Pihtije od boba, sa maslinovim uljem i kuminom

Pihtije od boba su jedno od onih zaboravljenih tradicionalnih jela koje bi bez problema moglo da bude na jelovniku nekog hipsterskog restorana. Dodajte par krekera ili pita hleb, i eto vam zanimljivog predjela koje možete da sa ponosom stavite pred goste.

Pihtije od boba nemaju veze sa pravim pihtijama, to je vegeterijansko jelo, doduše imaju belog luka u sebi, i negde podsećaju teksturom. Nije bilo teško predpostaviti da ovo jelo vuče korene sa Orijenta, ipak iznenadila sam kad sam pronašla identičan recept u turskoj kuhinji, doduše da svežom mirođijom. Sada bar znam odakle nam je došlo. Ja sam ga skoro spremala za Badnji dan, u našoj kuhinji se tada najčešće pravi zato što je posno jelo, i mnogo mi se svidelo. Jedina novina je to što sam ga pravila sa maslinovim uljem umesto sa običnim, i što sam mu pored mlevene paprike dodala kumin, jer bob se savršeno slaže sa tim začinom.

Suvi bob se na engleskom zove fava ili broad bean. Koristi se svež, zelen, i osušen, njega možete da kupite sa opnom, ili još bolje bez nje, očišćen. Ranije sam već imala recept za Marokanski dip od boba, i tu je objašnjen postupak uklanjanja opne.

Prava je šteta što se bob kod nas slabo koristi, jer je vrlo zahvalna namirnica, zdrava i vrlo ekonomična. Od boba možete praviti i čorbu, zatim pire kao prilog nekom jelu, i kombinovati ga sa raznim sastojcima. Dosta podseća na humus do leblebija.

Jelo od boba

Pihtije od boba

Jelo od boba


Sastojci:

300g suvog zrna boba

So i biber prema ukusu

100ml maslinovog ulja

3-5 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašičica mlevene slatke paprike

1 kašičica istucanog kumina

Priprema:

Kuvajte očišćen bob u vodi dok ne provri. Uklonite prvu vodu i sipajte novu, neka potopi bob 3-4 prsta. Kuvajte bob dok ne omekša, obratite pažnju da vode uvek ima dovoljno, ali i ne previše. Tokom kuvanja bob će početi da se raspada. Dodajte soli i bibera prema ukusu.

Kad je bob omekšao štapnim mikserom napravite pire od njega. Stavite pire u posudu u kojoj ćete služiti pihtije i koju ste prethodno namazali uljem. Sačekajte da se smesa ohladi i stegne.

Pržite sitno iseckan beli luk u maslinovom ulju na tihoj vatri par minuta, luk ne sme da pobraoni. Na kraju dodajte slatku papriku i kumin i malo soli.

Prelijte uljem i začinima stegnut pire od boba i stavite sve u frižider da se sastojci stegnu i lepo sažmu.

Služite “pihtije” iseckane na kocke ili trouglaste parčiće uz krekere ili pita hleb.


Jelo od boba

Summary
recipe image
Recipe Name
Pihtije od boba
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *