Praktični saveti i ideje kako da pripremite školsku užinu

Početak škole je prilično stresno doba godine za većinu roditelja, pogotovo ako imate dodatni problem – šta da deci spremite za užinu u školi, to pre svega važi za one kojima deca nemaju ručak u školi, ili su im deca veoma izbirljiva kada je hrana u pitanju (ta sam). Kao i u svemu, dobro planiranje i organizacija olakšava u mnogome ovaj problem, a nadam se da će vam i moje ideje i saveti značajno pomoći da vam pakovanje školske užine bude bez velikog napora. Potrudila sam se da ideje budu praktične, ja tako pakujem svojoj deci lunch box skoro svaki dan, i to već godinama. Dakle, ovde ćete naći korisne i realne savete za izbalansirani školski obrok, bez nepotrebnog “padanja na nos” oko pripreme hrane.

Iako volim da svraćam u restorane, ipak pripremljena hrana iz lunch boxa je za mene poseban užitak. I ne samo što mi je takva hrana veoma ukusna, nego mi mnogo znači da znam da je neko za mene spremao tu užinu (da, moj muž pravi najlepše sendviče na svetu). Danas u prodavnicama možete da nađete veliki izbor tih pripremljenih užina, ali jeftinije je da to sami napravite kod kuće, i na kraju imate kontrolu nad izborom namirnica.

Meni se toliko sviđa ova tema da se već spremam da napišem sličan članak za užinu za odrasle, sa posebnim osvrtom na sendviče. Čak sam vođena tom idejom pripremila paket za pobednika nove nagradne igre za kupce Američkog kuvara, uskoro više o tome, moram da vas podsetim da čuvate liflete koji ste dobili uz knjigu.

Ideje za školsku užinu 12-1

Moja deca ostaju u školi dugo, sedam sati, u školskoj kantini imaju topli obrok, ali ne svaki dan, pošto ima malo jela koja se njima sviđaju, zato im i pakujem hranu. Pored ručka koji imaju oko podneva, tu je i prepodnevna kratka užina.

Najpre za pripremu užine za poneti vam je neophodan lunch box, iliti torbica za užinu. One se obično prodaju postavljene materijalom koji čuva temperaturu hrane. Još ukoliko stavite u njih ice pack (na slici), možete biti sigurni da će hrana u torbici ostati dugo sveža.

Ovih torbica za užinu ima u raznim oblicima, na slici su oni standardni za školu, mogu čak da se okače o đačku torbu. Da se ne bi izgubile, obavezno napišite ime deteta i razred u koji ide.

Ideje za školsku užinu 13-1

Ideje za školsku užinu 2-1

Pored torbica za užinu nepohodne su vam posude za hranu, ja koristim plastične. Možete da koristite i plastične kese za zamrzivač, ali ovako je bolje, hrane se manje mrvi i gnjeca, a i ovaj izbor je dobar na zaštitu okoline.

Danas možete da nađete razne oblike plastičnih posuda, ja preferiram manje, i one sa raznim pregradama. Slobodno investirajte u njih, isplatiće vam se.

Ideje za školsku užinu 17-1

Ja nikada ne pakujum deci topli obrok, kao i hranu koja se razliva, zato što kad se vrate kući iz škole imaju skuvanu hranu, a i torba za užinu im duže traje. Neka hrana nije dobra za transport i gledajte da je izbegavate, recimo avokado, jagode, maline, čorbe i supe, itd.

Nije loše da imate u glavi sledeći plan kada pripremate užinu za školu, gledajte da se sastoji od glavnog komada, grickalica, voća/povrća i nekog napitka koji osvežava. Inače u slučaju moje dece,  voda sa puno leda u flašama za poneti se padrazumeva.

Glavni komad užine

– razni sendviči, pite, mafini, kiflice, bejgelsi, skonsi, slatki brzi hlebovi, komad pice i razne testenine.

Pored sendviča sa krem sirom, onaj sa puterom od kikirikija je kod nas najpopularniji (obično ide uz džem), i stvarno ne znam šta bih radila bez njega. Recept kako da sami spremite puter od kikirikija pogledajte ovde. Tu je i humus, koji naša deca radu jedu, i to uz sveže povrće i pita čips. Za naše podneblje to nisu baš prihvaćene namirnice, ali vremenom ćete se navići na njih i zavoleti, zaista je šteta  da ih ne koristite, pogotovo što su tako zdrave.

Preporuke:

Mafini “Morning Glory”

Kukuruzne projice

Kiflice sa sirom

Mafini sa bananom i čokoladom

Skonsi sa borovnicama

Domaći bejgelsi, Američki kuvar, str. 22

Engleski mafini

Čokoladni hleb sa suvim višnjama

Hleb od banana i kokosa sa bademima

Preporuke za neustrašivu decu:

Salata od makarona

Pileće šnicle

Salata od testenine sa pršutom, mocarelom i šparglama

Pileća krilca iz rerne

Makaroni sa sirom

Slani pužići punjeni sirom i pestom

Vekna od mesa, Američki kuvar str. 94

Pljeskavice od tikvica, kukuruza i bosiljka

Slatki hleb sa tikvicama

Bezglutenski čokoladni mafini

Integralni mafini sa jagodama, bananom i borovnicama

Grickalice

– slane – kao što su pita čips, tortilja čips, veggie sticks, krekeri, slane ribice, perece, kokice, sirevi, i slatke – energetske pločice, ili suvo voće i orašasti plodovi, voćne gumene bombone, itd.

Savet: umesto energetskih pločica najlakše je da napravite sami miks suvog i sirovog koštunjavog voća, komadića čokolade, bundevinih semenki i suncokreta, itd. Mogu i deca da u tome učestvuju, sve sastojke stavite u veliku teglu, i onda ih koristite prema potrebi.  Ili, napravite ove energetske kuglice, koje možete uvek da držite u zamrzivaču i po potrebi da koristite. Ovaj snek je zdrav i zasitan.

Sirevi – kačkavalj, čedar sir, zdenka, mocarela.

Voće

– banane, jabuke, borovnice, grožđe  i mandarine se dobro drže u transportu.

Povrće

– čeri paradajz, mini šargarepe, stablo celera, krastavac, paprike, itd. odlično idu uz humus.

Savet: Najbolje da povrće iseckate unapred, čuvajte ga u frižideru, i po potrebi  koristite za užinu. Povrće možete da služite i uz domaće salatne prelive.

Napici

– sokovi, smutiji, mleko i jogurt.

I naravno tu su i domaći kolači i keksi koje ovog puta nisam stigla da spremim.

Preporuke:

Kolač od šargarepe

Keksi sa komadićima čokolade

Slatke pitice sa borovnicama

Čokoladni kolačići sa bademom

Kolačići sa suvim šljivama i orasima

Brauni 

Kolačići od putera od kikirikija

Kolačići od ovsenih pahuljica, Američki kuvar str. 152

Nekoliko ideja za pripremu školske užine

Ideje za školsku užinu-1
Humus sa iseckanim povrćem i pita čipsom, voćne gumene bombone i smuti
Ideje za školsku užinu 4-1
Sendvič sa puterom od kikirikija, veggie sticks, voćni jogurt i jabuka
Ideje za školsku užinu 6-1
Sendvič sa šunkom i sirom, miks suvog i koštunjavog voća, voćne gumene bombone i …
Ideje za školsku užinu 7-1
… borovnice, u duploj posudici.
Ideje za školsku užinu 3-1
Kukuruzne projice, povrće, mini mocarela, energetska pločica, sok od pomorandže
Ideje za školsku užinu 10-1
Bejgl sa borovnicama, šunka i čedar sir, i voćni jogurt
Ideje za školsku užinu 9-1
Skonsi sa borovnicama, naseckano povrće, čedar sir, smuti sa jagodama
Ideje za školsku užinu 5-1
Tortelini sa sirom, energetska pločica, grožđe i čokoladno mleko
Ideje za školsku užinu 8-1
Bejgl sa zdenkom, miks suvog voća i koštunjavih plodova, pire od jabuka
Ideje za školsku užinu 11-1
Bejgl sa puterom od kikirikija, iseckano povrće, integralni grem krekeri, banana i smuti sa jagodama

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *