Sicilijanska salata od plavog patlidžana, tikvica i maslina (Caponata)

Kad vas muči čežnja za Mediteranom, a vi sebi napravite ovu salatu, da se podsetite čarobnih ukusa i mirisa leta. Ovo je ništa drugo do moja varijanta čuvene sicilijanske salate od plavog patlidžana, koja se zove – Caponata.

Odmah da vam kažem, morate malo da se pomučite oko pripreme plavog patlidžana, čudno je to i sa puno izazova povrće, ali ako se lepo pripremi satisfakcija je ogromna. Najbolje da odaberete manje komade patlidžana, i zapamtite da morate dobro ga da ispržite, sve dok ne odmekne i promeni boju, ali ne previše.

Ovu salatu možete da služite kao glavno jelo, ali i kao prilog nekom mesu.

Salata može da se služi topla, ali je hladna još ukusnija. Ukoliko je služite hladnu, dodajte prepečeni hleb naknadno, da se ne bi opustio u salati.

Salata od plavog patlidžana i tikvica-1

Lepota ove salate je u tome što možete da dodajete razne sastojke, ili da izostavite neke, ukoliko vam nisu dostupni. Ono što nije loše da znate je to da plavi patlidžan mnogo voli kiselinu, tada njegov ukus dolazi do izražaja. Umesto limuna možete da koristite sirće, najbolje da tome dodate i rendanu koru limuna.

Salata od plavog patlidžana i tikvica 2-1

Kod pripreme salate moja filozofija je da je veoma važno kako se seckaju sastojci, jer to utiče na teksturu, a ona je veoma važna. Neko povrće, kao recimo tikvice, veoma zavise od toga kako su isečene. I upravo je tekstura ta koja ovoj salati daje šmek. Hrskavi prepečni komadi ćabate u salati su zapravo najlepši deo ovog jela.

Salata od plavog patlidžana i tikvica 5-1

Na kraju moje ulice, par blokova niže od moje kuće, na samom kraju, uz vodu, nalazi se kafe koji je u isto vreme i pekara. Nekada je tu godinama bila smeštena francuska poslastičarnica, meni omiljena, ali je nje vlasnik nešto zabrljao oko neplaćanja poreza, pa je pobegao u Francusku. Sadašnje mesto je uvek puno turista, jer je smeštano u živopisnom starom delu grada, i zbog toga je prilično skupo. Ovde srednje veličine hleb može da košta i do 12 dolara. Međutim, imaju fenomenalnu ćabatu, koja je omanja i košta dolar i po.  Izgleda da se prodavcu potkrala neka greška, jer umesto jednog skupog hleba ja mogu da kupim osam ćabata. I navadila sam se kupujući po nekoliko komada tog hleba.

Međutim, izgleda da su i druge komšije “provalile” kvalitet i povoljnost ovog hleba, pa me je posle nedavnog puta u Srbiju čekalo neprijatno iznenađenje – prazan raf gde je trebalo da bude ćabata. Rešila sam tada da je vreme da zavrnem rukave i napravim ovaj čarobni italijanski hleb. Recept očekujte uskoro na blogu. Evo ga!

 

 

Sicilijanska salata od plavog patlidžana, tikvica i maslina (Caponata)

Salata od plavog patlidžana i tikvica 4-1

 


Sastojci

za preliv:

1/3 šolje maslinovog ulja

Sok od 1 limuna ili 2 kašike sirćeta

1 čen belog luka, sitno iseckanog

2 kašike kapra

So i biber, prema ukusu

1 kašika izrendane korice limuna

4 inćuna, sitno iseckanih, opciono

 

5 kašika maslinovog ulja

1kg plavog patlidžana, iseckanog na kocke

2 manje zukine tikvice, iseckane na kockice

2 kašičice soli

 

1 šaka maslina

1 manji crveni luk, sitno iseckan na rebra

1/4 vekne ćabate hleba, iseckanog na kriške (recept za ćabatu pogledajte ovde)

Šaka listova svežeg bosiljka

Parmezan, iseckan ljuštilicom

Pinjoli prepečeni, opciono

 

Priprema:

Najpre očistite i isecite plavi patlidžan na kocke veličine oko 2 cm, sve sa korom. Iseckan patlidžan stavite u đevđir, pospite ga solju i promešajte. Na njega stavite obrnuti tanjir, koji može da uđe u đevđir, a na tanjir nešto dosta teško što će da pritisne iseckani patlidžan, recimo staklenu flašu sa uljem ili veću konzervu. Posle pola sata isperite patlidžan vodom i dobro ga osušite papirnatim ubrusom.

Slično uradite sa zukini tikvicama. Njih sitnije isecite, na kocke veličine do 1cm. Isto ih posolite i ostavite u sudu pola sata da otpuste vodu. Na kraju ih ne previše čvrsto stegnite rukama da izađe suvišna tečnost, zatim ih položite pa papirnati ubrus.

Za to vreme u tosteru prepecite ćabata hleb koji ste iseckali na kriške. Na kraju prepečene kriške isecite na kocke.

Takođe, napravite preliv tako što ćete u teglici izmućkati sledeće sastojke: maslinovo ulje, sok i izrendanu koricu od limuna, sitno iseckan beli luk, kapar, so i biber.

U tučanom, ili nekom drugom tiganju, pržite iseckani plavi patlidžan u zagrejanom maslinovom ulju na srednje jakoj vatri, i to iz tri ture. Pržite patlidžan dok ne odmekne, ali ne potpuno, i promeni boju. Dodajte soli ako je potrebno.

Isto tako pržite iseckane tikvice u maslinovom ulju, na jakoj vatri, vrlo kratko 1-2 minuta uz jedno mešanje.

Kada ste pripremili sve sastojke za salatu onda ih sve zajedno promešajte zajedno sa prelivom. Na kraju dodajte ljuštilicom iseckan parmezan i listove svežeg bosiljka. Služite salatu toplu ili hladnu.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Sicilijanska salata od plavog patlidžana, tikvica i maslina (Caponata)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

3 Comments

  1. Draga Ivana,
    vec godinama citam tvoj blog, koji je pravo zadovoljstvo i izvor informacija. Probala sam mnogo tvojih recepata, poslednji je bio onaj za sardinijski kolac, kojim sam posluzila svoju sardinijsku svekrvu, i ona je bila impresionirana. Medjutim ono na cemu zaista moram da ti zahvalim je to sto sam zbog tebe otkrila Jordana Petersona, koji je na mene ostavio utisak kao malo ko drugi. A sada jos i objasnjenje zasto je ona francuska pekara zatvorena.. svaka cast 🙂 Veliki pozdrav iz komsiluka (relativno govoreci, iz Bel Air-a), Jelena Lasio.

    1. Jelena, pa to je samo malo dalji komšiluk! Ha, nisam imala ideju da me neko prati iz Bel Air-a. Hvala za komplimente. Jordan Peterson je jedinstvena osoba današnjice, uspeo je uradi nešto što retko kome polazi za rukom, oko svojih ideja, koje su ništa drugo do zdrav razum, je okupio normalne, umerene i dobronamerne ljude, i one koji hoće da rade na sebi. Njegova ogromna popularnost je takođe reakcija na užasno zaglupljujući i banalan sadržaj kojim smo non-stop bombardovani putem medija, ljudi su željni nekakvog dubljeg smisla, i na kraju istine. Klinci danas čitaju Dostojevskog zbog njega, malo li je? Mogla bih o njemu dugo da pišem, jer je on za mene bio neverovatno otkriće. Bila sam čak proletos na njegovom predavanju u DC-iju, mislim da dolazi u Baltimor uskoro. Veliki pozdrav, Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *