Pasta Alfredo sa šparglama

Pasta u Alfredo sosu


Alfredo sos je nastao pre nekih sto godina u Italiji. Izmislio ga je kuvar po imenu, gle čuda, Alfredo. On je zapravo obogatio već postojeći sos od putera koji je stavljan u pastu fetućini. Posle se recept proširio po Americi i sada je Fettuccini Alfredo jedno od najčešćih jela na meniju ovdašnjih italijanskih restorana.

Jeste da je Alfredo sos voma kaloričan, ali bez ikakve sumnje savršeno se slaže uz većinu pasta, a može i da se kombinuje sa raznim povrćem i plodovima mora. Moja omiljena kombinacija je pasta sa Alfredo sosom i šparglama. Izbor paste zavisi od raspoloženja, a i od toga šta se ima tog trenutka u kuhinji. Iako se fetućini podrazumevaju ja sam izabrala multigrain ronini. 
 
 

Sastojci za Alfredo sos:
  • 85g putera
  • 2 ljutike (shallot), vrlo sitno iseckane, može i jedan običan crni luk
  • 250ml slatke pavlake
  • 1 čaša sveže izrendanog Parmezan sira
  • So i biber
  • 1 pakovanje paste, ronini, fetućini, fusili… šta god
  • 300g špargli
 
Priprema:
  1. Skuvajte pastu prema upustvu sa pakovanja.
  2. Špargle isecite na komade, 3cm duge, i kuvajte ih u kipućoj vodi oko 5 minuta. Kada su gotove iscedite ih i pospite ih limunovim sokom, ili im dodajte kocke leda da ne bi izgubile lepu zelenu boju.
  3. U manjoj šerpi zagrejte puter.
  4. Dodajte iseckani luk i pržite ga oko 3 minuta dok ne postane staklast.
  5. Sipajte slatku pavlaku i čekajte da proključa. Na srednje jakoj temperaturi kuvajte sos dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Naravno, sos morate sve vreme da mešate.
  6. Na kraju stavite svežeg bibera i soli.
  7. U veću šerpu, koju ste stavili da se greje, pomešajte pastu, špargle, sos i pola šolje sveže izrendanog parmezana. Promešajte sve i pustite da se zagreje oko 2-3 minuta. Proverite da li treba da dodajte još soli i bibera.

 Služite pastu uz preostli Parmezan sir.

I najboje je da ga služite uz Šardone vino.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta Alfredo sa šparglama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

5 Comments

  1. Nikad čula za taj izraz – neutralna pavlaka. Možda se neki prozvođač dosetio tog imena, ja već neko vreme ne živim u Srbiji, ali oduvek je bilo slatka pavlaka. To nije zaslađena pavlaka, iako se tako zove, isto važi i za slatko mleko.

  2. Nikad čula za taj izraz – neutralna pavlaka. Možda se neki prozvođač dosetio tog imena, ja već neko vreme ne živim u Srbiji, ali oduvek je bilo slatka pavlaka. To nije zaslađena pavlaka, iako se tako zove, isto važi i za slatko mleko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *