Šta da spremite za prvi sastanak (mus od pileće džigerice, krostini, začinjeni bademi)

domaća pašteta,

Pre neki dan sam naišla na ovu rečenicu Šta da spremim za prvi sastanak? Ha, pomislila sam u sebi, kako zanimljiva tema. Inače, ja veoma poštujem taj pristup, preko stomaka do srca, od samog početka. I onda sam se setila nečeg što sam skoro pravila, ali nikako da ga ubacim na blog, valjda mi nedostajala inspiracija. Odmah mi je to palo na pamet kao idealno jelo za prvi sastanak.

Na istovetno pitanje iz prvog pasusa, upućeno mom mužu, dobila sam odgovor – ćevape… nisam baš sigurna da je tako razmišljao na našim prvim sastancima. Umesto paste, pice, i sličnih stvari koje se često prave za ovakvu priliku, ja bih izabrala ovu opciju koja je svakako hrabra, originalna i interesantna, i ne traži neko posebno angažovanje, a uspeh je zagarantovan.

Nisam za neka ambiciozna jela, dovoljno ste van sebe u takvim prilikama. Ne i jelima koja uključuju puno mesa ili veliku količinu, jer poenta je da vam misli budu koliko toliko bistre, a ne dam vam sva krv ode u stomak i da se osećate pospano i nezainteresovano.

Dakle, veliko da za maštoviti tanjir sa raznovrsnom ponudom u malim količinama koji liči na nešto što dobijate u finijim restoranima.

Zašto mus od pileće paštete iliti jednostavnije jetrena pašteta? Zato što su svi odrasli na njoj, nisu gadljivi na te stvari kao Ameri, što me stvarno nervira, a plus što je provereno, domaće. Da ne pominjem to što je ova pašteta dosta ukusnija od one kupovne jer se pravi sa jabukama i belim vinom. Samo pazite da nabavite svežu džigericu. Da napomenem ovaj tanjir može da sprema i muškarac i žena, apsolutno nema razlike.

Ima još jedna stvar. Ja kad u restoran izlazim sa prijateljicama najviše volim da naručim ovako nešto. Razlog za to je pre svega moja pričljivost, u takvim prilikama retko mogu da se fokusiram samo na hranu. Kad sam sa mužem, situacija je drugačija, tu su sve priče odavno ispričane, šalim se, ali tada mogu da uživam u nekim komplikovanijim stvarima, ozbiljna degustacija traži tišinu i fokus. Bar je tako kod mene.

Mus od pileće džigerice a la Džulija Čajld (Mousse de foies de volaille)


 

Sastojci:

1/2kg sveže pileće džigerice, iseckane na krupno
1 kisela jabuka, oljuštena i iseckana (jabuke nema u originalnom receptu)
2 kašike sitno iseckanog šelot luk (može i mladi luk ukoliko nemate pomenuti)
2 kašike putera

80ml belog vina (ili Madeire ili konjaka)
60ml slatke pavlake

1/2 kašičice soli
Prstohvat allspice začina (zamena je miks karanfilića, cimeta i oraščića)
Svežeg bibera
120g putera, istopljenog

Priprema:

Zagrejte puter i na njemu 10 minuta dinstajte luk, džigericu i iseckanu jabuku. Dodajte džigerici i jabuci belo vino, ili konjak, i slatku pavlaku. Na kraju treba da dobijete smesu ne previše retku a ni gustu.

Kada je smesa kuvana stavite je u blender ili multipraktik. Dodajte joj začine, i otopljeni puter. Blenderom sve dobro izmešajte. Stavite paštetu u tegle ili neke druge manje posude i stavite ih u frižider. Posle 2-3 sata pašteta će se stvrdnuti.

Krostini

Ovi moji na slici nešto nisu lepo ispali jer je taj baget, od kojeg sam ih pravila, bio loš i svež. Preporučujem bolji kvalitet kao i da bude star bar jedan dan, lepše će se seći.

Najpre zagrejte rernu na 175C (350F). Isecite hleb na tanje kriške. Poređajte ih po plehu na koji ste stavili masan papir. Kuhinjskom četkicom pređite preko njih maslinovim ulje, onako ovlaš, i na kraju ih pospite krupnom solju i biberom. Pecite hleb oko 15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Začinjeni bademi

Bademi uvek super idu uz ovakve kombinacije, ovog puta sam odlučila da ih malo zaljutim, ali samo malo. Stavite u tiganj sirove bademe i pecite ih par minuta uz mešanje, zatim dodajte malo maslinovog ulja i na kraju ljutu mlevenu papriku, količinu sami odredite u zavisnosti koliko volite ljuto. Sve dobro promešajte. Sklonite sa vatre.

Sir, džem, jabuka, i vino

Na fotografiji je gauda sir, ali ne običan… ovaj sam kupila po preporuci prodavca i stvarno se odlično slagao sa paštetom. Imao je neki orašasti ukus i bio je zaista jako dobar. Šteta, zaboravih da sačuvam etiketu.

Moram da priznam da pašteta odlično ide uz džem. Jednom sam probala u restoranu paštetu sa džemom od borovnica i stvarno sam bila iznenađena koliko je bilo dobro.

Kisela jabuka će biti dobar izbor uz navedene namernice.

I na kraju vino. Moj izbor je pao na Pino griđio iliti Pino gri, i pokazao se dobrim.

Za dezert vam je najbolje da koristite kupljeni sladoled sa iseckanim voćem. To vam je moj savet. Kao što rekoh, bez preteranog napora napravite finu malu gozbu uz koju ćete se osećati prijatno i opušteno.


Ovo na slici dole je jedan od lepših tanjira sa mesnim prerađevinama koji sam probala u restoranima. Zovu ga charcuterie tanjir, izum francuske kuhinje. On mi je poslužio kao inspiracija.

Kao što vidite na slici krostini mnogo bolje izgledaju od mojih, a umesto moje kombinacije sa džemom i voćem, ovde je korišćen kiseli krastavac, senf i ukiseljena slačica.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pileća džigerica, krostini, začinjeni bademi)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Zavirite i u ove recepte:

9 Comments

  1. Jao fenomenalan tekst! Stvarno, super predlog. I mene uvek muči šta bih napravila za takvu proliku i čudila se da nema toga više na netu!!

  2. Medena ideja! Mislim, ne kazem da cu imati prilike da je primenim za prvi sastanak (srecno udata gospodja:) ali svakako cu iznenaditi ukucane finim, laganim obrokom inspirisanim tvojim postom!

  3. ahhhh daaaa, sjajna ideja. jaaako bih da probam a bog'me i nekoga da ugostim i obradujem. Divno si servirala i meni i ti krostini koje kritikuješ deluju primamljivo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *