Punjeni plavi patlidžan

Leti plavi patlidžan suvereno vlada u mojoj kuhiji. Ne znam kako bih opisala tu privlačnost, ali kad se nađem u prodavnici, u delu sa povrćem, ruka sama krena ka njemu. Da li zbog neobične i lepe boje, ili zbog toga što volim njegov ukus, ne mogu tačno da odgovorim, ja sam leti opsednuta ovom namirnicom. Iz skorašnjih recepata na blogu, u kojima dominira patlidžan, da se naslutiti neka posebna veza između njega i mene. Ovoga puta plavi patlidžan sam punila.

Punjeni plavi patlidžan-1

Umesto kinoe, koja je ovde neka vrste zamena za hlebne mrvice, možete da koristite kus-kus ili bulgar, klikom na linkove možete da vidite kako se oni spremaju. Izbor je pao na kinou, zato što sam potrošila kus-kus i bulgar, sve tri namirnice gotovo uvek imam u kući jer su veoma korisne. Kinoa ima tu neku fanki hrskavu teksturu, i baš je dobra za razna punjenja. Sad se setih, na blogu postoji još jedan recept u kojem se plavi patlidžan sprema sa kinoom – Plavi patlidžan sa crvenom paprikom i kinoom.

Crvena paprika i paradajz se po pravilu odlično slažu sa plavim patlidžanom, zato su se tu i našli. Prepečene pinjole gotovo uvek spremam sa patlidžanom, oni jelu daju taj neodoljivi mediteranski šmek, i ja njih, malo je reći, obožavam.

Punjeni plavi patlidžan 2-1

 

Punjeni plavi patlidžan

Punjeni plavi patlidžan 3-1


 

Sastojci:

3 srednjih plavih patlidžana

2 kašike maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno iseckanog

1/2 kašičice soli

 

1 1/2 šolje skuvane kinoe (ili kus-kusa, bulgara), kako se sprema kinoa pogledajte ovde.

1 kašika maslinovog ulja

1 srednji luk, iseckan

2 kašičice origana, sitno iseckanog

2 kašičice peršuna, sitno iseckanog

1 crvena paprika, ispečena, oljuštena i iseckana

1 veći paradajz, iseckan

2 kašike šake pinjola, prepečenih

So o biber prema ukusu

1 kašika sirćeta

1 šolja izrendanog sira – parmezan, pekorino ili mančego sir

1 kašičica začina sumak, opciono

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 200C (400F).

Najpre isecite patlidžan uzdužno i oštrim nožem zasecite u meso dijagonalnu rešetku, ali ne suviše duboke, do same kore. Ostavite peteljke jer se tako patlidžan neće raspasti tokom pečenja. Posolite meso patlidžana i u njega utrljajte iseckani beli luk i maslinovo ulje.

Na tankom plehu obloženog papirom za pečenje postavite patlidžan tako da meso ide na dno. Pecite ga u rerni oko 50 minuta, dok ne odmekne. Dok pečete patlidžan možete da ispečete crvenu papriku.

Više o pečenju plavog petlidžana u rerni pogledajte ovde.

Kad je plavi patlidžan ispečen ostavite da se ohladi. Za to vreme skuvajte kinou, ovde pogledajte kako se to radi.

Kad se patlidžan dovoljno ohladio, običnom kašikom, ili još bolje onom uštrom za dinju,  izdubite plavi patlidžan i izvadite meso, ne sasvim. Izvađeni sadržaj ispasirajte viljuškom.

U šerpi zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja, na srednje jakoj temperaturi, i u njemu dinstajte iseckani luk dok ne postane staklast. Tome dodajte iseckano začinsko bilje, origano i peršun, zatim iseckanu pečenu papriku i paradajz, so i biber prema ukusu. Kuvajte sve oko desetak minuta, i tome na kraju dodajte skuvanu kinou/kus-kus/bulgar i sirće.

Ovoj smesi dodajte izvađeno i ispasirano meso od plavog patlidžana, kao i prepečene pinjole. Punite izdubljeni patlidžan ovom smesom, i na kraju na njega stavite izrendani sir, koji sam ja zaboravila da stavim pre fotografisanja. I pospite ga sumakom, ukoliko ga imate. To je jedan vrlo interesantan začin crvene boje i kiselog ukusa, a sve što je kiselo se odlično slaže sa plavim patlidžanom.

Jelo možete da zagrejete u rerni pre služenja.


Punjeni plavi patlidžan 5-1

Summary
recipe image
Recipe Name
Punjeni plavi patlidžan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. E bas mi treba jedan dobar vegetrijanski letnji recept uskoro. A patlidzan obozavam. Probam! Kolika je mera za kinou? 1 1/2 cega? Mozes li da dopunis, tvoji recepti su uvek precizni i detaljni, stata bi bilo da ovde mera nedostaje 🙂

  2. Isprobano juce za veceru sa prijateljima vegetarijancima! I bili su odusevljeni! Sve sam uradila po tvom receptu, osim sto sam grekom isekla gornji deo sa peteljkom na dva patlidzana. Ali, OK nije se raspao. I mislim da sam preterala sa kinoom. Sad je imam za jos dve vecere… Hvala na divom receptu, od mene 5/5.

  3. Obozavam ukus patlidzana i evo,ovo je treci Vas recept koji sam danas spremila.Odlicna kombinacija ukusa,naravno ,uz hladno belo vino.Hvala

  4. Recept mi je pruzio priliku da prvi put jedem bulgur i moram da priznam da me je odusevio,bas se savrseno uklapa sa patlidzanom.Cveta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *