Mus od limuna (Lemon Curd Mousse)

Mus od limuna

Krem od limuna (Lemon curd) je nešto što će vaši prijatelji Britanci vrlo često izneti na kraju večere kao dodatak tradicionalnim kolačima iz njihove domovine. Ovaj krem je deo njihove nacionalne kuhinje, i vrlo su ponosni na njega. Ne znam šta da mislim o njihovom božićnom pudingu (u pitanju je kolač a ne naš puding) uz koji se često služi, ali ovaj krem im je odličan. Zapravo toliko je ukusan da ćete poželeti da ga samog jedete. Jeste da je kaloričan ali je zato pun vitamina C i proteina.

Inače lemon curd iliti krem od limuna možete da koristite u razne svrhe:

  • kao prilog umesto džema za razne slatke hlebove i peciva (skonsi, pound cake, vafli, palačinke)
  • kao fil u tartovima i slatkim pitama (Lemon-meringue pie)
  • kao fil za lemon bars, odličan kolač sa limunom
  • kao nadev na puslicama ili Pavlova torti, ili na čizkejku
  • kao dodatak sladoledu, mislim na onaj od vanile, ili recimo domaćoj rikoti
  • kao krem sa svežim voćem
  • kao fil za torte
  • i za pravljenje musa čiji recept sledi.

mus

E, samo što sam ja sad išla korak dalje pa sam u ovaj odličan Ajnin recept dodala i malo korice i soka od limete, što je dovelo ukus ovog krema na jedan novi nivo. Limeta sve osvežava, ukus je počeo da nalikuje onom od Pite od limete.

I nisam se zaustavila na tome, nego sam krem pomešala sa umućenom slatkom pavlakom tj. šlagom i dobila predivan mus. Kao što vidite poslastica se lako pravi, jedino što traži vreme za hlađenje u frižideru. Mislim i da je odličan izbor za tople dane jer veoma osvežava. Servirajte ga u manjim čašama jer je mus prilično jak i zasitan. Pored malina dodajte mu razno drugo bobučasto voće.

Mus od limuna

mus u čaš


Sastojci za krem od limuna:

3 limuna

1 limeta, opciono

120g šećera

4 krupna jaja

115g putera

Prstohvat soli

Priprema:

Najpre izrendajte koru sa 3 limuna i 1/2 limete. U tu svrhu koristite organsko voće ili ga dobro operite i potopite u vodi. Koru možete da rendate na više načina:

  • Možete da je skinete pilerom iliti ljuštilicom, ali gledajte da ne zahvatite puno belog sloja, pa je sa šećerom usitnite u multipraktiku.
  • Postoji i alatka, zester, kojom se više reže po kori limuna, pa dobijene froncle od kore možete naknadno nožem da iseckate.
  • Ili, koristite nešto što se ovde zove microplane, izdužena rendalica za koru citrusnog voća koja je vrlo oštra. Skoro sam je nabavila i uverila sam se u njenu korisnost.

 

Zatim iscedite sok od sva tri limuna i limete, tako da dobijte oko 120ml soka. Procedite ga na kraju u cediljci zbog nepotrebne pulpe.

Možete sve sastojke za krem (iseckana korica, sok, jaja, šećer, puter) da najpre promešate u multipraktiku kao što Ajna radi pa da sve to zagrejete u šerpici, oko 10 minuta na slaboj vatri uz stalno mešanje, dok se krem ne zgusne.

Ili sastojke kuvajte u duplom sudu, voda u donjem sudu ne sme da dodiruje gornji, i tu kuvajte sve sastojke uz stalno mešanje žicom dok se krem ne zgusne.

Ako vam smetaju komadići korice, možete krem procediti cediljkom. Ohladite krem i onda ga stavite u frižider na nekoliko sati.


Mus u ča


Priprema musa od limuna:

250g slatke pavlake

3-2 kašike šećera

U hladnoj posudi mikserom mutite slatku pavlaku i šećer dok ne dobijete čvrst šlag.

Šlag pomešajte sa hladnim kremom od limuna. Dresirom vrećicom ga istisnite u čaše u kojima ćete ih služiti.

Za dekoraciju: sveže maline i listići nane


desert u čaši

Summary
recipe image
Recipe Name
Mus od limuna
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Ah kako ja volim poslastice sa limunom i, jos vise, limetom. Dakle, i lemon curd i ovaj fini mus su mi u planu u skorijoj buducnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *