Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne

Piletina možda nije najuzbudljivije meso, ali ima tu prednost što može da se kombinuje sa raznim sastojcima. To je zato što je bez izraženog ukusa, posebno belo meso. Limun kao sastojak uz piletinu se često koristi, bilo da se meso prži ili priprema u rerni. Ja sam ovog puta odabrala prženu tj. pohovanu piletinu. Videćete, meso je sočno i aromatično, baš suprotno od onoga kako bi izgledala piletina da ste je samo ispržili u tiganju.

Piletina je namirnica, pored još par osnovih sastojaka kao što su mleko, jaja, celerove stabljike, šargarepe i jabuke, koju isključivo kupujem organsku. Ne znam da li sam nešto umislila, ali organska piletina se po pravilu ne “oseća”, znate već o čemu pričam.  Moja deca vole meso tako da ga često spremam, piletina je obično najlakša za pripremu, ali da mi ne bi dosadila uvek je kombinujem sa nečim interesantnim: nekad je spremam sa belim lukom, ili Marsala vinom i pečurkama, zatim u sosu sa smrčcima, u kombinacija sa paprikama i pečurkama, na kineski način, ili na francuski način sa slatkom pavlakom i estragonom, itd.

Originalno recept za piletinu sa limunom je trebalo da ide uz pržene plantane banane, ali pošto mi se fotografije nisu dopale, ta ideja je otpala, ovog puta kao prilog sam spremala sladak krompir iz rerne. Oba priloga se sjajno slažu uz piletinu sa limunom. Neki drugi put ću pisati o vrlo interesantnim plantana bananama (plantains).

Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne 5-1

 

Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne

 

Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne 3-1


Sastojci:

2 veća slatka krompira

1/2 kašičice soli

1/4 kašičice mlevenog bibera

2 kašike maslinovog ulja

 

1/2 kg pilećih grudi

1/2 kašičice soli

1/2 šolje brašna

1/4 kašičice soli

2 kašike maslinovog ulja

3 kašike putera

1 1/2 limun, isečen na tanje kriške

4 grančice timijana

1/2 šolje supe ili vode

Za služenje: brokoli kuvan na pari, ili sos sa jogurtom

 

Priprema:

Najpre počnite sa pripremom krompira. Zagrejte rernu na 220C (420F). Pripremite plitki pleh, obložite ga papirom za pečenje. Oljuštite krompir  i isecite na kocke kao na slici. Posolite ga i pobiberite, dodajte mu maslinovo ulje, dobro ga promešajte rukama i stavite da se peče u zagrejanoj rerni 15-20 minuta, dok ne odmekne.

Piletinu, koju ste izvadili pola sata ranije iz frižidera, natapkajte papirnatim ubrusom da bi uklonili nepotrebnu vodu. Presecite pileće grudi na pola i svaku polovinu istucite kuhinjskim čekićem dok ne dobijete tanji file. Za to koristite plastičnu foliju. Zatim u piletinu utrljajte so. U posebnom tanjiru promešajte brašno sa 1/4 kašičice soli.

Zagrejte tučani tiganj, dodajte mu jednu kašiku ulja i jednu kašiku putera, i kad se mast dobro zagreje na srednje jakoj temperaturi, u tiganj stavite piletinu koju ste uvaljali u brašno, a zatim dobro otresli, da se prži sa obe strane dok ne dobije zlatnu koricu. Kad budete dodovali još piletine u tiganj, dodajte još po jednu kašiku ulja i putera. Kada je piletina ispržena, sklonite je iz tiganja i čuvajte je zatvorenu u aluminijumskoj foliji. U tiganj stavite limun isečen na kriške i timijan. Posle par minuta kada limun bude ispustio sok, dodajte 1/2 šolje pileće supe ili vode. Sastružite dno tiganja varjačom, dobro sve promešajte, dodajte 1 kašiku putera, i kad se sos malko zgusno u tiganj stavite prethodno isprženu piletinu. Ostavite na vatri da se krčka sve još jedan minut.

Do tada se slatki krompir ispekao u rerni. Dok pripremate meso skuvajte brokoli na pari.

Sve zajedno služite odmah dok je još toplo.


Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne 2-1

Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Piletina sa limunom i slatki krompir iz rerne
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *