Šejk od urmi i čokolade

Sejk od urmi i cokolade

Ovaj šejk je iz prošlogodišnje faze kada sam svašta nešto pravila sa suvim urmama i tamnom čokoladom. Između ostalog i ovaj kuglof odakle je potekla ideja da napravim šejk od urmi i čokolade. Nisam viđala ništa slično ovom šejku, međutim ukus mu je odličan, i definitivno veoma prija kada je napolju debeli minus. Urme se obično prodaju zaslađene, tako da vam za ovaj napitak ne treba šećer. I umesto običnog mleka možete da koristite mleko od badema.

Sejk od urmi i cokolade 4 (1 of 1)

 

 

Šejk od urmi i čokolade

Sejk od urmi i cokolade 3 (1 of 1)


Sastojci za 2 šolje:

400ml mleka

50-80g sušenih urmi, koštice ukloljene

50g tamne čokolade (60% kakaa)

2 kašike mlevenog badema

Prstohvat krupne soli

 

Priprema:

U šerpici zagrejete mleko, dodajte mu urme, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta dok urme ne omekšaju. Na kraju dodajte čokoladu, i kada se ona otopi sklonite šerpicu sa vatre. Ručnim ili klasičnim blenderom izblendajte sadržaj dok ne dobijete ujednačenu smesu, zatim stavite u to prstohat soli i mlevene bademe, i sve promašajte. Služite napitak odmah, dok je još topao.


Sejk od urmi i cokolade 2 (1 of 1)

Summary
recipe image
Recipe Name
Šejk od urmi i čokolade
Published On
Preparation Time
Cook Time

Zavirite i u ove recepte:

6 Comments

  1. Veliki sam ljubitelj urmi i sigurna sam da je ovaj sejk bolji od tople cokolade. Nema secera, znaci dobra osnova da bude bolji i zdraviji. Poslednjih godinu i po vise koristim sveze urme, iako su stvarno skupe, ali im je ukus bozanstven! Druga fotografija odozgo – sjajna!

  2. Sveze urme – Medjoul – nisu zasladjene. Znaci one sto nisu smezurane i ne sijaju se. Ovde su mislim 12 Evra po kilogramu, ali vrede svakog centa i svake pare. Ja ne volim preslatko i cesto smanjujem secer u tortama i kolacima, ali sveze urme mi nisu preslatke.

    1. Baš sam sad pogledala, ima da se naruče online, cena je slična. Nešto sam čitala o severnoafričkoj kuhinji pa sam videla da pune urme kozijim sirom, da nisi to možda kojim slučajem probala?

      1. Da, pravila je tvoja imenjakinja pre nekoliko godina za jednu zurku. Posle sam probala i na nekoliko prijema, ovde su vrlo popuarni za zakusku. Ali, nije samo sa kozijim sirom, vec koliko se secam i sa obicnim zutim sirom (sa karakterom).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *