Pileće šnicle i tajni sastojak (sos sa začinskim biljem)

Pileće šnicle i sos sa začinskim biljem su obeležili moje kuvanje poslednjih meseci. Pokušavajući da osvežim upotrebu piletine u našoj ishrani, prisetila sam se ovog popularnog jela iz domaće kuhinje. Zatim sam pilećim šniclama dodala moj omiljeni sos sa začinskim biljem, što je ovo jelo dovelo do savršenstva.

Najneobičnije je to što se iz mog vokabulara skroz izgubila reč šnicla, dok jednog dana nije došla komšinica kod nas, iz zadnjeg dvorišta pravo u kuhinju, i kad je ugledala šta tog dana imamo za večeru, uzviknula je, Jao, vidi, šnicel! Njen entuzijazam je bio vrlo očekivan jer je polu Nemica.

Pileće šnicle 3 (1 of 1)

Ako imate ambicije da dovedete svoje kuvanje na jedan viši nivo, onda morate obavezno da počnete da pravite ovakve soseve. To je ono što čini razliku između kuvanje kod kuće i onog u boljim restoranima. Ovi sosevi, u koje ide razno začinske biljke, kao što su bosiljak, peršun, origano, lišće korijandera, timijan, nana, zatim beli luk, ljutika (shallot), tostirani orašasti plodovi, sok od limuna, po koji čeri paradajz ili ljuta paprika, i naravno maslinovo ulje, su velika radost za sofisticirane gurmane. Možete da ih stavljate kao dodatak raznim jelima, lepo se slažu sa svakim komadom mesa, pogotovo sa ribom, super su u sendvičima, lepo se slažu sa krompirom i raznim grilovanim i blanširanim povrćem, a i čorbe mogu prijatno da osveže. Bukvalno, gde god da stavite sos od začinskog bilja, biće vam ulepšano svako jelo. Pogotovo je poseban užitak ako sami uzgajate začinsko bilje, sos vam je uvek dostupan.

Ovi sosevi veoma podsećanju na popularni italijanski sos, gremolatu, ili argentinski sos, čimičuri (chimichurri). Liče i na pesto, ali nisu tako gusti. Sad je već kraj sezone, ali da znate, možete ovaj sos i da zamrznete, stavite ga u one posudice za pravljenje leda, i posle ga koristite tokom zime.

I da, ono što je najvažnije, možete da se igrate sa sastojcima i da koristite ono što vam je dostupno, uvek nekako sos lepo ispadne.

Pileće šnicle (1 of 1)

 

 

Pileće šnicle

Pileće šnicle 2 (1 of 1)

Isti ovaj recept možete da koristite i za teleće šnicle.


Sastojci:

1 1/3 kg pilećih grudi

So i biber prema ukusu

1 šolja brašna

1 1/2 šolje prezli, najbolje japanskih (Panko)

2 jajeta, umućena

Izrendan parmezan, opciono

 

Ulje za prženje

Tučani tiganj za prženje

 

Priprema:

Isecite komade belog mesa, pa ih kuhinjskim čekićem istucite. Svaki komad mesa natapkajte papirnatim ubrusom, zatim ga pospite solju i biberom.

Pripremite tri posude, u jednu, najbolje plitki tanjir, stavite brašno, u drugu, najbolje u manju činiju, stavite umućena jaja (dodajte malčice soli), i u treću činiju prezle. Ukoliko koristite izrenadni parmezan, pomešajte pola šolje brašna i pola šolje parmezana.

U tučani tiganj stavite oko 1 1/2 kašike ulja i zagrejte ga na srednje jakoj vatri (6/10).

Uzmite parče piletine i uvaljajte ga najpre u brašno, zatim otresite višak, i drugom rukom ga umočite u umućena jaja, onda opet drugom rukom ga uvaljajte u prezle, i stavite u zagrejano ulje da se prži. U tiganju ne mora da bude puno ulja, ali mora biti dovoljno da bi se meso lepo ispržilo. Tokom prženja dodajte ulje ako ga nestane. Meso pržite sa obe strane, 4-5 minuta, dok ne dobijete tamno zlatnu koricu.  Kad su šnicle ispržene stavite ih na papirnati ubrus da se mast ocedi.

Šnicle služite odmah uz unapred pripremljenu sos sa začinskim biljem, i naravno – pire krompir.

 


 

Sos sa začinskim biljem

gremolata (1 of 1)

Evo još ideja uz koja jela možete da služite ovaj sos od začinskog bilja.

 


Sastojci:

Šaka prepečenih oraha, pekana, pistaća ili pinjola

1 omanji čen belog luka, iseckan

Dve šake mešanog svežeg začinskog bilja (bosiljak, peršun, timijan, matičnjak, oregano, lišće korijandera, itd.)

1-2 kašike limunovog soka

So i biber prema ukusu

Par komada čeri paradajza, opciono

Ekstra devičansko maslinovo ulje

 

Priprema:

Najpre sameljite orašaste plodove, najbolje u maloj seckalici, i tome dodajte začinsko bilje, beli luk, sok od limuna, čeri paradajz i tek na kraju maslinovo ulje. Čuvajte sos u teglici u frižideru. Pre korišćena ostavite ga na sobnoj temperaturi  da se zagreje i dobro ga promešajte.


Pileće šnicle 5 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Pileće šnicle sa sosom od začinskog bilja
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *