Salata od soba testenine sa šparglama, edamemom i šargarepom

salata sa soba testeninom

Početkom godine imala sam u glavi sledeće rezolucije kada je hrana u pitanju  – rešila sam da još više koristim povrće u kuhinji, ali da od njega pravim drugačija, uzbudljivija jela, i da dam šansu povrću koje sam do sada vrlo slabo koristila.

Eto, oduvek sam htela da napravim salatu sa shaved šparglama, tako isečene na tanke trake mi se mnogo sviđaju i uz to su divno hrskave, tutorijal kako da to najlakše izvedete pogledajte na ovom videu .

Edamem, ili soja u mahuni, je nešto što moja deca obožavaju, i pored toga što to uvek naručujemo kada se nađemo sa njima u dalekoistočnom restoranu, često ih kod kuće spremam – nabavljamo zamrznute mahune, a onda ih pečemo ili kuvamo, i služimo posute krupnom solju.

Skoro sam shvatila da ja u stvari uživam u seckanju povrća, bukvalno se relaksiram, naravno uz dobar nož. A to će vam trebati za seckanje šargarepe na tanke štapiće.

Soba testenina se premijerno pojavila na mom blogu sa pilećom supom, tu možete nešto više da saznate o njoj. U pitanju je japanska testenina od heljde i odlična je zamena za klasičnu testeninu, pa i zdravija.

Ovu salatu možete da služite samu, ili kao prilog uz grilovanu piletinu ili riblji filet.

 

salata sa soba testeninom

Salata od soba testenine sa šparglama, edamemom i šargarepom

Zdrava testenina (1 of 1)


Sastojci

Za preliv:

3 kašike maslinovog ili običnog ulja

2 kašike belog vinskog sirćeta

1 kašičica tamnog susamovog ulja

2 kašičice svežeg đumbira, izrendanog ili sitno iseckanog

1 čen belog luka, vrlo sitno iseckanog

1 kašičica krupne soli

1/4 kašičice mlevenog bibera

10 komada špargli, iseckane na tanke listove

1 šaka edamem zrna (soja)

2 srednje šargarpe, iseckane na tanke kraće štapiće

2 veze soba testenine

1 kašika susama, belog ili crnog

Priprema:

Najpre napravite preliv tako što ćete pomešati sve sastojke. Najbolje sve stavite u malu teglicu i dobro je promućkajte pre služenja.

Pripremite povrće tako što ćete šargarepu iseckati na vrlo tanke štapiće, a špargle pilerom takođe iseckati na tanke trake.

Skuvajte soba testeninu tako što ćete pratiti upustva sa pakovanje. Obično se kuva oko 6-7 minuta u slanoj kipućoj vodi, kad je skuvana stavite je u cediljku pa pod tuš hladne vode. Ocedite testeninu i stavite je u veliku činiju, dodajte preliv i povrće i sve dobro promešajte hvataljkama. Pospite salatu susamom i služite je tako hladnu, samu ili kao prilog nekom mesu.


Summary
recipe image
Recipe Name
Salata od soba testenine sa šparglama, edamemom i šargarepom
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Zavirite i u ove recepte:

8 Comments

  1. Vidjam soba testeninu u supermarketu, ali je jos nisam probala, jer ne znam kako ce moj kralj drame da reaguje na nju. Krivica je u meni, jednostvano treba da se proba. On se nesto buni i na kraju ipak uzme. Ili dovedem neko dete koje to jede, pa onda u drustvu proba. Edamem je super, nisam ga videla smrznutog, samo svez. Jeste da je kilogram 20 evra, ali vredi. Dobra ideja, ova salata. Sezamovo ulje, hmmm, pa salata ne moze da ne valja…

    1. Probaj najpre da sinu daš običnu pileću supu sa soba testeninom, moji su je tako prihvatili. Tu je edamem baš skup, ovde se prodaje zamrznut, u zrnu ili u mahuni, i dosta je povoljan.

  2. Ivana, mozes li da preporucis nozeve za seckanje povrca?Ova salata izgleda odlicno! Sutra idem po soba nudle!:) Pozdrav iz Kalifornije!

    1. Zoro, ne koristim uopšte fensi noževe, moji su marke Cuisinart, za seckanje uvek koristim nož iz ovog seta, koji je na fotografiji desno u sredini… inače to je dosta pristojan set noževa. https://www.lowes.com/pd/Cuisinart-Stainless-Steel-Cutlery-Set/50276563?cm_mmc=SCE_PLA_ONLY-_-Kitchens-_-SmallAppliances-_-50276563:Cuisinart&CAWELAID=&kpid=50276563&CAGPSPN=pla&k_clickID=33871d82-9524-4dae-9f5d-3355d922b08a

      Pozdrav iz hladnog Baltimora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *