Ramen supa na jednostavan način

japanska supa

Ramen je čuvena japanska supa. Svoju popularnost je doživela zahvaljujući instant varijanti. Podseća na našu supu iz kesice, samo što nije tako slana i puna je testenine. Ovoga puta se bavimo onom homemade, koja može da se napravi i od naše domaće supe.

Skoro su je moja deca upoznala, bili smo na putovanju i ostali smo bez hrane, ništa nije radilo zbog praznika, pa ni Mekdonalds, osim malog marketa u kome se prodavala ramen supa. Deci se veoma svidela, verovatno zbog velike količine testenine, pa su tražili da im napravim ramen supu po povratku kući. Ima u našem kraju restoran samo sa ramen supama, kad se malo olabave mere zaštite odvešću ih da probaju autentičnu ramen supu. I tačno znam da će im se više sviđati ova moja jednostavnija varijanta:)

Dakle, kad pravite supu, bilo od junetine ili piletine, zadržite oko 2 litre temeljca, kome ćete dodati dva dalekoistična sosa, luk, đumbir, šitaki pečurke, spanać, kinesku testeninu i meso. Tako ćete uneti zanimljivu novinu u svoj jelovnik, a dobićete ceo obrok, zdrav i ukusan.

Meni se takođe veoma sviđa ramen supa, da li ima nešto lepše od tople supice u ovo doba godine? Greje i dušu i telo.

  • ramen supa može da ima razne verzije, u zavisnosti od sastojaka, Japanci vole da im dodaju brojne soseve, ja sam ipak odabrala dva, koja mogu da se lako nađu
  • riblji sos zaista daje nešto posebno supi, tako da gledajte da ga nabavite
  • supa može da bude spremljena i od piletine, pa i od svinjetine, kako se originalno pravi
  • kao obavezan sastojak je kineska testenina, možete na slici da vidite kako ona izgleda
  • supi možete da dodate i drugo povrće, ovo je moja omiljena kombinacija
  • često se ovoj supi dodaju i cela kuvana jaja

Ukoliko volite dalekoistične supe, probajte i ove:


Ramen supa


Sastojci za 4 osobe:

1750ml  goveđe supe od kostiju (ovde pogledajte kako se ona pravi)

1 kašika ulja

4 mlada luka, iseckani svetli deo (tamno zeleni deo zadržite za garnirung)

1 kašika sitno iseckanog svežeg đumbira

2 manja čena belog luka, sitno iseckanog

1 kašika sojinog sosa

1 kašika ribljeg sosa

200g tanko iseckanog junećeg mesa

120g pečuraka, najbolje šitaki, tanko iseckane

1 struk spanaća

1 pakovanje (350g) kineske testenine za supu

Za garnirung:  tamno zeleni deo mladog luka iseckan na tanke uzdužne ili poprečne komade

Priprema:

Najpre napravite juneću supu, najbolje sa puno kostiju. Znate kako se pravi, meso dodajte vodi, kao i par zrna bibera, ispečeni luk, paštrnak, šargrepe, celer, so i peršun na kraju. Što je duže kuvate biće jača. Dodajte i tanko isečene komade junetine pri kraju da se skuvaju, ali možete da služite i meso koje ste kuvali uz koske.

U šerpi zagrejte jednu kašiku ulja, i dodajte iseckan mladi luk zajedno sa đumbirom. Posle 3 minuta dinstanja dodajte beli luk, i posle pola minuta dodajte juneću supu. Njoj dodajte sos od soje i riblji sos. Kuvajte supu dok ne počne da ključa. Zatim dodajte spanać, i posle 2-3 minuta ubacite testeninu, i kuvajte je 3 minuta, nikako duže.

Pripremite činije. U svaku stavite oko četvrtinu testenine, komade skuvane junetine i iseckane pečurke. Preko toga sipajte supu zajedno sa spanaćem. I na kraju dodajte iseckan mladi luk i služite supu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Ramen supa
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Već spremna i servirana. Hvala na receptu! Jedino smo mi malo više naklonjeni mesu pa sam tu “pojačala” i ova supa nam je bila kompletan ručak.

    Iznenadjena sam ukusom jer je tako blizu nečeg poznatog a tako daleko, tačno fish-sauce pravi razliku.

    1. Odavno planiram da je napravim, baš lepo što si nam prezentovala ovu “poludomaću” varijantu. 😊
      Interesuje me sledeće: Imam oyster sos, da li je ok da i njega ubacim? Imam rižine kineske rezance, da li one zadovoljavaju ili da nabavim baš noodle?

      1. Ivo, iskreno nikada nisam koristila oyster sos za pravljenje supa, pa ne znam šta da ti kažem, probaj pa vidi kakvog je ukusa. Što se tiče kineske testenine, ova je specifična jer je tanka i spiralna, super je za uvlačenje u usta, pa zbog toga nekako idelna za supe.

  2. Ni ja! 🤣🤣🤣 Inače ga koristim samo u jednom japanskom receptu (rižini rezanci sa mlevenim mesom i trakicama crvene paprike, a karijem i korijanderom). Tu ide i riblji, pa sam pomislila da bi se možda ukopilo… 😁
    Odoh da tražim noodle. Javljam kako je ispalo, kad napravim. Razmišljam da ubacim i marinirna jaja… Nisam sigurna šta da radim jer nikad nisam zaista jela ramen. 😂😂😂🍜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *