Slatko-kiselo grožđe

Ukiseljeno grožđe

 

Ne, nisam samo uvila grozdove svežeg grožđa u tanke komade sira i nabola ih na čačkalicu, ipak sam se malo više potrudila oko ulaznice za blogersku igru Ajme, koliko nas je, koju ovoga meseca organizuje Kori, alijas Jovanka Baštovanka (Kutlačom po kazanu blog).

Nije ovo tek obično grožđe, to je slatko-kiselo grožđe. Zamislite da pravite turšiju od grožđa, to je to. Moram da priznam da mi je veoma teško bilo da se odlučim šta da napravim od grožđa, a htela sam da bude baš sveže… tartovi, salate, slatko, nema tu puno opcija. Rekoh, hajde da vidim šta je sa zimnicom,  tu nađem recept na blogu Smitten kitchen, ali, puno toga sam promenila. I, voilà, slatko-kiselo grožđe, neobično, ali veoma zarazno. Svaki čas otvaram frižider, muljam rukom po tegli, i ubacujem grozd po grozd u usta.

Ako mene pitate kako da služite ovakvo spremljeno grožđe onda bi moj odgovor bio – kao party food. Baš kao na slici, malo sira namotanog oko grozda i eto interesantne i super aromatične hrane.

Ja sam dodala još komade halapinjo paprike, da bude malo ljutkasto, kao da kiselo i slatko nije dovoljno. Iako se u originalnom receptu ne pominje karanfilić, taj začin se baš super pokazao, valjda je zbog toga neizostavan sastojak u kuvanom vinu.

Ja ću zapisati moje mere jer one iz recepta nisu mogle da se primene na moju teglu i raspored grozdova. Ono što bi promenila sledeći put to je da bi ipak sirćetu dodala vode, ono samo mi je previše jako. I da, ja sam smanjila za duplo šećer, jer grožđe koje sam kiselila je bilo baš slatko.

Evo, dok sada ovo kuckam ga grickam… prava eksplozija ukusa.

 


 

Sastojci za teglu od 600ml:

1/2 kg grožđa, može i crno i belo, po mogućstvu neprskano. Meni ne smeta ukoliko ima koštica, mada je sad u prodavnicama sve seedless.
1 1/2 šolje običnog sirćeta (ja bih radije stavila i vodu, u odnosu 1:2, za sirće)
1/2 šolje šećera
1 1/2 kašičica slačice
1 kašičica korijandera
1 kašičica karanfilića
1/2 kašičica crnog bibera u zrnu
1 štap cimeta

1 halapinjo papričica, sitno seckana na krugove, opciono

Priprema:

Dobro operite grožđe, skinite mu peteljke. Stavite grožđe u sterilisanu teglu, zajedno sa iseckanom paprikom. U lonac stavite sirće, šećer i začine. Kuvajte dok ne provri. Zatim sačekajte da se ohladi. Naspite marinadu zajedno sa začinima u teglu. Poklopite tacnom od šolje teglu i ostavite da prenoći. Sutradan zatvorite dobro teglu poklopcem i čuvajte u frižideru. Već posle jednog dana grožđe je spremno za služenje.


 

Summary
recipe image
Recipe Name
Slatko-kiselo grožđe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

    1. Ana, ja to sve čuvam u frižideru. Srećom, poveći je. Mada postoji metod sterlizacije i kuvanja tegli tako da sadržaj u njima može dugo da se očuva van frižidera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *