Pogačice sa slaninom, jabukama i čedar sirom

Prošle nedelje smo pravili kolač sa jabukama i brusnicama, ove nedelje jabuke su ponovo aktuelne, ali ovog puta u slanom pecivu. Možda vam na prvi pogled izgleda neobična kombinacije slanine, jabuke i sira, međutim to nije redak spoj, odavno su ljudi provalili privlačnost tih ukusa kada se udruže. Komadići jabuke daju tako prijatnu svežinu pogačicama i u savršenom su balansu sa slaninom i čedar sirom.

Ne mogu da nađem nigde fotografije sličnih pogačica koje sam pravila sa kruškama, buđavim sirom i orasima, isto su bile fantastične. Kao što ćete se mnogo puta uveriti, ove američke pogačice su idealne za igranje sa raznim kombinacijama sastojaka.

Pogačice sa slaninom i jabukama 7 (1 of 1)

Inače, ovo je modifikovan recept američkih pogačica, odavno objavljenog na blogu.  U Americi ih zovu biskits, i veoma su popularne na jugu zemlje. Verovali ili ne, te su pogačice dostigle legendarni status u školi moje dece, kad god je neka žurka u školi, drugari moje dece mi šalju poruke da im obavezno spremim biskits, toliko su ih željni da mi je to potpuno fascinantno. Malo je ironično da im ja kao imigrant spremam američku tradicionalnu hranu, i samo zato što su pogačice domaće, spremljene kod kuće, njima su neobično ukusne i uzbudljive. Takođe, moram da pomenem da kultni status ima i naša česnica, i zato svake godine deca traže da slave srpski Božić u školi. Pitam se da li će se ta deca jednog dana, kad porastu, i kad čuju Serbia ili Serbian, setiti hlebova i peciva koje sam im pravila, i da li će im to izazvati osećaj zadovoljstva. Moguće je i da će za biskits misliti da su došli iz srpske kuhinje:)

Pogačice sa slaninom i jabukama 6 (1 of 1)

Pogačice sa slaninom, jabukama i čedar sirom

Pogačice sa slaninom i jabukama 4 (1 of 1)


Sastojci:

520g brašna + za razvijanje testa
5 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 1/4 kašičica soli
1/2 kašičice krupno samlevenog crnog bibera
115g hladnog putera, iseckanog na manje kocke
500ml jogurta
1 jabuka, oljuštena i iseckana na manje kocke
4-5 kašika ispržene, ili ispečene, a zatim sitno iseckane slanine
100g belog čedar sira, izrendanog (zamena su švajcarski sir grijer, ementaler ili zrela gauda)
1 kašičica timijana ili ruzmarina, sitno iseckanog, opciono

Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F). Obložite veliki plitki pleh papirom za pečenje.

U većoj posudi promešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, solju i biberom.

Dodajte smesi sa brašnom hladan iseckan puter. Rukama, ili specijalnom alatkom za to, mešajte brašno i puter, ne previše dugo, da se puter ne bi zagrejao, gromuljice putera su sasvim ok. Na kraju dodajte hladan jogurt, zatim iseckane jabuke, slaninu, sir, začinsko bilje i velikom metalnom kašikom sve to pomešajte sa brašnom. Kad uspete da dobijete koliko-toliko sjedinjeno testo, prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom.

Probajte da testo rukama razvučete u oblik pravougaonika, zatim poklopite prvo jednu pa drugu kraću stranu da biste dobili oblik pisma. Onda ponovo rukama razvucite testo i ponovite presavijanje, i tako 5-6 puta ukupno. Time ćete dobiti lepe slojeve svojstvene lisnatom testu. Spremite se da tokom razvlačenja testo posipate brašnom da se ne bi lepilo za površinu.

Kad razvučete testo u oblik pravougaonika poslednji put, debljine 2-3 cm, uzmite najbolje metalni kružni kalup ,prečnika 5-6 cm, i njima isecajte kružne oblike, ubadajte ne “testerišite” testo. Ostatke ponovo spojite, razvucite i kalupom isecajte dok celo testo ne potrošite.

Ceo postupak možete pogledati i na ovom videu.

Testo poređajte po plehu i na srednjoj pregradi pecite pogačice oko 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Služite ih još dok su tople. Svežinu ćete sutradan povratiti ukoliko ih zagrejete u tosteru.


Pogačice sa slaninom i jabukama 3 (1 of 1)

Pogačice sa slaninom i jabukama 8 (1 of 1)

Zavirite i u ove recepte:

4 Comments

  1. Napravila sam ih i odlične su! S tim što sam u jabuke i puter izrendala, umesto da sam ihiseckala na kocke.
    Takođe, pravila sam i cupcakes! Preukusni su, meki, njamiii… Planiram da ovih dana napravim i rolat sa bundevom.
    Hvala na receptima!Uživam. 🙂

    1. Može i tako, jedino je više posla, pogotovo bez alatke koju sam pominjala. Da li su to bili čokoladni kapkejkovi? Sve su to super recepti za ovo doba godine, meni lično kuvanje ulepša jesen i zimu.

      1. Da, čokoladni. Divni su. Napravila sam i rolat sa bundevom sinoć. Mnogo je ukusan. U pravu ste, prave sezonske poslastice. Da li imate neku preporuku, kako da nastavim ovaj preukusni niz Vaših recepata? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *