Pečena ćurka

Ćurka za Dan zahvalnosti

Pečena ćurka

Ovog puta gost na mom blogu je moj muž sa receptom za pečenu ćurku. Toliko puta ju je pravio, i uvek je super isapadala.

Pečena cela ćurka

Za ćurku za 8 osoba potrebno je:

Mlada ćurka – 5 do 6 kg

2 kašike soli

1 kašičica bibera

1 l pilećeg ili ćurećeg bujona

Kupite ćurku najmanje dva dana pre nego što ćete je peći jer proces pripreme zahteva da se ćurka unapred posoli i tako posoljena odstoji u frižideru. Ukoliko je kupljena smrznuta, dodajte tome još dva-tri dana – toliko je, naime, potrebno da se ćurka u frižideru odmrzne. Ćurka treba da bude mlada, 5 do 6 kg. Pticu veću od ovoga je u rerni vrlo teško ravnomerno ispeći.

Priprema (dva dana pred pečenje):

Ocedite tečnost iz duplje i izvadite iznutrice i šiju ukoliko su ostavljene unutra. Spolja, dobro osušite pticu papirnim kuhinjskim ubrusom i zatim u nju, spolja i iznutra, utrljajte dve kašike soli i kašičicu bibera. Tako pripremljenu, ćurku stavite u pleh i odložite u firžider. Ne pokrivajte je. U naredna dva dana meso će potpuno upiti i ravnomerno raporediti so, što će pomoći da mišićne ćelije tokom pečenja ne izgube tečnost. U isto vreme, koža nepokrive ćurke će se u frižideru dobro isušiti i zategnuti. Rezultat će biti hrskava kožica spolja i sočno meso unutra.

Pečenje:

Ćurka treba da u plehu bude postavljena sa grudima nagore, vrhovi bataka vezani jedan za drugi kanapom, a krila zataknuta iza leđa. U pleh sipajte i dve šolje bujona. Najbolje je ako imate pleh sa rešetkom, tako da ćurka leži na rešetki iznad tečnosti. Takodje, dobro je da stranice pleha ne budu previsoke inače može da se desi da ćurka sa strane ostane nepečena.Zagrejte rernu na 230 C i ubacite pleh. Odmah snizite temperaturu na 180 C i ostavite ćurku da se peče. Svakih pola sata prelivajte je ili premazujte bujonom sa dna pleha. Po potrebi dospite još bujona (ukoliko je ispario). Takođe, na pola pečenja rotirajte pleh za 180 stepeni da bi se obe strane ispekle ravnomerno. Ćurka se peče oko 30 minuta po kilogramu težine, znači dva i po do tri sata ukupno. Ubodite karabatak (mesnati deo) oštrim nožem i ukoliko je tečnost koja iscuri skoro, ali ne savim providna, ćurka je gotova. Možete koristiti i kuhinjski termometar-sondu, zaboden u karabatak (ne skroz do kosti), treba da pokaže oko 70C.

Kada je ćurka ispečena, izvadite pleh i prekrijte ćurku aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata. Ovaj period „odmaranja“ će pomoći da se proteini zgusnu i meso ostane sočno tokom sečenja. Za to vreme pripremite sos („grejvi“) od ćurkine moče.

Još da dodam da dan kada se najviše ispeče i pojede ćurećeg mesa u Americi jeste Dan zahvalnosti. Pogledajte kako izgleda tradicionalna trpeza za taj praznik.

 

Možete pogledati i moj video kako da ispečete ćurku, spremite sos od moče i džem od brusnica.

Pečena ćurka

 

Ovaj recept je objavljen u decembarskom broju online gastronomskog časopisa Mezze. Obavezno ga pogledajte.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pečena ćurka
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 50 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

27 Comments

  1. Nisam nikada do sad pekla celu ćurku, a svake godine se kao za Božić spremam da to uradim, i na kraju uvek završimo sa pečenim prasetom (uvek idemo u selo kod mojih za praznik, a tamo je to tradicija). Baš sam se ovih dana sa mojim mužem raspravljala da je krajnje vreme da je isprobam. Super mi je ovaj tvoj recept, a još i kad mom mužu pokažem ko je majstor. Ihaaaa… 🙂

  2. E konacno i ja ovde curku! Ovde nije tradicija da se curka pravi za Bozic, ove godine je bila dobra ponuda francuskih curki u najboljem supermarketu, neka je reklamna akcija Jamie-a Olivera. Mi uzeli curku od 2,5 kg, ispala je super! Pekla sam je u onom celofanskom rukavu, bez dodatka ulja, meso je stvarno fenomenalno…

  3. Jamie svuda stize cak i da reklamira francuske curke… Curece meso je daleko bolje od pileceg, meni se posebno svidja tamnije meso. Nije lose da se pece punjena, ali to trazi dodatne pripreme i vreme.

  4. Nisam je punila, vec sam je stavila u celofanski rukav, pa se pekla u svojoj masnoci. Unutra sam stavila samo jednu mandarinu, samo da pusti fin miris u kuci. Ja sam je samo marinirala i stavila da se pece. Bilo bozanstveno, narockto crno meso.

  5. Nisam je punila, vec sam je stavila u celofanski rukav, pa se pekla u svojoj masnoci. Unutra sam stavila samo jednu mandarinu, samo da pusti fin miris u kuci. Ja sam je samo marinirala i stavila da se pece. Bilo bozanstveno, narockto crno meso.

    1. Mozete li mi reci koliko se odprilike pekla curka ukesi za pecenje u rerni (pretpostavljam da je to celofanski rukav ) i koje ste vi sve zacine koristil ?

      1. Biljana, nikada nisam koristila taj metod pečenja u kesi tako da ne mogu da Vam dam pravu informaciju. Što se tiče začinskog bilja koje se koristi za pripremu ćurke to su – majčina dušica (timijan), ruzmarin i žalfija.

  6. Jedan od retkih recepata kako se stvarno peče ćurka u rerni. Svi slikaju, pričaju kako se seče a niko korak po korak kako se priprema i peče, na kojoj temperaturi i koliko. Zahvalan sam autoru teksta koji predstavlja putokaz kako se peče ćurka.

    1. Rašo, ovo je recept moga muža, on je taj koji peče veće komade mesa u našoj kući… inače sam ga pa skoro potpuno istisnula iz naše kuhinje. Svaki put je ćurka dobro ispadala, tako da je to baš proveren recept. Pozdrav, Ivana

  7. Ovo je pravi i siguran normalni recept za pečenje ćurke. Mnogi luduju sa kojekakvim dodacima a što nije primereno za običnu praksu. Ovo sam probao i bilo je odlično! Znači na kg/oko pola sata pečenja na 180 C. 2 dana pre pečenja ćurku usoliti. Čestitam autoru teksta na jednom dobrom i normalnom receptu!

  8. Pekla sam curku po vasem receptu; meso mekano, a kozurica hrskava.Moja cerka koja ne jede ptice je odusevljena.Stajala je “samo”24h usoljena nisam imala vise vremena Pozdrav

  9. Ove Nove Godine sam ispekao curku po vasem receptu i prvi put da smo svi bili prijatno iznenadjeni. Odlicna je ispala, socna a dobro ispecena. Hvala ti za ovaj odlican recept. Poz. Zeljko

    1. Željko, drago mi je da to čujem. Znam koliko znači kad ti veći kulinarski poduhvati prođu uspešno. I koliko razočarenje mogu da budu ako krenu naopako.

  10. Imas komplimente od moje jace polovine! Ove godine smo pekli curku po tvom receptu i bila je savrsena! Dokaz da su najbolje stvari jednostavne. Boja je bila prelepa, ukus neverovatan. Junior i ja ne jedemo kozicu, ali ostali za stolom su bili odusevljeni 🙂 Mi uvek trazimo manje curke, ove godine 2,3 kg, tako da sam je pekla nekih otprilike sat i 15 minuta. Sos od moce je odlican.

  11. Evo i ja se javljam iz SAD-ea,oduševljena vašim receptom,curku pripremam po njemu unazad 2-3godine i svi oduševljeni,a ja recept dijelim svojim prijateljima,sedmicu dana pred DAN ZAHVALNOSTI da ga ne zaborave,a podjelila sam ga i u grupi za dijabeticare,kao zdrav recept.

  12. Mozete li mi reci koliko se odprilike pekla curka ukesi za pecenje u rerni (pretpostavljam da je to celofanski rukav ) i koje ste vi sve zacine koristil ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *