Sarmice od zelja za početak proleća

Do pre koju godinu od domaćih jela najviše su mi nedostajale sarmice od zelja, jer je ovde bilo nemoguće naći zelje. Onda sam uspela da nađem seme za ovu biljku, posadila ga, i od tada redovno pravim ovo jelo, kao i razne druge stvari (vidi recept za čorbicu od zelja). Ove godine, već u martu, zelje je u mojoj bašti bilo spremno za kuvanje, jedva sam čekala da napravim prve sarmice za početak proleća. Bio je to mali privid normalnosti.

Zelje, ili kiseljak, kako ga još zovu, je prilično kisela i veoma delikatna biljka, i nije često najbolja zamena za ostali zeleniš (spanać, blitva, raštan). Opet, prolećne sarmice sa bilo kojim od zeleniša ne bi bile tako lepe kao sa zeljem.

Moje zelje proizvodi male listove, zato su moje sarmice tako sitne, podsećaju dosta po veličini na dolme, sarmice od lišća vinove loze.

Ove sarmice se pripremaju u rerni, ne znam ni sama kako sam došla do ovog recepta, ali mogu i da se kuvaju na šporetu, kao recimo ove Majine (tu možete da vidite i slikokaz kako se zvijaju sarmice). Možete ih peći u supi, ili da ih prekrijete smesom od jaja i kisele pavlake, mada i narendani sir dolazi u obzir.

Ukoliko vam je zavijanje sarmica naporno, onda spremite musaku od zelja, koja je jednostavna za spremanje a veoma podseća na sarmice od zelja.


Sarmice od zelja


Sastojci:

2 struka zelja

40g pirinča

1 kašika maslinovog ulja

450g mlevenog junećeg mesa

1 srednji luk, iseckan

1 čen belog luka, sitno iseckanog

1 manja šargarepa, iseckana

1 stablo celera, iseckanog

3 grančice timijana (majčine dušice), opciono

1 kašičica soli

1/2 kašičica bibera

I verzija: 1 1/5 šolja supe

II verzija: 2 jajeta + 3 kašike kisele pavlake, ili kiselog mleka


Priprema:

Zelje prelijte kipućom vodom, ne kuvajte ga jer je lišće vrlo tanko, a zatim ga ocedite, i razdvojte da se ne zalepi.

U šolju stavite pirinač sa vodom, da omekša.

U šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte iseckani luk, pa posle 2-3 minuta iseckanu šargarepu, celerovo stablo i grančice timijana. Smanjite vatru, poklopite šerpu i neka se povrće krčka oko 5 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte beli luk, i posle pola minuta dodajte mleveno meso. Tokom kuvanja razbijte grudvice mesa, dodaje so i biber. Kad je meso skroz pobraonilo, umešajte oceđeni pirinač. Posle 2-3 minuta kuvanja sklonite šerpu sa vatre, izvadite grančice timijana. Kad se smesa malo ohladila, počnite da pravite sarmice.

Zagrejte rernu na 175C (350F), i pripremite sud za pečenje u kome ćete ređati sarmice.

Za pravljenje sarmica koristite dasku za seckanje. Najpre uzmite jedan obareni list, ili dva, ukoliko su mali listovi, odstranite dršku nožem kao i deo koji ulazi u list, ukoliko je izražen. Rasporedite kašiku dve smese sa mesom, količina zavisi od veličine lista, malo preklopite uzdužne ivice lista, i onda pažljivo zarolajte sarmu, krenite od donjeg dela lista ka vrhu. Ukoliko imate dva manja lista, delimično ih preklopite i onda punite.

Sarmice treba da budu lepo zategnute. Položite ih u posudu za pečenje jednu do druge. Kada ste ih sve poređali, prelijte ih supom, ili umućenim jajima sa kiselom pavlakom, sve to pospite sa 1/4 kašičice soli, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite da se peku oko 30 minuta, i još 15 minuta nepokrivene, dužina pečenja zavisi od veličine sarmica.

Sarmice služite odmah, najbolje uz kiselo mleko.


Ako vam preostane smesa sa mesom, možete od nje da spremite NaćosAmerički kuvar, str. 126.

Summary
recipe image
Recipe Name
Sarmice od zelja
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

10 Comments

  1. Cao Ivana, hvala za super blog, tek sam ga sad otkrio. Ja isto zivim u Americi i hocu da pocnem da kuvam hranu koja me je podigla.
    Sta je zelje na engleskom, ili ovde u Americi i kako da ga nadjem? Koja je to biljka?
    Hvala puno!

  2. Dobro videh ovo da si stavljala timijan pre nego što sam krenula da pravim sarmice sad za vikend …. dakle, recept nam je manje-više isti, ali taj timijan ih je podigao na potpuno nov nivo, svi oduševljeni, kažu nikad bolje. Neverovatno koliko dobro pogođen začin može da unapredi celu stvar! Sad mi je podignuta lestvica za sarmice, svake sledeće treba da budu bar ovakve :-))) Ima da posadim timijan :-))) Hvala puno!

    1. Timijan je kod nas majčina dušica. Isti je ukus i miris, ali postoji razlika, nemački timijan, kojeg ovde uzgajam i koristim, je krupniji i intezivniji. Sjajan je u kuvanju, ima toliko jela u koja se stavlja, i zaista pravi razliku. Odličan je u kombinaciji sa pečurkama, pasuljem, šparglama, raznim mesom, name it. A sarmice od zelja su zaista posebno jelo, sad ih spremam bez preliva, ne želim da narušim taj delikatan ukus. Potpuno razumem tvoje otkrovenje, začinsko bilje i začini zaista daju poseban ukus jelu. Ja sam pre neki dan pravila naš čorbasti pasulj i stavila sam timijan, pored lovorovog lista, i stvarno je odlično ispao. I bilo mi žao, što nas svet i dalje koristi Vegetu i razne suve začine, čak i leti, pored bukvalno samoniklih začina, to je katastrofa za nacionalnu kuhinju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *