Peach Melba (Poširane breskve sa pireom od malina i sladoledom od vanile)

voćni kup

Popularni letnji dezert sa poširanim breskvama, pireom od malina i sladoledom od vanile, prvi put napravljen negde krajem devetnaestog veka od strane francuskog kuvara Ogista Eskofijea u čast operske pevačice Neli Melba, koja je često pevala u Vagnerovim operama.

Originalno dezert je bio serviran na ledenoj skulpturi u obliku labuda, na sladoledu su bile polovine poširanih breskvi a preko njih se nalazio preliv od malina. Fora je da se vidi ta obla polovina poširane breskve, ali ja sam se malo igrala služeći ih u teglicama.

Jednom sam pravila Peach Melba pitu, i super je ispala, ovde vam je recept za kore za američku pitu, a vi samo u nju ubacite veću količinu breskvi i manju količinu malina.

Inače kod nas baš zavladale vrućine. Tipično leto u Baltimoru – visoke temperature, neviđena vlaga, mutno nebo i bez daška vetra. Za razliku od mojih sugrađana ja ne volim klimu, gledam da je što manje koristim. Jedan od razloga je taj što volim da mi “struji” vazduh kroz otvorene prozore, i iskreno, mi sa Balkana imamo urođenu averziju prema AC, uopšte ne preterujem kad to kažem. Pošto je toliko toplo i vlažno, moram da koristim mrsko mi hlađenje, i ne prija mi uopšte jer se osećam kao u bunkeru. Za par dana brišem odavde i samo molim Boga da ne bude tako toplo na Balkanu kao prošle godine. Do tada konzumiram samo ovakve hladne poslastice.

 

Peach Melba (Poširane breskve sa pireom od malina i sladoledom od vanile)

Voćni kup

 


Sastojci za 4 osobe:

4 breskve, ne previse mekane

5 kašika šećera

 

Za preliv od malina:

100g svežih malina

1 kašičica limunovog soka

2 pune kašike meda

 

Sladoled od vanile

Sveža nana za dekoraciju

 

Priprema:

Najpre breskve potopite u kipuću vodu na jedan minut, a zatim ih stavite pod hladnu vodu i skinite kožicu sa njih. Prepolovite ih i stavite u frižider.

Napravite pire od malina tako što ćete u blenderu izblendati sveže maline sa medom i sokom od limuna.

U šerpici zagrejte 3 šolje vode sa šećerom, kad sirup počne da ključa u njega stavite brskve da se kuvaju po dva minuta sa obe strane. Izvadite breskve i ohladite ih u frižideru.

U četiri posude rasporedite sladoled od vanile, po dve polovine poširane breskve i preko toga stavite preliv od malina. Služite odmah dezert.

 

Voćni kup

Summary
recipe image
Recipe Name
Peach Melba (Poširane breskve sa pireom od malina i sladoledom od vanile)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

2 Comments

  1. Ah, volim Peach Melba, ali retko kad ga vidjam po restoranima sa ‘svezim’ breskvama (mislim, ne iz konzerve). I sigurno nikad ovako privlacnu kao kod tebe.
    Delimo averziju prema klima-uredjajima. Srecom, ovde nije ni potrebna, niti je imamo po kucama (u mom slucaju ni na poslu).

    1. Nikako ne volim voće iz konzervi. Zaboravila sam da kažem da su breskve odlične na grilu i takođe mogu da kombinuju sa sladoledom, medom, čak i bosiljkom, baš smo ih pravili prošlog vikenda. Inače, brskve su mi omiljeno letnje voće.

      Blago vama na umerenoj klimi. Kod nas malčice osvežilo, kiša padala celu noć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *