Skonsi sa borovnicama i limunom

skonsi

Konačno sam uspela da ih uslikam, tri preostala. To je jedno od onih peciva koja brzo nestanu, koje čak ne stignete da preneseta sa pleha, u kojem su se pekli, na tanjir za služenje. Pogotovo ako ih spremate za doručak. Skonsi su zaista fantastični ako se dobro spreme, što, ruku na srce, i nije posebno teško.

Meni se iskreno najviše sviđaju skonsi sa borovnicama i koricom limuna, mada sam otvorena za razne druge kombinacije kao što su maline i bademi. U njih može da se stavi razno sveže ili suvo voće, zatim komadići čokolade, a super su i kad su slani.

Ovo pecivo je još jedna varijacija na temu quick bread, poteklog iz Britanije. Ranije na blogu sam postavila recept za slane američke pogačice (biscuits), a skoro je bio i recept za engleske skonse, koji su tradicionalno okrugli i služe se sa džemom. Ovi skonsi sa borovnicama su popularna verzija ovde u Americi. Obično su trouglastog oblika i prave se sa svežim voćem. Skonsi po pravilu nisu previše slatki, i zato se služe sa šećerom u prahu ili sa nekim slatkim prelivom, ili se služe sa džemom.

Kao što predpostavljate ovi skonsi su super za doručak, mada možete da ih služite i kao dezert.

 

Skonsi sa borovnicama i limunom

skonsi

 


 

Sastojci za 16 komada:

520g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

2 kašike strugane korice limuna

170g putera, iz frižidera, iseckanog na manje kockice + 20g otopljenog za premazivanje

4 jaja

100g šećera

120ml jogurta

2 kašičice ekstrakta vanile

200g borovnica, oprane i dobro osušene

Šećer u prahu za služenje

 

Priprema: 

Zagrejte rernu na 190C (375F). Stavite papir za pečenje na veliki tanki pleh za pečenje.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i iseckanu limunovu koricu.

U drugoj posudi pomešajte umućena jaja, jogurt, ekstrakt vanile, šećer.

U posudu sa brašnom umešajte hladni puter iseckan na manje kockice, prstima ih provlačite zajedno sa brašnom dok ne dobijete sipkavu smesu, ne predugo, puter ne treba da se zagreje. U to sipajte tečne sastojke iz druge posude i sve mešajte velikom metalnom kašikom dok ne dobijete koliko-toliko ujednačenu smesu, na kraju umešajte borovnice, nemojte previše da mašate.

Testo prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom, i formirajte krug od njega, debljine oko 2.5cm. Oštrim nožem isecite krug na 16 trouglastih delova i prebacite ih na pleh, neka bude malo prostora između njih jer će tokom pečenja nadoći. Premažite gornju površinu skonsa otopljenim puterom i pecite ih oko 20-22 minuta, kad počnu da dobijaju zlatnu koricu. Neka se malo ohlade i onda ih služite sa šećerom u prahu. Super su uz jogurt.

 

Skonsi sa borovnicama

Summary
recipe image
Recipe Name
Skonsi sa borovnicama
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *