Ranoprolećno darivanje

Znam, još nije počelo proleće, ali ja ga u ovoj zimi, kojoj kraja ne vidim, na sve načine prizivam. Čekam, danima čekam, da se vreme prolepša, pa da se bacim na baštenske radove. Na papiru crtkam raspored biljaka u mojoj baštici. Pre toga moram da iskopam zemlju, dodam novu. A pre svega toga moram da odlučim šta da zadržim od onoga što se oduprelo hladnoj i dugoj zimi koju smo imali ove godine. Preživeo je mladi luk, nešto malo zelene salate, šervil, francuski peršun, i neverovatno ali u saksiji prošlogodišnjeg estragona počeli su da niču izdanci, do sada mi nikada nije uspelo da ga uzgajim iz semena. Sve je to raslo u plasteniku.

Bila sam pre neki dan u poljoprivrednog apoteci, pa dok sam gledala ponudu pomislih, hajde da nekog obradujem paketom sa semenima biljaka koje nije tako lako naći kod nas. Takođe, to su biljke koje rado uzgajam u svojoj bašti.

Evo šta treba da uradite ako želite da učestvujete u nagradnoj igri:

Ostavite komentar ovde na blogu ili na mojoj Facebook stranici. Možete samo da mi napišete “ćao” ili da mi poručite nešto ako za tim imate potrebu. Nagradna igra traje od 8. do 13. marta.
Moja deca će da izvlače srećnog dobitnika.

A evo koje biljke će srećni dobitnik ili dobitinica da uzgaja u svojoj bašti:

Miks zelene salate – tu imate i Romaine zelenu salatu od koje se pravi Cezar salata.

Kejl, Kale – super zdrava biljka koja ne postoji na našim prostorima, američki hipsteri je obožavaju. Često je, čak i našim medijima, mešaju sa keljom, što nema baš puno veze, jedino što pripadaju porodici kupusa. Izuzetno je lak za uzgajanje, trpi hladnoću, u bašti traje oko pola godine. Koristi se u čorbama, vidi recept za Toskansku čorbu, za salate i čak se pravi čips od njega.

Bamija ili okra – ova biljka se pominje u Patinom Velikom narodnom kuvaru, u nekom receptu za đuveč. Sa odlaskom Turaka ova biljka se izgubila sa naših prostora mada za nju znaju u Južnoj Srbiji, Bosni i Makedoniji. Izgleda čudno, lepljiva je iznutra, ali dobra je za čorbe i đuveč, a može da se i pohuje. Popularna je na američkom Jugu. Cvet joj je prelep.

Šarena blitva – na fotografiji je crvena blitva, ali dobićete seme za blitvu raznih boja, bašta će vam izgledati veselije. Izuzetno se lako gaji i vrlo je korisna u kuhinji.

Celer, ali to nije onaj naš koji se ovde zove Celery root ili Celeriac, kod ovog se koriste zelena stabla. Super je, može da se jede sirov, uz neki dip, ima verovatno najmanje kalorija od svih namernica, koristi se za koktel Bladi Meri, i kad kuvam neko jelo uz luk i šargarepu na ulju uvek propržim i ovaj iseckani celer.

Halapinjo papričice, Jalapeno peppers – srednje ljute, mogu da se pune sirom i pohuju, to je bilo moje omiljeno jelo kad sam došla u Ameriku, stalno sam ih kupovala u studentskoj menzi.

Muskatna tikva, Butternut squash – sa njom možete da napravite jednu od najukusnijih čorbi.

Komorač, morač, Fennel, Sweet Anise – moja omiljena biljka, više o njoj pogledajte ovde. Na slici je jedna od mojih brojnih salata sa komoračem.

Good luck!

Imamo pobednika nagradne igre, Ranoprolećno darivanje, Daniela Bašić Vanilica! Moram da pomenem da je moj muž napravio randomly generated winner program specijalno za ovu priliku, bilo je puno kandidata pa moj sin ovog puta nije izvlačio dobitnika, kao što inače čini. Ako Daniela pošalje svoju adresu što pre, koliko danas šaljem kesice sa semenkama, pošto inače idem u poštu.

Žao mi je što ne mogu da vam svima pošaljem ono što želite ali ovih dana sam pretraživala po netu i našla par domaćih sajtova koji prodaju ogroman izbor semena za povrće i začinsko bilje po povoljnim cenama. Uskoro šaljem linkove.

 

www.soibiber.blogspot.com

Zavirite i u ove recepte:

112 Comments

  1. Bamje i papričice su mi najinteresantnije. Kako ti zavidim što ti je bašta kraj kuće.
    Kako je ludo vreme nisam načisto da li da sejem rasad. Ceo mart će biti hladan.

    Nije mi jasno kako misliš da pošalješ seme?

  2. Zaista originalna ideja, iako moj vrt nije veliki uvijek u njemu imam začinskog bilja i mene je uznenadio vlasac već ga rezuckam koliki je.

  3. Zaista originalna ideja, iako moj vrt nije veliki uvijek u njemu imam začinskog bilja i mene je uznenadio vlasac već ga rezuckam koliki je.

  4. Bokić Ivana, ja sam iz Varaždina ali da budem iskrena nagovorila sam supruga da zbog vrta preselimo na selo…obožavam raditi na njemu i drago mi je susresti ljude koji dijele isto mišljenje. Čestitam ti Dan žena, svima na cijelom svijetu…slučajno sam vidjela tvoju igricu, nije važan ishod toga bitno je da si dobra duša koja želi nekome pokloniti dio sebe…iskreno budući da imam nekoliko kapi dalmatinske krvi pa mi je i blitva i komorač u srcu…hvala i svako dobro!

  5. Bokić Ivana, ja sam iz Varaždina ali da budem iskrena nagovorila sam supruga da zbog vrta preselimo na selo…obožavam raditi na njemu i drago mi je susresti ljude koji dijele isto mišljenje. Čestitam ti Dan žena, svima na cijelom svijetu…slučajno sam vidjela tvoju igricu, nije važan ishod toga bitno je da si dobra duša koja želi nekome pokloniti dio sebe…iskreno budući da imam nekoliko kapi dalmatinske krvi pa mi je i blitva i komorač u srcu…hvala i svako dobro!

  6. rADO BIH IMALA NEKA OD OVIH SEMENA ZA MOJU EKO BASTU,POGOTOVO STO NEKA OD NJIH KOD NAS NE MOGU PRONACI.SRDACAN POZDRAV I SRETNO SA SADNJOM SEMENA DOBITNICIMA

  7. Volim sve ove biljke,neke sam probala,neke ne ali bih volela da ih imam u svojoj basti zato sto u svojoj kuhinji dosta koristim zacinsko bilje!!!!

  8. Ha, to jeste prava poljoprivredna apoteka, jedino nema stvari za životinje, samo hrana za ptice. Zove se Mayer Seeds, velikoprodaja semena, i verovatno će je premestiti uskoro jer je na dobroj lokaciji.

  9. Predivni pokloni, ja na žalost nemam mogućnost da gajim biljkice ali… samo sam htela da se javim i ka kažem da je ovo darivanje zaista fenomenalno za one koji imaju mogućnost da imaju svoju baštu :))… zavidim… 🙂

  10. Ja se kandidujem, basticu imam. Volela bih da probam toskansku corbu sa kejlom, mada je i sa blitvom odlicna. Kakva je sa sarenom blitvom?

  11. voljela bih imati bilo koje sjeme za sadnju obzirom da tek pocinjem sa bastovanstvom …hvala

  12. voljela bih imati bilo koje sjeme za sadnju obzirom da tek pocinjem sa bastovanstvom …hvala

  13. Cao!
    Pokloni su zaista vrijedni………..svaka biljka na svoj nacin.ali ja definitivno od svih najvise volim bamiju. Inace, moja mama ima malu basticu. Naravno, ja joj pomazem. Obzirom da nemamo nesto puno zemlje, mama uglavnom sije oko vocki. Ali najbitnije je to da ima roda.
    Veliki pozdrav!

  14. Cao!
    Pokloni su zaista vrijedni………..svaka biljka na svoj nacin.ali ja definitivno od svih najvise volim bamiju. Inace, moja mama ima malu basticu. Naravno, ja joj pomazem. Obzirom da nemamo nesto puno zemlje, mama uglavnom sije oko vocki. Ali najbitnije je to da ima roda.
    Veliki pozdrav!

  15. Moja bašta je već spremna. U plasteniku malo salate i luka. Čekam malo sunca i naravno nova sjemena

  16. Moja bašta je već spremna. U plasteniku malo salate i luka. Čekam malo sunca i naravno nova sjemena

  17. E vala si me obradovala, najoriginalnije darivanje koje sam videla na netu dosad. Imam baštu, sve su mi biljke poznate, ali u Srbiji baš i nemamo neki veliki izbor semena. Veoma bih volela da isprobam šarenu blitvu i celer lišćar. Pozdrav.

  18. E vala si me obradovala, najoriginalnije darivanje koje sam videla na netu dosad. Imam baštu, sve su mi biljke poznate, ali u Srbiji baš i nemamo neki veliki izbor semena. Veoma bih volela da isprobam šarenu blitvu i celer lišćar. Pozdrav.

  19. Draga Ivana, ja se prijavljujem za KALE ili sta je vec.Drzim palceve da me izvucete, da malo dodamo druge vrste povrca u nasu malu bastu. Moj sin i ja svakog dana gledamo nas grasak i luk kako su nam lepo ispali.

  20. Draga Ivana, učestvujem u tvojoj nagradnoj igri jer sam se preselila na selo, a penzija još nikako da počne dolaziti. Pozdrav i sve najbolje.

  21. Super darivanje! Ova šarena blitva mi je fora…za tikvu ne znam da li bi uspjevala. Imamo svoj vrt i jedemo samo sezonski. Brokula nam je rodila strašno, tako da samo nju tamanimo u svim oblicima!

  22. Super darivanje! Ova šarena blitva mi je fora…za tikvu ne znam da li bi uspjevala. Imamo svoj vrt i jedemo samo sezonski. Brokula nam je rodila strašno, tako da samo nju tamanimo u svim oblicima!

  23. Pozdrav. Vjerojatno bi se mnogi, kao i ja, obradovali daru! Hvala na upoznavanju sa dosada meni nekim nepoznatim biljkama.

  24. Pozdrav. Vjerojatno bi se mnogi, kao i ja, obradovali daru! Hvala na upoznavanju sa dosada meni nekim nepoznatim biljkama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *