Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom

Majmuski hleb

Od kako sam počela da pravim Majmunski hleb stalno sam razmišljala o tome kako da napravim isti taj hleb ali u slanoj varijanti. Dugo mi je trebalo da smislim pravu kombinaciju, i sa ovim hlebom mislim da sam da to uspela. Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom je jedan izuzetan gurmanski doživljaj. To može da vam potvrdi i moja prva komšinica kojoj često dajem da proba nešto novo što sam pravila, onako preko ograde. Ona je veliki gurman i ceni dobru hranu,  zato volim da čujem njeno mišljenje. I njena mama, poreklom sa američkoj Juga, gde se inače puno i dobro kuva, a verujem da je tu i nastao originalni Majmunski hleb, je uživala u slanoj varijanti.

Ovaj recept je zanimljiv i zbog toga što sam koristila rukolu iz moje bašte za pravljenje pesta. Kad rukola ostari, a to je pred cvetanje, njeni listovi postanu ljuti i opori, i tada je najbolje da se od nje napravi pesto. Umesto pikana koristite orahe. Mislim da je suvo meso, koje čak i ovde možemo da nabavimo, bolja varijanta od slanine ili šunke.

Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom je idealan za manja okupljanja. Zamislite reakciju gostiju kad ugledaju ovaj hleb, tek izvađen iz rerne, pa kad počnu da vade komade hleba. Da, ovaj hleb vapi za nekim dipom na bazi jogurta kao što je ovaj. I odlično ide uz neko jače crno vino. Mmmmmm.

Inače, kod nas ceo maj prolazi u kišnom i prohladnom vremenu. Zelena boja apsolutno dominira, čak i ovde u gradu. Moja bašta izgleda bujno, doduše ne znam da li je paradajz oduševljen. Osećam se baš kao u Engleskoj. Čak ovih dana isključivo gledam engleske klasike, Prozor sa pogledom i Krila golubice… obavezno pogledajte. Juče sam saznala da se i moja dobra drugarica uskoro seli za Englesku, potpuno neočekivano.

 

Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom

Majmunski hleb

 

 


Sastojci:

320g brašna

2 1/2 suvog kvasca

1 1/2 kašičice soli

240ml toplog mleka

80ml tople vode

Prstohvat šećera

30g otopljenog putera

 

Za filovanje:

3-4 pune kašike pesta od rukole

50g izrendanog parmezana

2 manja čena belog luka, vrlo sitno iseckanog

80g suvog mesa, iseckanog na manje komade

100g putera, omekšalog

okrugao pleh za kuglof (Bundt pan)

 

Za služenje: dip od jogurta

 

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte toplo mleko, vodu, prstohvat šećera i kvasac, sačekajte dok kvasac ne počne da bubri. U drugoj većoj posudi, ili u multipraktiku, pomešajte brašno i so. Toj smesi postepeno dodavajte smesu sa kvascem u koju ste sipali otopljeni puter i mešajte sve dok ne dobijete ujednačeno testo. Multipraktik je za mešanje testa majka!

Izvadite testo, oblikujte ga u loptu, premažite uljem i stavite u vanglu da nadođe, oko 1 sat. Pokrijte vanglu plastičnom folijom.

Za to vreme napravite smesu za filovanje tako što ćete umutiti omekšao, skoro istopljen, puter, pesto, rendan parmezan, iseckan beli luk, i sos i biber, ukoliko je potrebno.

Kad se testo udvostručilo, izvadite ga iz vangle, stavite ga na radnu površinu, i isecite na 64 ili manje delova, ne treba da budu jednaki. Od svakog dela pravite loptice koje ćete umakati u smesu sa puterom, sirom i pestom. Ređajte loptice u dobro podmazan kalup. Povremeno pospite umočene kuglice iseckanim suvim mesom. Kada ste završili sa umakanjem kuglica, pokrijte pleh plastičnom folijom, i čekajte da testo ponovo nadođe, oko 1 sat.

Zagrejte rernu na 175C (350F). Pecite hleb 35 minuta. Kad je pečen, odmah ga prevrnite na veći tanjir, i služite ga uz dip od jogurta.

Majmunski hleb

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Majmunski hleb sa pestom od rukole i suvim mesom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *