom poslu. Sećam se, leti bi svaki dan nakupili raznog voća iz bašte, nismo ništa kupovali. To mi danas deluje neverovatno, kao luksuz, ali nekada sam to uzimala zdravo za gotovo. Uvek smo imali viška voća, pa je moja mama pravila razne džemove i sokove, dok je tata pravio tri vrste rakija – od šljiva, kajsija i jabuka.


Mafini sa nektarinama i pšeničnim mekinjama

Pokušala sam da napravim mafine koji podsećaju na krisp ili krambl, otuda posip. I samo testo se razlikuje od klasičnih mafina jer sam ih pravila od pšeničnih mekinja i brašna od badema. Dobila sam na kraju mafine fine, rastresite, teksture sa divnom aromom breskvi, i zdravije od uobičajnih. Nama su se baš svideli, nadam da će i vama.


Sastojci za 12 komada

za posip:

4 kašike ovsenih pahuljica

2 kašike pšeničnih mekinja

2 kašike mlevenog badema

1/2 kašičice cimeta u prahu

Prstohvat soli

50g putera, omekšalog


120g pšeničnih mekinja

60g mlevenog badema ili lešnika

1 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

2-3 nektarina, zrelih, ali ne previše mekanih, iseckanih na manje komade

2 jajeta

120-150g šećera

120ml ulja

1 kašičica ektrakta vanile

3 kašike rikote ili kisele pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 175C (350F). Rasporedite korpice za mafine po plehu. Najpre napravite posip, pomešajte sve sastojke sa omekšalim puterom. Zatim pomešajte mekinje i samlevene bademe, i dodajte im soli i prašak za pecivo.

U drugoj posudi umutite jaja, dodajte im šećer, i kad se smesa udvostruči, dodajte ekstrat vanile, ulje, rikotu ili kiselu pavlaku, i na kraju smesu sa mekinjama, i varjačom sve izmešajte. Smesu rasporedite po korpicama za mafine, zatim u nju ubacujte komade breskvi, i preko toga stavite posip, a i po koji preostali komad voća.

Pecite mafine u rerni 25-27 minuta. Kad su gotovi služite ih ohlađene.

Ovi mafini su super za doručak.


Summary
recipe image
Recipe Name
Mafini sa nektarinama i pšeničnim mekinjama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Poštovana Ivana,

    Recept je divan, mafini su veoma sočni i ukusni. Imam samo jedno pitanje, da li možda u posip treba da ide malo braon ili običnog šećera?

    Unapred hvala na odgovoru!

    1. Braon šećer ima taj neki poseban šmek posebno u kolačima, to je zbog melase koja mu se dodaje i otuda braon boja. I ja mnogo volim kolače sa brskvama, imaju baš lepu aromu, samo što je zaista teško naći fino zrele breskve u prodavnicama.

      1. Mislim da me niste razumeli. Pitanje je da li u posip treba da ide i šećer jer u vašem receptu nije naveden. Isprobala sam recept, ali sam dodala dve kašičice braon šećera u posip jer mi se činilo da je možda slučajno izostavljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *