Palačinke oblaci

Palačinke oblaci

 

Po starom običaju kraj februara-početak marta je period kada je moja životna enerija na najnižem mogućem nivou. Samo što je ove godine posebno loše, pogled kroz prozor govori sve. Sivilo. Već nedeljama smo okovani snegom i ledom, i još je veoma hladno. Zimskih čarolija i radosti više nema ni u tragovima, čak je i deci sve to dosadilo. Kad smo kod dece ona skoro da i ne idu u školu jer se stalno zatvaraju zbog nevremena. Da samo dodam i moju višenedeljnu prehladu, zbog koje nemam energije bilo šta ozbiljno da radim.

 

Uglavnom svi smo se zatvorili u kuće i čekamo… čekamo da dođe proleće. 


Kupujem prolećno cveće da ga dozovem, postavljam prolećne recepte na blogu da što pre dođe.

 


Probala sam razne američke palačinke ali ove su definitivno moj favorit. U pitanju su nešto drugačije palačinke od onih klasičnih američkih, ove su vazdušaste i omanje, podsećaju na oblake. To se postiže dodavanjem posebno ulupanih belanaca. Na taj način se dobija divna tekstura i palačinke su zaista mnogo bolje.

 

Palačinke oblaci


Sastojci:
160g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
1 kašika šećera
300ml mlaćenice (buttermilk), zamena može da bude jogurt ili toplo punomasno mleko u koje ste stavili 1 1/2 kašiku limunovog soka
4-5 kašika kisele pavlake
2 kašike otopljenog putera + 3 kašike za pečenje palačinki
4 jajeta, žumanca odvojena od belanaca, na sobnoj temperaturi


Priprema:

Najpre pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer.  U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte im mlaćenicu i kiselu pavlaku. Tu smesu izručite u onu sa brašnom i sve zajedno promešajte, ne previše, grudvice su ok. 

Ulupajte mikserom belanca dok ne dobijete gust sneg, par minuta. Belanca umešajte u testo, ali iz tri puta. Dobićete vrlo vazdušastu smesu za palačinke. 

Zagrejte veliki tiganj. Stavite na njega malo putera i sipajte testo da se peče, mala šoljica za kafu bi bila prava mera. Posle svake tura dodajte malo putera na tiganj. Možete da koristite i ulje, ali sa puterom je sve ukusnije.  Pecite palačinke na srednje jakoj vatri, kad dobiju zlatno braon boju prevrnite ih.

Služite ih odmah, dok su još tople i pufnaste, na slici su splasle zbog čekanja. Najbolje su uz javorov sirup i bobičasto voće.


Summary
recipe image
Recipe Name
Palačinke oblaci
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Uh, bas vam se oduzila ova zima… Kod nas se polako oseca prolece, u mom dvoristu iznikao kukurek! Doduse, kod nas retko pada sneg, ali nas zato vetar ubija. Fotografije su ti nestvarno dobre, ovo voce zove da se pojede. Palacinke jako volim, ali naj, naj, najvise one klasicne francuske, tanke i sa dobrom marmaladom. Ovde su uglavnom negde izmedju francuskih i americkih, OK su, ali malkice teske, a americke bas teske. Ovi tvoji oblacici me podsecaju na holandske poffertjes – e to, vec moze.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Poffertjes

  2. Dobri su, poffertjes. Ovde ima nešto što se zove Baby Dutch, pravila sam, kako ti se dopada? Ma i ja volim naše palačinke, ali srećna sam kad imam američke palačinke za doručak, iako ne volim slatki doručak, naravno, sve zavisi kako su spremljene. Ove su odlične zato što su tako pufnaste i male. Da znaš kako smo deca i ja navalili na tanjir, posle fotografisanja:)

  3. Nadam se da si ozdravila, a ako nisi želim ti brz oporavak. Nisam neki ljubitelj ovih palačinki, ali tvoje deluju ubedljivo 😉 Rado bih se poslužila.
    P.S. I mi čekamo proleće, al nikako da nam se približi. Najavi dolazak, pa odustane…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *