Pirinač na persijski način (Persian Jeweled Rice)

persijski pirinač

Fenomenalno jelo, mogu slobodno da kažem da mi je vratilo veru u pirinač, koga baš slabo koristim, osim kad pravim rižoto. Ne mogu rečima da opišem koliko je ukusno, svi sastojci su u savršenoj harmoniji, kao i tekstura, a tek miris pomešanih začina.

Ovo jelo se na engleskom zove Jeweled Rice zato što vizuelno zaista podseća na drago kamenje. Ja u njega ne stavljam badem i pistaće zato što je dovoljno hrskav. Najbolje je da ga služite uz pileće ražnjiće. Recept je preuzet odavde.

Samo da znate postoji na blogu i slatka varijanta, indijski sutlijaš sa začinima, suvim i koštunjavim voćem.

Safran
Šafran začin rastvoren u toploj vodi

Pirinač na persijski način

persijski pirinač


Sastojci:

370g priniča, najbolje Basmati (više o ovoj vrsti pirinča saznajte ovde)

2 kašike krupne soli

90g putera

1 veći luk, sitno iseckan

1/4 kašičice šafrana rastvorenog u 60ml tople vode

1/4 kašičice cimeta u prahu

1/4 kašičice istucanog kardamona

1/4 kašičice izrendanog oraščića

1/4 kašičice istucanog kumina

1/4 kašičice mlevenog bibera

150-200g iseckanog suvog voća (kajsije, višnje, ribizle, mogu i brusnice i suvo grožđe)

60g pistaća i badema, krupno iseckanih, opciono

Priprema:

Zagrejte 3 litara vode, u koju ste stavili 2 kašike krupne soli, do ključanja. Za to vreme operite pirinač u nekoliko voda, dok voda u kojoj je pirinač prestane da bude mutna, u tu svrhu koristite veliku cediljku. Kuvajte oceđeni pirinač u kipućoj vodi 5 minuta, zatim ga ponovo ocedite.

U maloj šerpici zagrejte 1 kašiku putera na srednje jakoj vatri, zatim dodajte iseckan luk i dinstajte ga oko 5 minuta. Dodajte 1/4 kašičice soli, sve začine, 1 kašiku vode u kojoj se rastvorio šafran, i iseckano suvo voće. Sklonite šerpicu sa vatre.

U šerpi sa nelepljivim dnom, ja sam koristila bakarnu, zato što se dobro distribuira toplota, zagrejte 60g putera na srednje jakoj vatri. Kad se puter otopi rasporedite po dnu šerpe polovinu pirinča, zatim preko toga ravnomerno stavite sadržaj sa lukom, začinima i suvim voćem, i na kraju preostalu polovinu piriniča. I čekajte 5-8 minuta, bez mešanja, dok pirinač ne pobraoni na dnu, pazite da ne počne da gori. Na kraju dodajte šafran sa vodom preko pirinča, smanjite vatru na veoma tihu, i kuvajte pirinač 30 minuta. Kad je pirinač skuvan sklonite ga sa vatre i ostavite u šerpi 10 minuta, a zatim ga viljuškom “razbijte” dok ne dobijete prinač kao na slici.

U međuvremenu u maloj šerpici zagrejte preostali puter i u tome pržite iseckan badem i pistaće oko 1 minut, i onda time prelijte pirinač. Služite odmah.


Persijski pirinač

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *