Slavska trpeza na drugačiji način

Posna slavska trpeza

 

Nisam mogla da odolim a da ne napišem post o mojoj slavi. U draftu mi čuče postovi koji već čekaju da budu objavljeni, ali kako da ne pišem o svojoj slavskoj trpezi koja je bila sigurno jedna od ekscentričnijih. Mnogo mi se dopalo kako je sve ispalo, neke stvari su bile proizvod trenutne inspiracije, i bilo je bolje nego što sam planirala, a to se ipak retko događa. Obaška što volim da menjam pravila i veoma sam veliki avanturista kada je hrana u pitanju.

Pre nego što nastavim svoju sagu o slavskoj trpezi da objavim ime pobednika u nagradnoj igri. Dakle osoba pod imenom Sanja 9 je izvučena od strane moga sina (pogledajte video ovde http://www.facebook.com/Soibiber). Čestitam pobednici i da joj knjiga bude od koristi!

Da se vratim na priču. Sve je počelo našim odlaskom u H-mart, fenomenalni lanac prodavnica sa azijskom i drugom egzotičnom hranom. Kad uđete u ovu radnju, kao da niste na teritorije Amerike. Tu retko kad Amerikanci zalaze, uglavnom neki hipici, ili oni koji vole da dožive nešto veoma egzotično, pa posle da o tome danima pričaju svojim prijateljima. Iako je azijski lanac ovde dolaze i Indijci, Afrikanci, ljudi sa Bliskog Istoka, i ko zna ko još. Nekad smo jedini belci u prodavnici. Kao što rekoh obožavam tu radnju. Ima neverovatan izbor povrća, voća, ribe i morskih plodova i mesa (videla danas goveđi jezik, svinjske uši i bubrege, rep od bivola, kokošija srca, koja samo što nisam uzela, i nogice). Baš svašta ima. Kad odem tamo ponašam se kao dete u prodavnici igračaka. Uspela sam nekom čoveku da “kidnapujem puna kolici”, a da toga nisam bila ni svesna.

Tu sam na licu mesta sastavila meni za slavsku večeru koja je inače bila samo za našu porodicu. Jako nam je teško da organizujemo nešto veće sa malom i veoma živahnom decom.

Evo kako je izgledala slavska gozba koja je imala diskretan azijski uticaj.

Ostrige za predjelo –  sa mojom verzijom mignonette sosa za ostrige koji se sastoji od sitno iseckanog šelot luka i limunovog soka.

Riba – butterfish ili puterasta riba… sa njom me upoznala moja bivša cimerka, Tajlanđanka. Iaoko je bila najskuplja rešila sam da se otvorim za slavu i da je kupim. Ova riba je vrlo delikatna i ono što je razlikuje od ostalih riba jeste njen puterasti ukus mesa. Stvarno je posebna. Meni se posebno svideo crveni luk poslagan ispod ribe što zbog dekorativnosti što zbog fenomenalnog ukusa… verovatno od marinade u koju sam stavila estragon, lemon grass, peršun i limunov sok zajedno sa maslinovim uljem.

 

Pečeni ljubičasti i roze krompir – sviđa mi se kako su se složile boje. Zato i nisam htela da ga kuvam i da pravim klasičnu krompir salatu. Krompir ipak ne mora da bude dosadan.

 

 

Baby bok čoj dinstan sa belim lukom i svežim đumbirom i sa soja sosom.

 

 

Egzotične pečurke dinstane sa šelot lukom.

 

 

Dezert je bio mrsan tako da ga ću da ga zaobiđem. Srećna slava svima koji je slave!

 

Zavirite i u ove recepte:

33 Comments

 1. sretna slava domacice!!! trpeza izgleda kako i prilici slavama, to sto je na azijsku stranu to nimalo ne umanjava svecanost.. a sto ja volEm bok choy!!!! i super ideja za svjezi djumbir, meni to ne bi palo ma pamet, a imam ga u frizideru!

 2. sretna slava domacice!!! trpeza izgleda kako i prilici slavama, to sto je na azijsku stranu to nimalo ne umanjava svecanost.. a sto ja volEm bok choy!!!! i super ideja za svjezi djumbir, meni to ne bi palo ma pamet, a imam ga u frizideru!

 3. Meni je odličan! Sve bih probala… 🙂
  Primetila sam fenomenalan namestaj u trpezariji. Slican sto i stolice ja vec dugo merkam, ali trenutno moram odustati od toga…

 4. Meni je odličan! Sve bih probala… 🙂
  Primetila sam fenomenalan namestaj u trpezariji. Slican sto i stolice ja vec dugo merkam, ali trenutno moram odustati od toga…

 5. hvala .. već se radujem knjizi. Meni je savršen. Šteta što i kod nas nema takvih hipermarketa . Za sve važnije namirnice primer ceo ananas ili avokado ,koje se podrazumevaju mora se ići do Zemuna. Kao narod nešto slabo isprobavamo strane kuhinje, što je velika šteta .Hvala još jednom i veliki poljubac :* tebi i sindži 😀

 6. hvala .. već se radujem knjizi. Meni je savršen. Šteta što i kod nas nema takvih hipermarketa . Za sve važnije namirnice primer ceo ananas ili avokado ,koje se podrazumevaju mora se ići do Zemuna. Kao narod nešto slabo isprobavamo strane kuhinje, što je velika šteta .Hvala još jednom i veliki poljubac :* tebi i sindži 😀

 7. Istina, to je bas steta sto ne mogu da se nabave neke egzoticnije stvari kod nas, mislim na vise mesta. Cak neke bi mogle bez problema da se uzgajaju i u Srbiji, ali iz nekog razloga se to ne desava.

 8. Istina, to je bas steta sto ne mogu da se nabave neke egzoticnije stvari kod nas, mislim na vise mesta. Cak neke bi mogle bez problema da se uzgajaju i u Srbiji, ali iz nekog razloga se to ne desava.

 9. Srecna slava (sa zakasnjenjem)! Trpeza ti izgeda fenomenalno! Ribu bih pojela ovako sa fotografije. Sigurna sam da joj lemon gras daje neku posebnu notu. Bok choy ovde zovemo paksoi, super zahvalno povrce. Prvi put sam ga spremala pre 18 godina receptu zene ciju sam decu cuvala.
  Delim tvoj savet za kupovinu skupog namestaja dok su deca mala. Valjda iskustvo samo govori…

 10. Srecna slava (sa zakasnjenjem)! Trpeza ti izgeda fenomenalno! Ribu bih pojela ovako sa fotografije. Sigurna sam da joj lemon gras daje neku posebnu notu. Bok choy ovde zovemo paksoi, super zahvalno povrce. Prvi put sam ga spremala pre 18 godina receptu zene ciju sam decu cuvala.
  Delim tvoj savet za kupovinu skupog namestaja dok su deca mala. Valjda iskustvo samo govori…

Leave a Reply

Your email address will not be published.