O američkom Božiću, božićnim keksima i poklončićima…

Božić u Americi

 

Božić u Americi dolazi baš rano, ne mislim na datum, već na čitavu euforiju oko ovog praznika. Nisam pre to posebno primećivala ali sa decom to je druga priča.

Negde odmah posle Thanksgiving-a, krajem novembra, počinje kićenje, slanje čestitki, i razne aktivnosti uglavnom za decu vezane za Božić.

Slanje čestitki poštom je ovde i dalje veoma popularno. Često se naprave čestitke sa fotografijom dece ili cele porodice koja je šalje. Ili, na primer moj bivši profesor uvek šalje pismo gde piše o svemu što mu se desilo te godine, sa propratnim fotografijama… nije mu zameriti pošto dosta putuje po egzotičnim mestima. Čestitke su jako bitne u američkoj kulturi i kad uđete u prodavnicu da ih kupite izgubite se u količini kao i u klasifikaciji… te ove su za babe i dede, ove su za posebno drage prijatelje, ove za unuke, a ima ih onih za poštare. Pomislili biste kakve ima veze koja je za koga čestitka, ali ima jer svaka čestitka ima već oštampan tekst, obično u stihu.

Skoro sam saznala i da se daju pokloni ne samo porodici, familiji i prijateljima već i vaspitačicama u vrtićima, čak i vozaču školskog autobusa, frizeru, kozmetičaru, pa i poštaru. Obično su to poklon čestitke, a neki imaju čak i wish list.

Pored brda poklona koje morate da kupite, što često baca u depresiju, što zbog trošenja para što zbog odabira poklona, morate da se dobro organizujete da bi posetili sve bitnije događaje. U Americi deca se često slikaju sa Deda Mrazom, zatim se obilaze minijaturni gradovi sa vozovima (Holiday Train Display) koji se obično nalaze po tržnim centrima. Tu je još bezbroj događanja u cilju da se deci obezbedi nezaboravan Božić.

Što se tiče kićenja, od jelke do okućnice, to je posebna priča. Kiti se dosta u gradu, ali u predgrađu to mogu biti baš ozbiljni poduhvati. Znam osobe koje su uzimale slobodan dan na poslu zbog božićne kupovine i dekoracije.

Onda zamislite onu decu koja nisu Hrišćani kako je tek njima, svuda euforija oko Božića a ti ne možeš da učestvuješ u tome. Ne znam da li je to istina ali upravo zbog toga Hanuka je postao jedan od važnijih jevrejskih praznika koji se slavi u decembru. Moja prijateljica, Jevrejka, kaže kako su uvek odlazili na Božić u kineske restorane koji su tada jedini bili otvoreni.

Kinezi malo kasnije slave svoju Novu godinu. A odskoro se provlači i praznik Kwanzaa, nastao 60-tih godina prošlog veka, koji slave Afro-Amerikanci iliti crnci, pošto i oni treba da imaju svoj praznik pandan Božiću.

Ne znam kako će to naša deca da dožive kad malo budu starija, ali zar nije cool imati dva Božića?

Inače ja sam ove godine pravila božićne paketiće za decu i vaspitačice iz grupe moga sina. Ne znam koliko se njima sviđa moja ideja oko poklona, ali ja se pak nadam da im je bar bilo ukusno to što sam pravila za njih.

Na slikama možete da vidite kako su paketići izgledali.

Paketići su se sastojali od:

*Gingerbread cookies iliti medenjaka, sa rupama i vrpcama da bi mogli da vise na jelki. Na nekim mojim ranijim postovima imate već jedan recept, ali ovaj put sam koristila jedan drugi i čini mi se da su ovaj put ispali još bolji. Samo sam još dodala malo sveže samlevenog bibera. Inače molasess im daje tu tamnu boju. Da, na njima je moja originalna dekoracija, koja je trebalo da predstavlja mraz. Korišćen je običan royal icing i malo krupniji šećer u kristalu.

*Malih platnenih ukrasa za jelku.

*Domaće Raffaello i Ferrero Rocher kuglica.

*I štapića od crnih maslina i Pecorino sira, čiji sam recept našla na Ireninom blogu. Ja sam moje pekla na nižoj temperaturi i duže. Mnoooogo su dobri. Da ne bi umastili preostali sadržaj u kesici uvijala sam ih u obojenu (naravno crevnu i zelenu) masnu hartiju.

 

Tu je bilo oko 20 paketa što i nije mala brojka. Eto par ideja pa nadam se da će nekom da pomogne.

Mi ćemo otići na Badnje veče kod naših prijatelja, sad u ponedeljak, a onda čekamo srpski Božić.

Srećan Božić svima koji ga slave 25. decembra!

 

Zavirite i u ove recepte:

10 Comments

  1. uauuuu, i ja bi jedan taj tvoj pokloncic! =))) ja bas volim kad se poklon napravi svojerucno i 'nako od srca, ko ti =) ne znam koliko ce ti kojima poklanjas to cijeniti s obzirom da je ovdje bozic otisao u cistu krajnost i totalni materijalizam, koji vise nema veze sa istinskim i pravim bozicem.. ovdje kod nas u ny je euforija pocela ove godine vec pocetkom oktobra! eeeej, oktobra! prestrasno, mislila sam da mi se pricinjava kad sam vidjela.. a opce ludilu zaobilazim u sirooookom luku.. a to kicenje kuca i okucnica, da covjek ne povjeruje do koje granice to moze ici =)))

    svaka ti cast stvarno na tim pokloncicima =)))

  2. Nadam se da znaju da cene ovako divne poklone! A ako ne znaju, ti posalji iduci put onima koji znaju – onima koji prate tvoj blog 🙂 Stvarno si kreativna, svaka cast!
    Sreca, u Holandiji obicaji su mnogo lepsi… Poklanja se uglavnom za Svetog Nikolu kojeg Holandjani slave 5. (a ne 6.) decembra, uz obaveznu originalnu pesmicu. Ideja je da poklon bude originalan, ako je i ako moguce i rucno napravljen (naravno, plus se kupi nesto ekstra, ali nikad previse skupo). Za Bozic zavisi od porodice do porodice, moji prijatelji uglavnom kupuju neke sitnice. Frizeri, kozmeticarke, trgovci daju svojim musterijama poklone, uglavnom sitnice. I da, gradovi i kuce su okiceni, sve sljasti od lampica. Ali, ovde vole da ukrasavaju za svaki povod – kad je svetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu ili olimpijada citave ulice su narandzaste. I kic zna ponekad da ima nekog sarma.
    Valjda ce globalni materijalizam da nas zaobidje i narednih godina.

  3. Glasam za pokloncice napravljene kod kuce, u njih je utkano punooo ljubavi, uvek me razveseli takva paznja, a nadam se isto tako i one kojima stigne jedan takav "homemade" paketic. Citam sada tvoj post i odmah mi je pred ocima filma Sam u kuci, tebi i tvojima zelim srecne praznike i sve najlepse u Novoj godini!:)))

  4. Glasam za pokloncice napravljene kod kuce, u njih je utkano punooo ljubavi, uvek me razveseli takva paznja, a nadam se isto tako i one kojima stigne jedan takav "homemade" paketic. Citam sada tvoj post i odmah mi je pred ocima filma Sam u kuci, tebi i tvojima zelim srecne praznike i sve najlepse u Novoj godini!:)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *